AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

REDACŢIA

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Traditii >  Varvara Magdalena Măneanu/BLAGOVEȘTENIA.2015
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
BLAGOVEȘTENIA.2015 
  
Pe 25 martie, românii prăznuiesc Buna Vestire sau Blagoveştenia, cum este cunoscută această sărbătoare în folclor, şi se reaminteşte astfel creştinătăţii că în această zi s-a adus vestea Fecioarei Maria de către Arhanghelul Gavriil, că-l va naşte pe Fiul lui Dumnezeu. În popor, sărbătoarea este dedicată fertilităţii şi multe tradiţii sunt legate de renaștere, când se spune că învie gâzele şi începe a creşte iarba, și tot pământul e blagoslovit. Situată în apropierea echinocţiului de primăvară, sărbătoarea Bunei Vestiri coincide cu sosirea rândunelelor, dar şi cu primul cântat al cucului, zi numită în calendar Ziua Cucului. 
  
Buna Vestire se tine cu cea mai mare sfintenie mai ales de către femei, pentru ca vestea cea imbucuratoare, Fecioarei Maria. 
  
Cu această ocazie importantă zi Vă propunem, să Vă opriți atenția o clipă asupra piesei dedicată de noi acestui eveniment aflată în colecțiile Muzeului Regiunii Porților de Fier- furca de tors cu aripi. 
  
Furca de tors încă din antichitate a fost considerată un atribut al zeiței Athena, simbol al artei domestice feminine. O emblemă a femeii.( Ivan Evseev, Dicționar de magie, demonologie și mitologie românească, Timișoara, 1998, p. 151). Ea a avut mai multe variante în funcție de mărime: de brâu, cu talpă sau scăunaș, foarte lungă ce se fixa în tavan, iar în funcție de formă: cu aripi fiind cele mai împodobite cu crestături, strunjite sau care foloseau formele naturale ale lemnului. 
  
Furca de tors nu era înstrăinată, ea se transmitea fetelor sau în cazul când acestea lipseau descendentelor, nepoatelor. 
  
Furca de tors cu aripi prezentată de noi se deosebește de alte piese de același gen prin minuțioziutatea decorului dantelat și a elementelor decorative simbolice cu semnificație apotropaică soarele și crucea. 
  
Referinţă Bibliografică:
Varvara Magdalena Măneanu/BLAGOVEȘTENIA.2015 / Varvara Magdalena Măneanu : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1545, Anul V, 25 martie 2015, Gilbert, Arizona.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Varvara Magdalena Măneanu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Varvara Magdalena Măneanu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către colectivul redacţional. Dacă sunt probleme de natură rasială, etnică sau similar, vă rugăm să ne semnalaţi imediat pentru remediere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate prin e-mail de către persoanele implicate prin subiectul lor vor fi retrase în timpul cel mai scurt de pe site.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!