AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Eseuri >  


Autor: Vavila Popovici         Publicat în: Ediţia nr. 1306 din 29 iulie 2014        Toate Articolele Autorului

Compania de dans PAUL TAYLOR - ADF 2014
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
„Dansul este limbajul ascuns al sufletului.”  
  
- Martha Graham 
  
Dansul ne transferă într-o lume de basm, ne sustrage din lumea materială, ne face să uităm de propria prezenţă fizică. Un dans frumos îţi concentrează atenţia, trezeşte chiar viziuni cereşti sufletelor sensibile.  
  
Noi, oamenii, pentru că suntem formaţi din corp şi suflet căruia trupul îi serveşte drept locuinţă (corpul nostru dacă nu ar fi avut suflet ar fi fost o masă de carne fără inteligenţă) avem mintea şi simţurile care trebuie hrănite cu frumosul acestei lumi şi dansul este una dintre frumuseţile lumii. „Dansul este puţină nebunie care ne face tuturor mult bine”, spunea un Episcop afro-american şi avea multă dreptate, nebunia fiind curajul de a ieşi din materialitate, curaj atât de necesară nouă.  
  
Dansatorii ni se prezintă în timpul dansului ca nişte făpturi desăvârşite, ieşite din sfera gravitaţiei. Avea dreptate sculptorul român Brâncuşi când spunea că totul poate zbura, chiar şi broasca ţestoasă, totul este a şti cum să ieşi de sub gravitaţie. Şi iată că dansatorii reuşesc. 
  
În dans corpul nu mai este un lucru rigid, devine flexibil, curgător, zburător. Dansul imită de cele mai multe ori zborul unei păsări, ondularea braţelor fiind mişcarea ce concretizează ideea zborului. Corpul este supus ideii de geometrie perfectă: arc, jumătate de cerc, elipsă sau linie frântă şi astfel mişcarea prinde fluidul eteric al simbolului perfect.  
  
Dansul este cel mai bun prilej de a concentra şi a menţine, pe acel timp al desfăşurării, tensiunea la cote maxime de care are nevoie marea artă. 
  
În data de 19 iulie 2014, am vizionat spectacolul Companiei de dans Paul Tylor, în aceeaşi sală a Centrului de Arte performante (Performing Arts Center) din oraşul Durham, Carolina de Nord. 
  
Programul a fost alcătuit din trei părţi, cu pauze între ele: DIGGITY, MARATHON CADENZAS şi CLOVEN KINGDOM.  
  
Toate trei dansuri au fost create de coregraful Paul Tylor. Costumaţia a diferit de la un dans la altul, dar a fost în aceeaşi idee a culorilor pastelate, cu paleta lor romantică şi suavă, culori divine, elegante, care au îmbrăcat superb trupurile dansatoarelor, oferind privirilor sentimentul bucuriei, al bunei dispoziţii şi al sobrietăţii necesare - în cazul costumelor dansatorilor.  
  
Paul Taylor Dance Company este o companie de dans contemporan apreciată şi respectată, Paul Taylor fiind un coregraf american al secolului 20 (născut în 1930). Compania efectuează în prezent foarte multe turnee în oraşele americane şi este bine primită peste tot. 
  
Primul dans DIGGITY a fost executat de opt dansatori, pe o muzică special compusă de muzicologul american Donald York, un dans al bucuriei, un omagiu adus femeii; dansatoarele executau piruete în care rochiile se desfăceau precum floarea numită Volbura sau Rochiţa Rândunicii. La un moment dat trupul balerinei a fost aşezat în mijlocul Florii Soarelui, moment de scenă în care s-au putut auzi aplauze de bucurie. A fost balet combinat cu mişcări acrobatice, de o eleganţă cuceritoare. 
  
MARATHON CADENZAS a fost executat pe o muzică ritmată, antrenantă, a americanului Raymond Scott (1908-1994), compozitor, pianist, inginer, inventator al instrumentelor electronice. Piesa sugera interiorul unui local de dans, în care patronul comanda diferite dansuri angajaţilor săi, ei dansând până la epuizare, în schimbul obţinerii banilor pentru a-şi asigura existenţa. Costumaţia ne-a bucurat privirile, dansurile executate de cele şase perechi de dansatori talentaţi au produs şi momente de ilaritate. Aplauzele au fost pe măsura dansului. 
  
CLOVEN KINGDOM a fost executat de aceeaşi echipă de doisprezece dansatori, dansatoarele având minunate rochii lungi, în culori pastelate şi cu aceeaşi deschidere în formă de evantai. A fost impresionant cum coregraful Paul Tylor, cu imaginaţia sa, a putut crea un dans pe o muzică preclasică, barocă a lui Arcangelo Corelli – compozitor şi violonist italian din secolul 17, combinată cu muzica compozitorilor americani ai secolului XX - Henry Cowell şi Malloy Miller, creând un dans care combină diferite stiluri de balet, incluzând arta indigenă a Americii, realizând în cele din urmă un minunat dans modern, în care am descoperit secvenţe cu mişcările din Dansului Soarelui - o ceremonie religioasă anuală, originară din secolul al XIX-lea, practicată de nativii americani.  
  
Publicul a apreciat vitalitatea dansurilor, energia creaţiilor lui Paul Tylor, alcătuirea armonioasă a programului aducător de bucurie şi frumuseţe în suflete, prin mişcările elegante, fluide şi naturale, pline de graţie ale dansatorilor, eleganţa venind şi din mintea şi sufletul creatorului, coregraful Paul Tylor care ne-a adus aminte astfel de perioada romantică, când interesa idealul şi dorinţa de libertate a omului. 
  
Arta americană, după umila mea părere, este înălţată pe o treaptă superioară prin această creaţie de dans modern, cu acest creator coregraf şi cu aceşti minunaţi dansatori: Laura Halzack, Aileen Roehl, Heather Mc Ginley, Christina Lynch Markham, Michael Trusnovec, Michael Apuzzo, Michael Novak, George Swallwood, Michelle Fleet, Parisa Khobdeh, Eran Bugge, Jamie Rae Walker.  
  
Fascinant, superb spectacol! Cu adevărat modern, prin coregrafia-i complexă, fondul muzical amplu, prin faptul că aduce în amintite dansuri tradiţionale şi reuşeşte să le adapteze noii noastre vieţi. 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Compania de dans PAUL TAYLOR - ADF 2014 / Vavila Popovici : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1306, Anul IV, 29 iulie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Vavila Popovici : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Vavila Popovici
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!