CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Spiritual >  


Autor: Ştefan Popa         Publicat în: Ediţia nr. 1921 din 04 aprilie 2016        Toate Articolele Autorului

MĂRTURISIRE
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Pentru că ne aflăm în perioada Marelui Post, iată una dintre variantele posibile ale unei mărturisiri făcute după ghidul spovedaniei al Sfântului Dimitrie, mitropolitul Rostovului, care poate fi personalizată pentru fiecare suflet în parte. Aşadar, pentru cei ostenitori ai vieţuirii creştine, pentru cei mai puţin practicanţi şi pentru cei care sunt la început de drum. 
  
MĂRTURISIRE 
  
Preacuvioase Părinte, binecuvântaţi ca eu păcătosul să-mi mărturisesc păcatele! 
  
Mărturisesc, Domnului Dumnezeului Atotţiitor, care este în Sfânta Treime slăvit şi închinat, Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh, preabinecuvântatei Fecioare Născătoare de Dumnezeu Maria, tuturor puterilor cereşti şi tuturor sfinţilor, precum şi sfinţiei tale, cinstite părinte, toate păcatele mele câte am făcut, că am greşit fără de număr şi am mâniat pe Domnul Dumnezeul meu în toate zilele mele până în ziua şi ceasul de acum. Cu gândul, cu cuvântul şi cu lucrul. 
  
Că în păcate m-am zămislit, în păcate m-am născut, în păcate am crescut şi în păcate am vieţuit până în ziua şi ceasul de acum. 
  
Mărturisesc că foarte am greşit cu mândria, cu slava deşartă, cu zavistia, cu urâciunea, cu iubirea de argint, cu nemilostivirea, cu mânia, cu somnul, cu lenevirea, cu îmbuibarea pântecului, cu tot felul de gânduri necurate, cu pofte de tot felul de curvie şi cu osândirea judecând pe alţii. Nu am cinstit zilele sfinte, nu am umblat regulat la Sfânta Biserică, nu am dat pildă bună celor mai mici decât mine. 
  
În biserică am stat cu neluare aminte la cele ce se citesc, se cântă şi se predică şi mai înainte de vreme am plecat din biserică. M-am împărtăşit cu nevrednicie cu sfintele Taine, n-am păzit sfintele posturi, am greşit cu voie şi fără de voie, cu sufletul, cu trupul şi cu toate simţurile mele cele sufleteşti şi trupeşti. În toate fărădelegile am petrecut şi toate câte slăbiciunea omenească poate greşi înaintea Domnului, eu am greşit. 
  
Vinovat sunt înaintea lui Dumnezeu întru toate păcatele mele cele fără număr, câte am mărturisit şi câte am mai şi uitat. Pentru toate acestea mă căiesc şi îmi pare rău şi cu frământare de inimă mă rog Stăpânei mele de Dumnezeu Născătoarei şi Pururea Fecioarei Maria, tuturor puterilor cereşti şi tuturor sfinţilor, precum şi sfinţiei tale, cinstite părinte, să-mi fiţi martor în Ziua Judecăţii împotriva diavolului, vrăjmaşul neamului omenesc, să vă rugaţi pentru mine păcătosul către Domnul Dumnezeul meu şi te rog cinstite părinte, ca cel ce ai puterea dată sfinţiei voastre de la Hristos, Dumnezeul nostru, dezleagă-mă de toate câte am mărturisit şi poate am mai şi uitat, de toate păcatele, să mă ierţi, canon să-mi rânduieşti căci cu adevărat mă căiesc şi mă voi căi, iar de acum înainte, cu ajutorul lui Dumnezeu, precum voi putea mă voi păzi. 
  
Pentru păcatele acestea şi pentru altele, pe care poate le-am făcut dar le-am uitat, mă căiesc şi îmi pare rău din toată inima, fiindcă prin acestea am mâniat pe Dumnezeu. Aşadar, mă făgăduiesc că, cu darul şi cu ajutorul lui Dumnezeu, să mă îndrept şi de astăzi înainte să nu mai fac păcate. Mă rog sfinţiei tale, cinstite părinte, să mă dezlegi de toate acestea pentru ca Domnul Dumnezeul nostru Iisus Hristos, să-mi ajute ca să pun început de pocăinţă. Amin. 
  
Iartă-mă şi mă dezleagă de păcate, cinstite părinte, binecuvântează-mă şi te roagă lui Dumnezeu pentru mine păcătosul! Amin! 
  
Doamne, ajută! 
  
Referinţă Bibliografică:
MĂRTURISIRE / Ştefan Popa : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1921, Anul VI, 04 aprilie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Ştefan Popa : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ştefan Popa
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!