AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

REDACŢIA

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Aparitii >  TUDOR RĂȚOI, RUDINA. FILE DE MONOGRAFIE, editura PROFIN, Drobeta Tr Severin, 2014, 125p.
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
TUDOR RĂȚOI, RUDINA. FILE DE MONOGRAFIE, editura PROFIN, Drobeta Tr Severin, 2014, 125p. Recent galeria monogarfiilor satelor mehedințene s-a îmbogățit cu această apariție despre care autorul cunoscut cercetător mehedințean, dr. in istorie, distinsul Tudor Rățoi (...)afirmă că a fost alcătuită și tipărită la inițiativa și cu contribuția exclusivă și nu mai puțin generoasă a domnului Constantin Cerbulescu, fiu al satului(...). Lucrarea având ca premiză mecenatul izvorât din dorința de memorarea locurilor natale, a moșilor, strămoșilor și legăturilor de neam planul acesteia se desfășoare în acest spirit, începând cu descrierea mai întâi a cadrul natural al satului și arealului Rudina, consemnând o serie de topnime familiare azi poate numai vârstnicilor. Urmează prezentarea din punct de vedere istoric a satului Rudina, în secolul XX, în prima parte Rudina în perioada 1900-1945, iar apoi Rudina în epoca postbelică, autorul valorificând cu abilitate materialul documentar și fotodocumentar reușind să redea o frescă în miniatură a relațiile social economice și neamurilor din care descinde comunitatea Rudina. Un capitol aparte este rezervat Bisericii ctitorilor ei, eforturilor de restaurare și menținere a centrului spiritual al comunității, și a școlii din Rudina una dintre cele mai vechi școli din Mehedinți. 
  
Cartea de față este nu numai o lucrare monografică dar și una de suflet despre care parafrazând autorul se poate afirmă că: o asemenea apariție este importantă nu numai pentru dimensiunea istorică a spațiului ci și prin ceea ce au reprezentat mulți din locuitorii săi unii personalități prestigioase, care au făcut și fac cinste satului din care au plecat sau în care au trăit, alții trăitori într-o condiție cel mai adesea modestă , anonimă dar nu mai puțin onestă și într-o tradiție curat românească.Varvara Magdalena Măneanu 
  
Referinţă Bibliografică:
TUDOR RĂȚOI, RUDINA. FILE DE MONOGRAFIE, editura PROFIN, Drobeta Tr Severin, 2014, 125p. / Varvara Magdalena Măneanu : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1573, Anul V, 22 aprilie 2015, Gilbert, Arizona.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Varvara Magdalena Măneanu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Varvara Magdalena Măneanu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către colectivul redacţional. Dacă sunt probleme de natură rasială, etnică sau similar, vă rugăm să ne semnalaţi imediat pentru remediere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate prin e-mail de către persoanele implicate prin subiectul lor vor fi retrase în timpul cel mai scurt de pe site.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!