CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Opinii >  


Autor: Ştefan Popa         Publicat în: Ediţia nr. 1911 din 25 martie 2016        Toate Articolele Autorului

JOACA DE-A DUMNEZEU!
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Începutul mileniului al III-lea a fost puternic zdruncinat de către cel mai mare flagel al omenirii − terorismul. An de an, se înregistrează sute de morţi şi de răniţi, în urma atentatelor teroriste. Numai cu câteva zile în urmă a avut loc, din păcate, două atentate teroriste sinucigaşe în Belgia, care s-au soldat cu 34 de morţi şi peste 250 de persoane spitalizate. 
  
Ce este terorismul? Se cunosc peste o suta de definitii ale terorismului, toate reunite in jurul a trei elemente comune: utilizarea violentei, obiectivele violenteisi intentia de a intimida psihologic grupul-tinta. Unul dintre cercetatori descrie cinci caracteristici speciale ale terorismului: este premeditat, este directionat catre un grup-tinta, este violent, este antisocial si este influentabil pentru a-si atinge scopul. Din păcate, constatăm astăzi că terorismul nu este o filozofie, nu e o lozinca, ci este cel mai mare flagel al omenirii. Adepţii acestui fenomen l-au transformat într-o religie. Mai mult, a devenit un mod de viaţă, dar şi principala problemă globală a umanitatii. 
  
Ce a determinat apariţia terorismului şi unde? Un lucru e cert şi anume că terorismul îşi are obârşia pe la începuturile omenirii şi că a evoluat de-a lungul istoriei, sub diferite forme. Terorismul actual, în special, sub forma sinucigaşilor, a apărut în Orient. Atentatele teroriste din zilele noastre au două caracteristici esenţiale: sunt puţin probabile din perspectiva oricărei analize rationale, bazate pe date şi informaţii, dar au un impact devastator. Specialiştii au determinat mai multe cauze care au determinat apariţia terorismului. În primul rând, ar fi lupta pentru supremaţia puterii în lume. Se urmăreşte crearea unei a treia putere mondiale din ţările arabe producătoare de petrol, renaşterea islamului şi constituirea “statului Islamic” la nivel mondial. În al doilea rând, ar fi sărăcia lucie din unele ţări şi regiuni din Orientul Mijlociu, adică “bomba” socială. În al treilea rând, ar fi frustrările, neputinţele şi nemulţumirile personale ale diverşilor indivizi. Şi nu în ultimul rând, interesul financiar, având în vedere că aceşti “kamikaze” primesc o recompensă financiară pentru “jertfa” lor. 
  
Pe de o parte, sunt voci care susţin că vina principală pentru expansiunea terorismului în toată lumea, în special în Europa, ar fi a americanilor, care după 1990, au făcut mai multe greşeli, în mod special, în Orientul Mijlociu. De pildă, atât intervenţia americanilor în Irak, în anul 2002, cât şi retragerea acestora din zona de conflict, care nu au limpezit lucrurile, ci mai mult le-au tulburat, ar fi dus la escaladarea atentatelor teroriste. În altă ordine de idei, sunt politologi europeni care susţin teoria conform căreia ar exista un “pact secret” al autorităţilor americane cu mişcările islamice cu scopul de a-i slăbi pe europeni. 
  
Pe de altă parte, aşa cum am mai spus, impunerea ţărilor arabe, prin “aurul negru”, prin militanţii miilor de asociaţii şi fundaţii musulmane ( numai în Franţa sunt în jur de o mie de asociaţii musulmane), dar şi prin forţă şi violenţă, pentru ocuparea locului trei în puterea mondială, impunerea punctului de vedere al Islamului în toate problemele cheie ale lumii şi constituirea “Republicii islamice”. Oricum, organizaţiile teroriste sunt împotriva ordinii universale, a valorilor democraţiei occidentale şi împotriva tuturor regulilor, indiferent de natura acestora, acuzându-i pe occidentali de încălcarea principiilor moralităţii. 
  
Apoi, teoria conspiraţiei manipulatoare de constituire a noului Guvern Mondial şi de o nouă restaurare a lumii care, din păcate, propagă tot mai mult principiul “divide et impera”, dezbină şi stăpâneşte, precum şi propagarea unui dezordini totale. Sau mai bine zis, crearea unui haos (vezi invazia musulmană în Europa) pentru ca apoi să restabileşti ordinea pe care o doreşti: joaca de-a Dumnezeu. 
  
Ştefan Popa 
  
Referinţă Bibliografică:
JOACA DE-A DUMNEZEU! / Ştefan Popa : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1911, Anul VI, 25 martie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Ştefan Popa : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ştefan Popa
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!