CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Spiritual >  


Autor: Ştefan Popa         Publicat în: Ediţia nr. 2065 din 26 august 2016        Toate Articolele Autorului

Iesiti din lume!
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Despre facerea lumii există mai multe teorii, însă adevărul este cel relatat în Biblie, în capitolul întâi numit “Facerea sau Geneza”. Trebuie amintit faptul că înainte de lumea materială, Dumnezeu a creat lumea nevăzută, cea spirituală. Dumnezeu a făcut lumea nevăzută şi văzută din nimic: “Dumnezeu a zis: să fie … şi a fost”. Dar, nu despre lumea făcută de Dumnezeu şi lăsată moştenire omului doresc să scriu, ci despre lumea zilelor noastre, cu bune şi cu rele, lume pe care omul în strânsă conlucrare cu diavolul a pervertit-o, depărtându-o de Adevăr. 
  
În primul rând, oamenii, astăzi, trăiesc în afara adevărului, în afara realităţii. Omul nu s-a mulţumit cu Raiul de pe pământ, primit în stăpânire, nu s-a mulţumit cu o viaţă simplă trăită în adevăr, el a vrut altceva şi a transformat, a cibernetizat, a falsificat lumea duplă placul lui. Şi, în cele din urmă, omul a ajuns să trăiască într-o lume a filmului, a cărţii, a poveştilor, a legendelor, o lume a minciunii. Omul trăieşte o viaţă pe care o vede în filme, pe care a citit-o în cărţi şi reviste, povestită de alţii şi nicidecum o viaţă în şi prin Dumnezeu. Aşa s-a ajuns ca omul să trăiască numai pentru bani şi sex, numai pentru partea materială şi pentru placere, numai pentru a avea şi nu pentru a fi. Omul, ajutat de satana, a ridicat viciul la rang de virtute, a dat adevărul pe minciună. Totul se reduce la universul omului păcătos şi la dorinţele lui egoiste. Omul a căzut în propria capcană, devenind rob al păcatului. Aşadar vorbesc de aceeaşi lume despre care ne spune şi Pustnicul Isaia: “Lumea înseamnă a împlini cineva voile sale, cele după trup şi nu voia lui Dumnezeu. Lumea înseamnă a se socoti pe sine trăind numai în veacul acesta. Lumea constă în a se îngriji cineva de trup mai mult decât de suflet. Lumea constă în a te lăuda cu cele pe care le părăseşti aici”. 
  
În al doilea rând, referindu-ne la ţara noastră, sunt analişti ai lumii duhovniceşti care susţin faptul că românii trăiau mai simplu, mai curat şi mai apropiaţi de adevăr în vremurile comuniste. Cu toate că erau mai puţine biserici, că oamenii frecventau mai rar bisericile, poate că se şi rugau mai puţin, cu toate acestea, ei trăiau în realitatea lui Dumnezeu. Oamenii se respectau, se ajutau, se bucurau şi se întristau împreună, aveau bunul simţ, aveau cumpătare şi răbdare, comunicau şi se încurajau unii pe alţii, nu existau atâtea garduri şi atâtea porţi încuiate, dar mai ales, ţineau la patrie, la neam, la tradiţii şi dădeau întâietate valorilor. Astăzi, din păcate, nu se mai înţeleg nici rudele între ele, ce să mai zicem de ceilalţi. De altfel, viaţa în comunism a fost de o cruzime fără de seamăn. Şi astăzi, strigă şi vorbesc sufletele celor morţi în temniţele comuniste. Poate că şi vremurile crunte de atunci, i-au făcut pe oameni să fie mai înţelepţi şi mai uniţi. 
  
În al treilea rând, îndemnul Domnului Iisus Hristos “Ieşiţi din lumea aceasta păcătoasă!” este valabil până în zilele noastre şi până la sfârşitul veacurilor. Marea majoritate a oamenilor, din păcate vor da următorul răspuns: “Nu ştiu dacă vreau asta!”. Bineînţeles că oamenii nu vor să renunţe la viaţa lor plină de huzur, de placeri, de păcate. Celor care se hotărăsc, în cele din urmă să iasă din această lume le spunem, sincer că nu va fi uşor pentru că va trebui să înoate contra curentului, va trebui să facă renunţări de tot felul, să trăiască o viaţă nouă, în Hristos Domnul. Nu trebuie să te uiţi în jurul tău, începe cu tine, acum. Renunţă la modul tău de a fi, a gândi şi a acţiona de până acum, fii omul lui Dumnezeu, trăieşte în adevăr şi vei avea libertate. De acum, scopul vieţii tale trebuie să fie acela de a fi pe placul lui Hristos, prin tot ceea ce faci, zi de zi. “Să mori şi să înviezi în fiecare zi, dar nu oricum, ci în Hristos Domnul nostru!”, aşa cum ne îndeamnă şi regretatul Părinte Arsenie Papacioc. Aceasta trebuie dovedită, de către fiecare, prin modalitatea de comunicare, de atitudine, de milă, de dragoste, de iertare, de raportare şi relaţionare cu semenii tăi, acasă, pe stradă, la serviciu, în societate. Raportează-te la Hristos prin tot ceea ce întreprinzi, atât în bucurii, cât, mai ales în necazuri, încercări, ispite. Călătoreşte cu întrebarea: “Ce ar face Iisus Hristos în locul meu?”. Orice problemă a vieţii umane îşi are răspunsul în Sfânta Sciptură. Caută şi vei găsi! Trăieşte în iertare, pace şi dragoste, iar Dumnezeu îţi va da putere să treci peste toate obstacolele vieţii. Ieşi din lumea aceasta păcătoasă şi intră în lumea virtuoasă, ieşi de sub autoritatea satanei şi intră sub stăpânirea lui Dumnezeu. “Şi am auzit un glas din cer, zicând: Ieşiţi din ea, poporul Meu, ca să nu vă faceţi părtaşi la păcatele ei şi să nu fiţi loviţi de pedepsele sortite ei…” (Apoc. 18, 4). 
  
Apoi, omul simte o atracţie deosebită pentru această lume, devenind dependent de ea. El se ascunde de adevăr şi fuge de la faţa lui Dumnezeu. Omul trebuie să conştientizeze faptul că în aceasă lume, el trăieşte în afara realităţii, în afara adevărului. Adevărata realitate este viaţa trăită în şi prin Iisus Hristos. Omul zilelor noastre are în faţă două opţiuni: viaţa şi moartea, Dumnezeu şi lumea. Tu ce alegi? 
  
În aceeaşi idee, vin să întărească cele spuse şi învăţăturile cuprinse în cartea surorii noastre întru Hristos, doamna Brănoiu Elisabeta, intitulată sugestiv “ Ieşiţi din ea, poporul Meu!”, apărută la Editura Ptrinteuro din Ploieşti, find prefaţată de Părintele Galaction, episcopul Alexandriei şi Teleormanului. Volumul sorei Elisabeta este scris în lumina învăţăturii credinţei creştine ortodoxe, prezentând chiar modele de trăire a credinţei creştine ortodoxe autentice, oferind răspunsuri la problemele lumii contemporane. Eroii doamnei Elisabeta suferă de pace, de bunătate, de iertare şi iubire, transmiţându-le şi celorlalţi. Ea, această lume nu seamană deloc cu lumea dezmăţului în care trăim. Volumul este un îndemn la viaţa în lumina învăţăturilor hristice, şi tocmai pentru aceasta vreau s-o recomand cititorilor pe autoarea romanului creştin orthodox, pentru că ea probează faptul că mai sunt şi oameni ai lui Dumnezeu pe acest pământ, iată mesajul secret al volumului. 
  
Doamne, ajută! 
  
Ştefan Popa 
  
Referinţă Bibliografică:
Iesiti din lume! / Ştefan Popa : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2065, Anul VI, 26 august 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Ştefan Popa : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ştefan Popa
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!