CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Atitudini >  


Autor: Valerian Mihoc         Publicat în: Ediţia nr. 1773 din 08 noiembrie 2015        Toate Articolele Autorului

Fratello.. (II)
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Motto: Viața aceasta a noastră, a tuturor, este atât de fragilă.. Este precum o barca în mijlocul mărilor, unde dintr-o anumită încredere în noi înșine si credința în Dumnezeu ne avantăm, rămânând însă doar o secundă ca să constatăm la un moment dat că viața, o construcție prea solidă precum o consideram, era de fapt atât de... cum/ nu mai spun..  
 
Fiecare membru din familia noastră după acestă dispariție și-a reevaluat propria viață, din care întâmplare cel mai mult au de ”tras în subconștient și de mulțumit copiii salvați.. Și, culmea că de la o vârstă fragedă în care, la o vârstă aflată încă în lumea magică (în care niciun rău nu există și nici moarte), respectiv băiatul abia ieșit din această perioadă, salvat la propriu de către fratele.., întocmai la această vârstă a lor să mulțumească cu atâta candoare pentru cel mai de preț lucru al lor în această perioadă – viața. De fapt, mulțumirea este o îndelungă tânguire, o observare atentă a suferinței adulților ce-i înconjoară..este, în fapt, vorba despre învățarea vieții.. Învățarea ultimul efort al ei și a părților nu prea plăcute...  
 
Cel mai afectat îmi închipui că este băiatul salvat direct... el, în acel moment, înghițise destul de multă apă și a trebuit internat. Am stat două zile cu el în spital pentru refacere, însă l-am scos la cerere. Sora mea, mama lui, era pre răvășită... a fost până în ultimul moment lângă fratele nostru, care, culmea că și după 40 de min resuscitare... abia atunci îi revenise pulsul un pic, dar pentru puțină vreme..N-am fost..  
 
”Vina mea am convertit-o în faptul de a face ceva pentru cel mic, însă..un chin acerb.. pe lângă faptul că nu vroiam să conștientizez nici eu, dorința de a-i ascunde adevărul micuțului în spital pentru însănătoșirea lui, era covârșitoare.. Îi spusesem că nu-i prea bine, că este și el internat în alt spital.. ”Dar, de ce nu-l suni?”, ”Pentru că este la reanimare..”, pentru că, pentru..că inima mi se frângea, curgea o lacrimă necontrolată, iar atenția micuțului trează.. Sigur, nu puteam spune mai multe de acestea atunci, însă viața asta cum te învață cu toate.. Tratamentul decurgea bine, iar recuperarea lui fizică de asemenea, însă era traumatizat, cu o față nedefinită, ochii și așa mai..acum tot îi pironea în gol..  
 
Noaptea nepoțelul nu era chip să doarmă și-mi zicea să dorm lângă el că se baga mai în perete..poi, cum puteam? Mai ales că era un pătuleț de copiii, acolo fiind un fel de maternitate...erau și două fetițe abandonate, dintre care una mai marișoară tot plângea.. Doamne, ca să mă chinui mai mult? Asistentele, mai treceau și ele..când era să de medicamente sau hrană. La un moment dat, abia ce am realizat de ce-mi zicea nepotul să mă culc lângă el..cum de nu-mi dădusem seama..? m-am pus, dar cum de era să dorm..?puteam oare? El însuși nu adormise decât după lungă vreme.. atunci, după multe reprimări..am și scris ceva unei persoane ce o consideram apropiată pe la 4 dimineața pentru a mă liniști, apoi am dormit vreo oră, căci mai mult nu se putea trezindu-se lumea la ”viață, căci eu eram pe hol întins.. De multe ori tot nu ne-am învățat..câteodată am impresia că vine..sau că..  
 
Atunci îmi zicea micuțul precum că ”nu vroiam să-i fac asta lu unchiu..”, dar ce a fost de fapt acolo nimeni nu stie. Culmea, cum se mai chinuia el cu vina..de unde și o groază de detalii..cum că nu l-a mai putut ține, cum și-a schimbat vocea și fața, cum vorbea gros și-i dăduse sfat să înoate...și să ceară ajutor..din acel moment tot a înotat..deși, mai înainte mai mult de 3 metri, în care doi se ducea la fund..A FOST UN MIRACOL, că mai multe minute până să ajungă tatăl lui el a înnotat în disperarea de a-și menține viața!! L-o fi terifiat chiar vocea de care-mi zicea.. De sub hipnoza a reieșit că a alunecat din bărcuță... Apoi, tot sub atenta îndrumare a psihologilor s-a pus la punct o metodă de a le spune adevărul..Precum că fratele, unchiul lor și tatăl nu a supraviețuit..și, este Îngerul ce i-a salvat..!  
 
Planul ingenios prevedea ca ei să scrie un Bilețel de Mulțumire, pe care să il pună undeva..pe cruce. Ceea ce a fost mai groaznic și de neînchipuit a fost că cea mică când a auzit la ”fața locului că unchiul e sub acea grămadă mare de pământ: ”să-l dăm deoparte, de ce ați pus așa mult pământ pe el?”, ”săracul de el.., iar cu mânuțele ei se apucă în disperare să dea pământul deoparte...nu mai conta că ea este ca o prințesică-frumușică, nu mai conta decât că cineva drag a fost „ascuns” privirii ei..„vreau să-l văd pe unchiul..!”. Apoi, când a înțeles că nu mai poate face nimic, a mulțumit tot spunând : ”Îngerul meu, îngerul nostru îți mulțumim că de acum ne ocrotești de acolo din cer, că ne porți de grijă..! Nouă ne va fi dor mereu de tine..”... .... ...câte și mai câte..La fel se întamplase și cu fiul lui.. de-ți vine să..  
 
Eu, n-am mai suportat după ceva timp, în care ai mei tot căutau explicații.. am căutat să-mi regăsesc viața acolo unde credeam că este... cel mai grav este faptul că nu știu ce să fac cu mam..ea a îmbătrânit a doua oară prematur, prima dată după soț, tatăl nostru, acum însă..depresii continue..psiholog și alte soluții, precum plecatul, pe care eu însumi o aplicasem, nu vrea. Mia, desi până la această vârstă în care modul de viață m-a menținut, acum din brun mi-a ieșit păr sur. Oare, de ne-am întreba ”de ce?” încontinuu, cred că niciun răspuns.. Fiecare am încercat vina într-un fel sau altul pentru un asemenea fapt neprevăzut, însă culmea cel mai copleșit și traumatizat este copilul salvat...  
 
Am fost trei..în copilăria noastră..  
 
Referinţă Bibliografică:
Fratello.. (II) / Valerian Mihoc : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1773, Anul V, 08 noiembrie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Valerian Mihoc : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Valerian Mihoc
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!