CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Proza >  


Autor: Vasilica Ilie         Publicat în: Ediţia nr. 2115 din 15 octombrie 2016        Toate Articolele Autorului

Poezia biogenetică a poetului Dan Tipuriţă
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Poetul Dan Tipuriţă vine în faţa noastră cu un nou volum de poezie, inedit atât prin titlu cât şi constructiv, ca filozofie a vieţii:"Să ne iubim deşertăciunile".  
Dacă luăm cuvântul „deşertăciune” mot-a-mot din titlul acestui volum, autorul ne îndeamnă să iubim chiar lucrurile fără preţ, fără valoare din noi. În cuvântul de introducere al volumului, domnia sa denumeşte poezia acestui volum o „poezie biogenetică” pentru că, spune autorul: „încearcă să coboare în abisuri, să treacă dincolo de zăgazurile neauzului, ale nevăzului, în adâncul cunoaşterii de sine, în lumea celulelor, a hematiilor, hormonilor, organelor generatoare şi purtătoare de aceste omeneşti deşertăciuni, să le înţeleagă limbajul stărilor fiziologice, dându-le puteri magice, ca unor adevărate fiinţe, pe care eu le-am iubit şi alături de care mi-am petrecut întreaga viaţă.”  
Încă din prima poezie, poetul se simte” ca o fântână de aer din care/din când în când mai scot cu respiraţia/ câte o suflare de poezie/ cu acest coş învechit al pieptului/ care-şi pierde printre coaste/ ca o ciutură spartă/ versurile cele mai frumoase”. Şi, da, versurile din acest volum sunt încărcate de frumuseţea cuvântului, de sensibilitate, de iubire, ce îşi strigă durerea ce nu doare pentru că ele s-au născut în „intimitatea genetică a cromozomilor” unde „îngerii şi-au hrănit cândva cu ele grădinile biogenetice”. Este o poezie inedită nu prin felul de a aşeza versurile în poezie ci prin felul concepţiei filozofice a cuvintelor. Am admirat foarte mult fidelitatea acestei concepţii prin faptul că autorul nu s-a abătut de la ea, a mers în acelaşi registru în toate poeziile, scriindu-le în decursul a câtorva luni din anul 2016.  
Conceperea noastră ca fiinţe, nu este neîntâmplătoare, „toţi suntem sub zodia unui cod nescris”, şi, după cum se ştie este chiar un dar de la Dumnezeu născută din iubire, ceea ce, la naştere, aduce mare bucurie. Poetul vede această naştere ca pe o „celulă nouă”, o sărbătoare unde sunt invitaţi: „privirea, gândul, ideea, memoria, pulsul/ în special sentimentele în ţinută obligatorie”. Sigur, prin aceste sentimente ale omului, trecerea prin viaţă nu este uşoară, totul depinde de noi cum vrem să o trăim. De aceea în „poetul cromozomilor” autorul îşi exprimă optimismul şi speranţa că înaintaşii noştri ne-au transmis gene bune şi vom învinge prezentul prin iubire de ţară şi patriotism:  
„ (...) pentru că eu sunt poetul tuturor cromozomilor/îmi sprijin existenţa pe genele de profund optimism/ cred doar în ideile purtătoare de gânduri frumoase/ aşa cum strămoşul eredităţii mele/ omul pietrei răbdării cioplite/ a crezut în duhul picturii rupestre/ şi i-a rămas credincios flăcării sacre (...)”  
Pe de altă parte, autorul se gândeşte că „trebuie să existe pe undeva şi un cimitir al sufletelor/cum ar fi cel al suferinţei al bucuriei al fricii/acolo unde se strâng oamenii/să-şi comemoreze amintirile”. Şi atunci când omului i se face de moarte „atunci numai sărutul buzelor ei amărui/ mă trezeşte la moarte.”  
Pentru poetul Dan Tipuriţă moartea este cealaltă viaţă, şi, pe degetul inelar omul va purta un inel de logodnă, semn evident că va fi căsătorit cu cealaltă viaţă pentru că are încredere că totul se va repeta şi Dumnezeu va răsădi „floarea genezei/şi totul se va lua de la capăt”.  
„te invit iubito la o cafea în rai/prin geamul epidermei privesc adânc prin tine/ şi ce frumos ai trupul ales făgăduinţei/mai am doar să-mi deşir din encefal/un fir de gând uşor ca o visare.”  
Mi-a plăcut acest gen aparte de creaţie al poetului Dan Tipuriţă şi îi urez mult succes cu acest volum.  
 
Vasilica Ilie  
 
Referinţă Bibliografică:
Poezia biogenetică a poetului Dan Tipuriţă / Vasilica Ilie : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2115, Anul VI, 15 octombrie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Vasilica Ilie : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Vasilica Ilie
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!