CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Proza >  


Autor: Vasilica Ilie         Publicat în: Ediţia nr. 2106 din 06 octombrie 2016        Toate Articolele Autorului

Tangourile literare ale lui Nicu Doftoreanu
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Cuvântul „tangou” a devenit un leitmotiv atât în titlurile cărţilor cât şi în titlurile poemelor publicate până acum de autor.  
Când rostim cuvântul „tangou”, ne gândim la o melodie de dans, imaginându-ne paşii unui cuplu în ritm de dans. Şi dacă ne gândim mai profund putem spune că viaţa poate fi asemenea paşilor de tangou: înainte şi înapoi, exact aşa cum sunt şi momentele vieţii noastre, cu suişuri şi coborâşuri.  
De multe ori, la lansările la care am participat, cei care iau cuvântul, în loc să vorbească despre cartea lansată vorbesc despre autor sau despre prietenia lor cu acesta, deci, pe lângă carte.  
Americanul Ezra Weston Loomis Pound spunea: „Criticul nepriceput se recunoaşte după felul în care începe să vorbească despre poet, în loc să discute despre poem.”  
Cel de-al zecelea volum al poetului Nicu Doftoreanu se intitulează”Un tangou numit dorinţă” publicat la Editura poetului George Călin din Urziceni. Ceea ce face ca poemele lui să fie inedite în acest volum este faptul că a ales ca fiecare poem să aibă şi un motto personal sau versuri din poemele unor autori clasici şi nu în ultimul rând, din cei pe care îi cunoaşte personal şi pe care i-a citit.  
Prima poezie care deschide acest volum, poartă acelaşi titlu cu al cărţii, unde „dorinţa” întruchipează atât calităţile cât şi defectele oamenilor. Nu toţi oamenii sunt plămădiţi din acelaşi aluat iar pe parcursul vieţii fiecare îşi trăieşte viaţa aşa cum crede de cuviinţă, prin educaţia şi autoeducaţia pe care o au :  
„DORINŢA este-n fiecare,  
Oricât ar fi de mic sau mare,”  
.......................................................  
„Dorinţa de a reuşi  
Dorinţa de a parveni  
Dorinţa de a reveni,  
Dorinţa de a preveni,  
Dorinţa de a nu muri!  
Dorinţa de-a ne depăşi,(...)”  
Dacă toate poemele sunt denumite „tangouri”, în subsidiar desluşim apriori simboluri pe care poetul le justifică, le sudează, exprimându-se într-un mod natural, fără prea multe figuri de stil. Ca martor al acestor simboluri este chiar timpul care trece prin noi, devine necruţător, ne urmăreşte chiar şi după moarte „Nimic din noi nu se pierde”:  
„Însă totu-i relativ!  
Nimic nu-i definitiv!”  
Sigur, nu lipsesc nici „tangourile” în care întâlnim speranţa de mai bine sau patriotismul de care are atâta nevoie poporul ca să trăiască în pace, iubire de ţară şi bogăţie. Găsim până la urmă şi umorul fin, dar, înainte de a înşirui caracteristicile temelor pe care le abordează poetul Nicu Doftoreanu în „tangourile” din această carte, găsim tot ce este omenesc pe acest pământ, în ele.  
Unele imagini surprinse în versuri sunt ca nişte jocuri copilăreşti, sau, mai degrabă deziluzii, cu un iz de regret. Un exemplu elocvent îl găsim în „Tangoul primului sărut”:  
„Aparent şi-a păstrat forma,  
Dar, i-a dispărut...aroma!  
Nu-i greu de recunoscut  
Că timpul i-a cam trecut!”  
..............................................................  
„Ca…virtual bluf din pluş  
În jocul de bebeluş,  
Mai bine stai în culcuş!  
Şi ca bine să îţi fie...ţine capul la cutie.”  
Pe fondul acestor „jocuri”, în versurile din carte găsim atât critici cât şi pilde, încurajări, dezamăgiri, trădări, propuneri etc, autorul folosind un ton direct, simplu, fără a îmbrăca cuvântul în haina metaforică iar ca tehnică foloseşte rima împerecheată sau succesivă (versurile rimează două câte două).  
După ce am citit volumul de versuri al poetului Nicu Doftoreanu, am ajuns la o concuzie: este un poet atipic, este ca un rebel care nu doreşte să se înregimenteze în niciun curent literar, nu vrea să împărtășească principii estetice similare cu acele grupări şi foarte bine face.  
Îl felicit pentru volum şi îi urez mult succes cu acesta!  
 
Vasilica Ilie  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Tangourile literare ale lui Nicu Doftoreanu / Vasilica Ilie : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2106, Anul VI, 06 octombrie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Vasilica Ilie : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Vasilica Ilie
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!