AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

REDACŢIA

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Proza >  O vizită la spital
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
E toamnă în clepsidra timpului, dar pământul împovărat de lumină, se răsuceşte în somn. Zadarnic strigă frunnzele după un strop de apă. Vara nu se dă plecată, nici în ruptul capului, continuând să ne sufoce cu temperaturi care depăşesc 37 de grade, la umbră. Şi asta durează de o veşnicie... din luna iulie. Aproape de neîndurat! Aproape că îţi vine să pui mâna în gâtlejul ei şi s-o determini să fugă, fără să mai privească în urmă.  
 
Astăzi, 3 septembrie 2015, am vizitat-o pe mama la spitalul Sf.Sava, din Iaşi. Un drum care mi-a răscolit sufletul, gata să-l pulverizeze, gata să-l facă una cu pământul . N-am fost singură, ci însoţită de un bun prieten. Am insistat să vină cu mine deoarece ştiam c-o să-mi fie greu s-o revăd suferind pe un alt pat de spital. După ce am primit aprobarea portarului ( acesta fiind un spital privat) am urcat la etajul nouă, camera 42, acolo unde este „cazată” pentru o perioadă... A trebuit să-mi adun întreaga voinţă şi cu inima „înghenuncheată”.. . m-am apropiat de uşă. Era deschisă...  
 
Privirea mi-a căzut pe patul aflat în partea dreaptă a camerei. În cearceafurile albe, cu părul răvăşit pe pernă, cu faşa marcată de suferinţă, cu trupul împuţinat de trecerea timpului, am văzut-o;  
 
ea, mama, cu figura unei adolescente sau a unui copil chinuit de viaţă. Stătea cu ochii închişi, pierdută în propria agonie. Am avut timp să-mi înăbuş un urlet, până să mă apropii de pat. Am strigat-o uşor, să n-o tulbur cu prezenţa mea:  
 
ce mai faci, mamă dragă?”  
 
Deschizând ochii, a avut o tresărire, şi lacrimile închise pentru totdeauna într-un colţ de suflet, se zbăteau sfâşietor... în timp ce-i ţineam mâinile firave, într-ale mele. I-am şters transpiraţia de pe frunte şi i-am mângâiat părul, încercând să-l aşez cât de cât, atât cât mai era de aşezat.  
 
Într-un târziu, timp în care în sufletul ei se ducea o bătălie imensă, o bătălie pierdută în faţa timpului necruţător, mi-a răspuns:  
 
„ rău fac, tare rău!” m-am săturat de chinul acesta...  
 
şi-atunci ... abia atunci i-am zărit lacrima în colţul ochilor, străduindu-se din toate puterile s-o ţină încătuşată... în această răzvrătire împotriva unei vieţi crude şi nedrepte.  
 
M-am scuzat pentru câtea minute şi am fugit pe hol. Undeva, într-un loc mai retras, mă aştepta cel care m-a însoţit. Eu n-am putut să mai pun frâu avalanşei de lacrimi care se desprindeau din întreaga fiinţă, şi parcă, din „rădăcina lumii” - rămasă să ne amintească că, dincolo de orice, suferinţa şi moartea sunt preţul plătit pentru „bucuria de a fi, de a fi fost...”...  
 
Am revenit în salon, după ce m-am liniştit puţin, ca după o înfrângere iremediabilă în faţa adevărului neacceptat. Îi privesc chipul adolescentin, gândul alerându-mi cu repeziciune printre amintiri, răscolind până la sânge, căutându-i fiecare gest, fiecare zâmbet, fiecare dojană lăsate în urmă...  
 
„mamăăăăăăăăăăăăăăăăăăăă!”  
 
rămâi cu noi, hai să alergăm din nou prin labirinturile vieţii.  
 
M-am uitat, uşor înspăimântată, prin salon, să văd dacă nebunescul zbucium, urlet... a fost auzit de cineva. Într-un alt pat, aflat în partea opusă a camerei , mai era o bătrânică, care, în afară de perfuzii, avea ataşat un tub cu oxigen.  
 
De unde aer într-un început de toamnă caniculară, într-un sfârşit de viaţă – în care fiecare „respirare” acuză jocul acesta înfometat de suferinţă şi îndoială...  
 
Unde eşti Tu, cel care te scalzi în „sărbătorile luminii”?  
 
Undeeeeeeeeeeeeeeee!? Şi cerul tace...  
 
4 septembrie 2014  
 
Referinţă Bibliografică:
O vizită la spital / Valentina Becart : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1710, Anul V, 06 septembrie 2015, Gilbert, Arizona.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Valentina Becart : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Valentina Becart
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către colectivul redacţional. Dacă sunt probleme de natură rasială, etnică sau similar, vă rugăm să ne semnalaţi imediat pentru remediere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate prin e-mail de către persoanele implicate prin subiectul lor vor fi retrase în timpul cel mai scurt de pe site.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!