CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Spiritual >  


Autor: Ştefan Popa         Publicat în: Ediţia nr. 1808 din 13 decembrie 2015        Toate Articolele Autorului

Mărturisirile unei pustnice
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
În vara anului 2004 a venit la noi maica Teodora. Cu toate că ea se ostenea să pară că e bine, poticnirile dese scoteau la iveală faptul că maica era grav bolnavă. Cu greu am lămurit-o să mergem la un spital din Cluj-Napoca pentru a o consulta un medic. Problema era că maica nu avea carte de identitate şi niciun act care să ateste cine este, de fapt, dar am reuşit să facem rost de un act. La prima vedere a maicii, doctorul mi-a spus: “Domnul Ştefan, maica asta e nebună!”, la care i-am răspuns: “Nu-i nimic, dar vă rog să o consultaţi!”. După consultaţie, doctorul a spus că este nevoie urgentă de operaţie, drept pentru care va fi internată, urmând ca mâine dimineaţă să-i facem nişte analize şi să o băgăm în operaţie. După operaţie, maica a mai stat o săptămână în spital pentru refacere după operaţie, iar la ieşirea din spital am dus-o la noi acasă pentru că nu era refăcută complet, nu putea merge în starea aceea în munţi, în pustnicie. Aşa că a fost nevoită să mai stea o lună de zile la noi. Într-o seară, pentru mângâiere sufletească, dar şi pentru ca să ne răsplătească, într-un fel pentru ajutorul dat, maica ne-a mărturisit ceva înfricoşător: 
  
“Fraţilor vreau să vă mărturisesc şi vouă ce mi s-a întâmplat mie la Ierusalim, când am fost internată la spital pentru o boală gravă şi a început să plângă. Fraţilor, am fost în iad! Acolo, pe patul de spital, rugându-mă eu, păcătoasa, la Sfântul Ioan Iacob Hozevitul, am murit cu adevărat şi mi-am văzut sufletul uşor ca un fulg plutind în aer, iar trupul zăcând pe patul de spital, hâd şi scârnav. Apoi, a izbucnit în plans şi a urmat o pauză de câteva minute în care toţi plângeam şi a continuat. Fraţilor, fac această mărturisire tuturor celor care doresc mântuirea, ca să ştie ce ne aşteaptă pe fiecare dintre noi, la moarte. După ce am murit, au venit demonii şi m-au luat cu ei în iad – şi ce am văzut acolo şi ce am simţit este greu de exprimat în cuvinte şi necuprins de mintea omenească. De deznădejdea ce m-a cuprins, am început să urlu de durere şi mă rugam Maicii Domnului şi Sfântului Ioan Iacob să mă scoată din acea stare înfricoşătoare. Vai, fraţilor, pentru o dulceaţă trecătoare a păcatului şi dezmierdare înşelătoare, ne facem singuri pricinuitori de pierzare, neştiind ce ne aşteaptă! Acolo, fraţilor, am văzut arhierei, preoţi, arhimandriţi, stareţi şi călugări din neamul nostru, care se munceau mai mult decât toţi, ca unii ce au ştiut voia şi poruncile lui Hristos, dar nu le-au împlinit. După un timp, a apărut Maica Domnului cu Sfântul Ioan Iacob, cu multă slavă şi lumină, şi m-au scos din acele chinuri, spunând către demoni: „De ce aţi răpit acest suflet fără să fie judecat?” În acel moment, Maica Domnului a dispărut şi am rămas singură cu Sfântul Ioan Iacob care m-a întors înapoi lângă trupul meu şi mi-a zis: „Suflete, să ştii că Dumnezeu ţi-a mai dăruit ani de viaţă ca tu să te pocăieşti, căci în viaţa ta ai râvnit sfinţilor, dar nu le-ai urmat şi în fapte, ci ai petrecut în lenevire; ia deci aminte la restul zilelor tale cum petreci”. Şi, zicându-mi aceste cuvinte, s-a făcut nevăzut, iar eu am început să intru înapoi în trupul meu. Dar atâta scârbă mi s-a făcut, încât preferam să intru în toate necurăţiile lumii decât în trupul meu. Deci, când am intrat, doctorii s-au mirat că mă văzuseră moartă şi înviasem, iar boala de care sufeream dispăruse complet. Însă, din pricina chinurilor pe care le-am trăit în iad, mă comportam ciudat şi după un timp toţi m-au luat de nebună, aşa încât nici duhovnicul meu nu mă înţelegea, crezând că am luat-o razna din pricina bolii suferite. În urma acestei experienţe trăite am luat hotărârea să vin în ţară şi la sfatul duhovnicului am luat calea isihiei în masivul Giumalău, iar astăzi, iată-mă aici în mijlocul vostru. Mulţumesc fraţilor pentru dragostea frăţească întru Domnul nostru Iisus Hristos. Amin”. 
  
Mulţumim lui Dumnezeu pentru oportunitatea şi pentru darul de a cunoaşte o maică pustnică cu trăire duhovnicească ortodoxă autentică, asemenea primelor cinci veacuri. Cu toate bolile ei ştiute şi neştiute, maica Teodora, care şi-a început ucenicia la mănăstirea Pasărea, judeţul Ilfov, era o femeie tânăra, la 35 de ani, înaltă, frumosă, puternică, excesiv de curajoasă, tare evlavioasă şi de o smerenie dumnezeiască. Acum, trupul ei scârnav se odihneşte la mănăstirea Pasărea, iar sufletul e în Ceruri, rugându-se pentru noi. Amin. 
  
Ştefan Popa 
  
Referinţă Bibliografică:
Mărturisirile unei pustnice / Ştefan Popa : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1808, Anul V, 13 decembrie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Ştefan Popa : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ştefan Popa
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!