Sanatate

Steroizii – daunatori sau nu

Steroizii sunt substante chimice inrudite cu testosteronul,principalul hormon masculin.Exista si steroizi conceputi special pentru efectul androgenic,mai putin util celor care vor sa creasca in masa musculara.Inca din anii 30′ s-a descoperit ca administrarea de steroizi la animale de laborator produce cresteri in masa musculara si osoasa.
Steroizii sunt folositi in scop medical in situatii de genul :insuficienta hormonala,pubertata intarziata,dupa castrare,operatii cu pierderi mari de tesut,impotenta,HIV,cancer mamar,animie grava si alte boli sau situatii critice ale organismului.
Steroizii au efecte secundare negative atat in timpul administrarii cat si dupa oprire. Folosirea lor a ajuns sa fie ceva obisnuit printre incepatori, lucru fara logica, din moment ce incepatorii pot creste si natural foarte bine,steroizii devenind un „mare moft”.Problema acestora in sport este un subiect destul de controversat: unii considera ca folosirea steroizilor nu implica niciun fel de riscuri,pe de alta parte specialistii spun ca steroizii sunt daunatori organismului,mai ales atunci cand nu sunt luati sub prescriptie medicala.
„Performanta nu este stimulata de administrarea de steroizi, ci numai cresterea in masa musculara. Mai precis, un culturist care isi injecteaza steroizi nu poate sa ridice „brusc” mai multe kilograme la piept decat inainte, insa masa musculara va cunoaste proportii imense, lucru ce nu poate fi dobandit doar prin sport. Asta este si motivul pentru care toti barbatii care merg la sala de culturism consuma suplimente de proteine: nu pentru a-si imbunatati performantele sportive, ci pentru a-si creste masa musculara”,spun specialistii.De asemenea ,dozele mari de steroizi cresc presiunea sangvina,reduc colesterolul bun si afecteaza negativ structura miocardului,acestia cresc concentratia de celule rosii in sange,existand riscul formarii unui cheag de sange care poate bloca arterele inimii,iar astfel,isi face aparitia infarctul.
Asadar,baieti,ar trebui sa va ganditi de doua ori inainte de a folosi steroizi,si sa consulatati un medic specialist pentru a va face cunostinte avantajele,dar si dezavantajele acestora,desi sigur va vor recomanda sa renuntati la aceasta idee.