CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Ecouri >  


Autor: Tatiana Scurtu Munteanu         Publicat în: Ediţia nr. 1478 din 17 ianuarie 2015        Toate Articolele Autorului

165 de ani de la nașterea Celui de Necuprins în metafora gândului românesc
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
După Nașterea Mântuitorului, românii sărbătoresc pe 15 ianuarie o altă zi sfântă, Ziua Culturii, ce ar trebui să vibreze în fiecare dintre noi, prin nașterea Celui de Necuprins în metafora gândului românesc, Mihai Eminescu. De aceea elevii din toată țara, împreună cu profesorii lor, s-au spovedit prin versul eminescian și anul acesta, atunci când am celebrat a 165-a aniversare a "Poetului fără de început și sfârșit". Și nu m-am putut simți mai binecuvântată în calitate de profesor, decât astăzi, respirând cu evlavie Poezie, elevii Liceului Tehnologic "Paul Bujor" din Berești, județul Galați, pregătind pentru această zi concursuri de recitare, de cultură generală, postere cu imagini inspirate din poeziile Luceafărului, cântece, prezentare de carte și emoții până la lacrimi. 
  
Îi felicităm, de asemenea, pe toți participanții Concursul de Poezie "Numai Poetul", organizat de liceul nostru, care a găzduit creațiile a 65 de elevi din 18 județe ale țării. Vom publica în zilele următoare și clasamentul concursului, dar acesta e mai puțin important atunci când vorbim de creație lirică, acolo unde sufletul se așază pe hârtie și curge spre cititorii care îl vor îmbrățișa. Toți elevii și profesorii coordonatori vor primi diplome de participare împreună cu recunoștința și bucuria noastră de a fi descoperit aceste minunate voci artistice la început de drum literar. Vom publica creațiile câștigatoare în revistele partenere pentru a ne putea bucura în număr cât mai mare de versurile lor minunate. Și cum puteam găsi o zi mai potrivită pentru o lansare de carte? Volumul "Râuri, voi, ce despărțiți", ce a văzut lumina tiparului la sfârșitul anului trecut, la editura Gens Latina din Alba Iulia, a fost primit cu emoție, surprindere și căldură de către colegii mei de catedră, o carte, în paginile căreia am închis trăirile unui deceniu de viață. Îi mulțumesc dlui Virgil Serbu Cisteianu, domniei sale datorându-i apariția acestei cărți, dar și prefața "O poetă a sentimentelor luminoase". 
  
Dragii mei, vă doresc un an cu multe satisfacții și realizări, cu tot atâtea cuvinte de bine, inspirație, sănătate și binecuvântare întru frumos! 
  
Gândul pământiu aleargă zarea 
  
Gândul pământiu aleargă zarea, 
  
Orele coboară în zăpadă, 
  
Bat vecerniile la poarta lunii, 
  
Pleoapa țintuită stă să cadă. 
  
Fumul călător cuprinde valea 
  
Răsturnată în noianul rece, 
  
Timpul îndesat printre căscioare, 
  
Scutură opincile și trece. 
  
Urmele, îmbujorate astre, 
  
Strălucesc în licurici de gheață, 
  
Noaptea prăfuită-n mirodenii, 
  
Se canonizează-n dimineață. 
  
Tatiana Scurtu-Munteanu 
  
Referinţă Bibliografică:
165 de ani de la nașterea Celui de Necuprins în metafora gândului românesc / Tatiana Scurtu Munteanu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1478, Anul V, 17 ianuarie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Tatiana Scurtu Munteanu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Tatiana Scurtu Munteanu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!