CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Civilizatie >  


Autor: Valerian Mihoc         Publicat în: Ediţia nr. 2051 din 12 august 2016        Toate Articolele Autorului

Amintire răzleață..
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
”Timpul șterge, dar știe să păstreze, ca nimeni altul, ceea ce nu trebuie pierdut”- Amza Pelea  
 
O zi a Marinei Române..!  
 
(că tot se apropie..)  
 
Prin destinul avut și prin menirile nu tocmai voluntare din care reiesea că deși puteam amâna armata (ca și cap de familie), iaca că n-am făcut asta... ba m-am oferit voluntar.. și, iată un timp ”pierdut..! dar, regăsit prin voința de al ”umple”, ai găsii sensul (pe care cam greu și în ”civilie” ți-l găsești, ca să mă parafrazez pe mine de atunci) și regăsii prin multiple valențe. Iată cum după „centrul de instrucție” ce mă constipase zdravăn la început..)))) m-am băgat în tot felul de concursuri. Venise la mine un maistru militar, o matahală de om care mă întreabă, sau mai bine zis afirmă că ”am auzit c- ai făcut ceva așa.. pac-țac” și schemează că mă.. am zâmbit. Poi, acea matahală de om m-a dus și la ce nu facusem/practicasem...Bine, treaba cu bărcile de tot felul, este chiar specificul marinăriei, nu? întâmplare întâmplătoare sau ba, nu știu.. cert este că avusese de la început o încredere mare în mine(nu știu ce m-am apucat cu amintirile..) de m-ai did pe la atâtea..  
 
Plecase ”Zeul Neptun” să dea startul la manifestările serbării ”Zilei Marinei Române”, oblâduite mereu de protecția Sfintei Fecioare Maria, patroana în fapt a marinarilor. Era însoțit, binențeles, de către sirenele lui. DÎn urma lui, după un timp ni s-a semnalizat pregătirea pentru ”start!”. Dana de pe care ni s-a dat startul se mai folosea și de către șantierul naval Mangalia. Practic eram lângă farul ce semnaliza intrarea în port. Da, până la start ne uitam și noi aiuriți și cam prea entuziaști, deoarece de la faptul de a nu vedea fete deloc și până acolo de a le vedea cu voaluri, volanașe, mini, rochișoare și mai știu eu ce, era totuși o diferență mare, aproape de inimaginat, ele fiind așa multe și frumoase, gata de paradă, iar noi..gata de concurs. Că le-am fi văzut acolo nu ne-ar fi venit să credem, iar unii care după ce nu mai văzuseră de ceva vreme vreo fată, prea se uitau ”profund.. :D Pe dana asta era de fapt ”Zeul Neptun și aștepta împreuna cu sirenele lui – startul să deschidă festivitatea Zilei Marinei din Mangalia”93.  
 
Era un concurs de pui 2+1 sprint de cateva mile. Traseul nostru nu-l știam dinainte, căci ce puteam vedea de la start erau vreo 3 mile cel putin,apoi.. nu realizam ce va fi să fie chiar la ce vedeam. Totul depindea de carmaci, el fiind ochiul și direcția. S-a dat startul deci, și doar vedeam dana depărtându-se, că din cauza tehnicii noi învățate și a forței sigure și antrenate, pâna acolo eram pe locul doi, ”acolo unde ce vâzusem dinainte adică, până la o curbă, dat fiind faptul că trăgeam cu spatele că tre provă. Ionuț, cel mai bun camarad, cu echipajul lui, căuta să ne întreacă pe noi. Tehnica ”funcționa, în sens că nu băgam prea mult vâslele în apă, dar nici puțin, deci numai bine,dar spre final de a ieși din apă trăgeam cu putere de se simțea că se duce barcuța. Altă treabă era că fiind doi vâslași trăgeam în timp diferiți de vâsle, astfel eram ca un motor în doi timpi. A trecut repede astfel timpul de distanță până unde văzusem curba cu pricina.. Cârmaciul meu, însă.. hmm,vroia să-i întreaca pe primii chiar acolo... dând în ei în barcă.. pe când, aveam șanse serioase să trecem noi pe primul loc, el i-a lovit în bordajul tribord spre prova. I-a declinat, totuși, puternic pe aceștia spre partea cealaltă, iar vâslașul acela din barcă corespondent cu mine, având vâsla în apă, iar asta fiind în traiectoria ei chiar spre momentul final, poi, a ricoșat ca naiba în neștire la cum s-a înclinat barca lor, s-a vânturat în aer vâsla aceluia, ieșind foarte mult din apa, s-a proiectat din plin în falca mea dreaptă. Ooo-ah, au-au, am ţipat, lăsând pentru un moment vâslele şi frecându-mi fața, ochii..mă întrebam de eram întreg, apoi mă uitam la cârmaci, un prichindel.. pe care „antrenorul mi-l tot băga pe gât la astfel de concursuri.. mă uitam la el şi-mi vedea să-l arunc în apă.. el la mânia mea, la fața mea desfigurată văzând-o se făcuse şi mai mic... cu toate că vedeam stele verzi, de fapt - văzusem asta..  
 
Dar, cum mi-am mai revenit şi m-am mai dumirit, văd că aproape toţi ne-au întrecut, iar cei ce erau primii, adică pe care îi lovisem, plecaseră şi ei. Ahh, uite aşa nervii ăia îi folosisem să trag la rame mai puternic şi chiar se simţea, căci rând pe rând recuceream câte o treaptă/barcă. Însa n-au fost mai mult de 2 mile de acolo. Până la final, totuşi cu aceste mari eforturi și cu pățania de bucluc, ne-am reclasat pe locul 4.De fapt, nu-i un loc.. n-am fost premiaţi acolo pe loc, însă cum tribuna era aproape de incident, comandantul unităţii observase tot, dar mai ales cum ne-am zbătut/revenit/recâştigat o poziţie acceptabilă, iar pentru aceasta el ne-a dat 4 zile permisie. Îmi fusese frică de descalificare, însă nu.. Din fericire a fost că Ionuț (aci și el) ținând aproape de noi, a ocolit elegant incidentul (cârmaciul lui, desigur) și a ocupat poziția primă un timp, apoi a doua. Deci, tot a fost bine că ei, fiind din aceiași unitate, au ieșit pe locul doi. [Eram doi pui de la o unitate, adică 6 persoane, eu cu încă 2 în barcă (pui), iar el la fel.]Cel mic imi spunea ca era atent doar sa ia curba cât mai pe larg, ca să nu se loveasca de vreun stavilopod din curba aia...  
 
Referinţă Bibliografică:
Amintire răzleață.. / Valerian Mihoc : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2051, Anul VI, 12 august 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Valerian Mihoc : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Valerian Mihoc
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!