CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Accente >  


Autor: Valerian Mihoc         Publicat în: Ediţia nr. 1644 din 02 iulie 2015        Toate Articolele Autorului

Ai practica Karate..? De ce nu?
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Motto: “Mişcă-te ca vântul, stai ca un piron, fii uşor ca o frunză şi greu ca fierul, apără-te că o fecioară care-şi păstrează virginitatea şi atacă precum un tigru”... din Înţelepciunea Indiană  
  
Asta doar dacă ar mai conta...virginitatea azi fiind un „handicap” ...  
  
Glumind un pic cu o astfel de imagine în care o mireasă pare că cunoaște Karate do și aplica pe primul...ce în fapt trebuie să fie acela cu care luptă împotriva altora... dulce imagine , desigur.  
  
”Fiți precum apa curgătoare în iubire, care își face drum printre fisurile vieții, fiți asertivi, dar adaptați-vă la obiect și veți găsi o cale în jurul sau prin el. Dacă nimic din voi nu ramâne rigid, lucrurile exterioare vi se vor dezvălui.” (Bruce Lee)  
  
Pe lângă faptul că te poţi apăra în orice timp şi-n orice situaţie, Karate-ul nu reprezintă numai un sport, ci un mod de viaţă, putând modela - insesizabil - atât corpul, cum nici nu te aştepţi, însă cât mai mult îţi ‘modelează’ mentalul, spiritul! Ceea ce nici un alt sport nu conferă, pe când celelalte după antrenament nu pot altceva să-ți aducă, decât oboseală, surmenaj... ceea ce nu se întâmplă pentru karate, care relaxează, iluminează, destinde și împlinește spiritual. Îţi trebuie doar puţin curaj și voinţă de a începe, sau de a continua.  
  
  
  
Opinii arbitrare  
  
  
  
... categorisesc acest ”sport ca fiind caracterizat prin violenţă, dar nimic mai fals! Totul depinde de om, deoarece falsitatea poate fi în ceea ce face sau poate fi autentic în consens cu umanitatea. Desigur că, există/sunt oameni şi oameni, de la cei mai umili care se mulţumesc cu ‘lucrătura’ şi beneficiul interior, până la cei mai mari grandomani, care abia ce au învăţat o ‘schemă’ şi tind deja să-ţi dea lecţii. Pe aceştia din urmă îi astâmpăra cei mai sârguincioși (când se întâlnesc) şi echilibraţi ce au învăţat mult mai multe astfel, îi poate cuminţi printr-o aplicaţiei eficientă. În acest sens, de multe ori mă hizilesc la filmele cu Piedone, ele vechi fiind, sunt cuprinse de o tentă comică deosebită. :) Bine, foarte nostime sunt filmele cu Jackie Chan, care neapărat scot hazul din motivaţiile acelora care se trezesc peste noapte mari luptători, cu toate că marii maeştrii ai artelor marţiale au fost/sunt iniţial modești... unii chiar aveau handicapuri/boli pe care le-au depășit astfel. Cineva s-a vindecat prin mişcările de rotaţie a globilor oculari - pentru problemele de ochi, desigur . altcineva pentru că era prea slab şi avea probleme cu osatură.  
  
  
  
  
  
Primul motiv pentru care să practici karate  
  
  
  
Ca prin sine nu este vorba despre instigare la violenţă o indică însăşi codurile, canoanele şi învăţăturile pe care le-au emis marii maeştri ai Karate-ului, ce au emis astfel prima regulă, mare, lată şi nedisimulată de a fi arhiadevărată, a acestei lupte cu mâinile goale, care se enunţă 'poruncitor' (pentru minţile luminate), nu neapărat autoritar, în acest fel:  
  
  
  
Să nu foloseşti această artă decât din motive defensive!  
  
  
  
Defensivitatea fiind dată totuşi şi de altruism. Dacă prietenul/iubitul tău ar fi atacat de bandiţii care îi cer banii sau numai un foc, ai sta astfel cu mâna în sân și să nu îl aperi? : P Indiferent că el o rupe la fugă primul, lăsându-te acolo... Lăsând glumă la o parte, până a se răspândi într-un mod facil şi devalorizant chiar şi numai opiniile despre această artă, de-a lungul timpului, a avut ca scop numai pe aceasta, unde numai scopul inofensivităţii o distinge ca o artă. De aceea, secole de-a rândul nu a fost împărtăşită altora de către popoarele asiatice ce le stăpâneau, în speţă China şi Japonia. Cei incluşi în dojo (sala de antrenamente) fiind supuşi la teste şi încercări zdrahonice, verificandu-li-se în primul rând caracterul moral, imparţialitatea şi verticalitatea în aplicarea acestei prime reguli al Karate. Stipulându-se tacit prin conduita rezultată de această învăţătură, că omul care urmează această regulă cu sfinţenie, este un om superior!  
  
  
  
Trebuie remarcat totuşi faptul că superioritatea morală nu este legată de originea socială, naşterea omului putând fi insignifiantă, dar conduita nearogantă şi sârguitoare, prin munca eficientă poate dovedi tot. Se distinge astfel mentalitatea superioară, care dintre cele mai vechi timpuri nu a ţinut cont de rând ierarhic sau condiţie socială, oricine putând să se distingă în domeniu cât şi în viaţa cotidiană, căpătând respect prin calităţile sale. De aceea nici măcar un ţăran nu a fost minimalizat în Japonia, datorită condiţiei sale atâta timp cât a avut o idee sau un efort cât de mic prin care a venit cu o contribuţie la planul colectiv al poporului său.  
  
  
  
Scurt istoric despre karate  
  
  
  
Până în sec.18, Karate-ul apatinea doar iniţiaţilor (senseilor) şi a elevilor aleşi din statele asiatice menţionate, dar nu numai. O anumită descoperire a scos la suprafaţă, undeva prin China, o statuetă cu un om stând în meditaţie Yoga. Aceasta era veche de peste 4 milenii. Existând asemănări şi deosebiri dintre Yoga şi Karate, tindem să credem că au apărut în acelaşi timp, se spune că tot în Japonia. Ţara aceasta fiind atacată de anumite popoare care căutau să-i subjuge, legenda spune că oamenii ei din vechime mai luminaţi au dezvoltat spre apărare lupta cu mâinile goale – Karate do!  
  
  
  
Existau pe vremuri familii care stăpâneau arta marţială proprie, 'case' din acestea de chinezi, japonezi, coreeni şi alţii, ce prezentau în defensivă arta proprie. Aceasta fiind transmisă din generație în generație. Însă, pe când Japonia a descins deschiderea către lume odată cu apariţia unei noi dinastii de guvernare, pe când a început domnia dinastia Meiji, s-a decis că este cazul din acel timp - Japonia - să coopereze cu alte state. Japonia având de dintotdeauna acea mentalitate (insulara) de popor ales, în consecință existând peste malurile arhipelagului nipon o barieră de netrecut milenii de-a rândul. Abia ce au trecut la împlinirea acestui ordin. Odată cu Restaurarea Meiji, pe măsură creşterii nevoii de noi pieţe de desfacere a diferitelor produse industriale, s-a impus necesitatea formării unor călătorii suplimentare. Iniţial cu Indiile, unde desigur se aflau englezii, apoi cu alte state, însă Japonia doar și-a deschis atunci granițele... Neavâtându-se ei prea mult în călătorii prea mari, Japonia fiind o fascinație inepuizabilă, doar a atras continuu.. Până s-a ajuns ca anumite popoare să-I viziteze destul de des, nu mai era necesar să se deplaseze japonezii prea mult , după cum s-a început a se întâmpla cu poporul portughez, popor cu măiestrie în navigaţie. În acest fel, nu avea cum să mai fie mult timp o artă esoterică cunoscută numai de ei, dar cu toate acestea japonezii tot timpul au excelat în cunoaşterea acestei arte!  
  
  
  
Se spune, în acest sens, ca Bruce Lee ce a excelat în mai multe arte marţiale - fiind Maestrul Măieştrilor tuturor timpurilor - ar fi fost ucis chiar de ai lui, sub motivul că a împărtăşit Karate-ul străinilor... deşi, moartea acestui mare maestru este un mister nedesluşit încă!  
  
  
  
Semnificaţia simplă a Karate-ului: în limbă japoneză “kara” înseamnă – “gol”, “te” înseamnă - mâna, iar “do înseamnă -cale, rezultatul fiind - calea mâinii goale! Un antrenament asiduu poate face din tine însăţi o armă de apărare, salvându-te în caz de necesitate atât pe tine, cât şi pe cei dragi ţie. Iar frica de te încearcă dinainte de a te apuca să practici acest sport perfect, nu trebuie să existe nici măcar la început, pentru că odată exersând vei distinge diferenţa în interior prin modul de a te întări! În consens cu acest fapt tot orientalii au descoperit faptul că începutul este cel mai greu, datorită bagajului de automatisme existent, ori impunerea unei noi obişnuinţe întâmpinând rezistenţe... Aceasta, desigur, e în funcție de deschiderea minții umane în cauză, unde dorința de preîntâmpinare a noilor cunoașteri și experimentare cât mai rapidă a deprinderilor împinge pofta spre antrenare. Cu adevărat că odată ce ți-ai însușit anumite cunoștințe din această artă, chiar dacă trec ani buni și n-ai mai practicat, acestea nu se uită, ci rămân în subconștient.  
  
  
  
Karate este un ‘sport’ pentru toate vârstele, pentru oricine doreşte să practice! Neapărat necesar ca la început să ai îndrumător și să te prezinţi într-un dojo (sală de antrenamente), însă odată însuțite anumite cunoștințe de bază... După cum îmi spunea de curând un foarte bun cunoscător al artelor marțiale, cunoștințele de bază nu ai cum să ți le însușești singur. Este și absolut necesar, însă, să ai un/o coechipier/ă, absolut necesar pentru anumite exerciţii de flexibilitate - susţinere reciprocă în acele momente, cât şi pentru exersare Kumite (demonstrabilitatea aplicărilor faţă-n faţă cu altcineva)! Conform şi acestui cod:  
  
  
  
Cele şapte „virtuţi” Bushido - Codul de onoare al samurailor! (arta samurailor fiind una dintre cele mai vechi arte marțiale după cum menționam)  
  
  
  
1. 义Gi - corectitudine  
  
  
  
Fii cinstit în relaţiile tale cu toată lumea. Crede în justiţie. Pentru un samurai adevărat nu există nuanţe de gri, în ceea ce priveşte onestitatea şi justiţia. Nu există decât bine sau rău!  
  
  
  
2. 勇Yuu - curaj  
  
  
  
Un samurai trebuie să aibă curaj eroic.  
  
  
  
3. 仁Jin - bunăvoinţa  
  
  
  
Prin antrenamente intense samuraiul devine rapid şi puternic. Acesta nu este ca ceilalţi oameni. Dezvoltă o putere care trebuie să fie utilizată pentru binele tuturor. El are compasiune. Ajută colegii în fiecare ocazie.  
  
  
  
4. 礼Rei - respect  
  
  
  
Samuraiul nu are nici un motiv să fie crud. Nu trebuie să-şi dovedească puterea pe semenii lui, cu atât mai puțin pe cei slabi. Un samurai este politicos, chiar şi cu duşmanii săi.  
  
  
  
5. 诚Makoto - onestitate, sinceritate absolută  
  
  
  
Atunci când un samurai spune că va face ceva, acel lucru este ca şi făcut. Nimic de pe acest pământ nu îl va opri să facă ceea ce el a spus că va face.  
  
  
  
6. 名誉"名誉" Meiyo - onoare  
  
  
  
Adevăratul samurai are un singur judecător - onoarea lui.  
  
  
  
7. 忠Chuu - loialitate  
  
  
  
Un samurai este extrem de loial faţă de cei din jurul său. Pentru războinic, cuvintele unui om sunt ca urmele sale: le puteţi urmări oriunde merge.  
  
  
  
Samuraii, în fapt, practicau mai multe arte marţiale, nu numai acea scrimă specifică pe care şi eu o consideram ca fiind singura practicată, în necunoştinţă de cauză credeam asta...  
  
 
 
Referinţă Bibliografică:
Ai practica Karate..? De ce nu? / Valerian Mihoc : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1644, Anul V, 02 iulie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Valerian Mihoc : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Valerian Mihoc
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!