CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Aniversari >  


Autor: Ştefan Popa         Publicat în: Ediţia nr. 1671 din 29 iulie 2015        Toate Articolele Autorului

Deşteaptă-te române!
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Istoria românilor este plină de învăţăminte, pe care poporul şi conducătorii nu trebuie să le uite. Trecutul nostru este temelia pe care se înalţă, cu demnitate, drepturile şi năzuinţele noastre. Aşadar, acest trecut ne arată că temeiul existenţei noastre, adesea apărată cu armele, a constat şi constă − vital − în unitate, în conştiinţa patriotică ce ne-a făcut să rezistăm, chiar şi atunci când la capătul drumului stătea sacrificiul suprem. 
  
În altă ordine de idei, existenţa şi durata poporului român îşi găsesc expresia cea mai adâncă şi totodată sprijinul cel mai solid şi în chintesenţa Imnului Naţional. Aceasta demonstrează limpede faptul că Imnul este biografia noastră de stăpâni şi suverani ai plaiurilor primitoare, pe care nu le-am târguit cu nimeni, niciodată. 
  
În plus, din seva acestuia s-au hrănit întotdeauna sentimentele majore şi veşnice ale românului, care i-au luminat necontenit cărările, adeseori întortocheate, ale istoriei. El face parte din zestrea de cultură, spiritualitate şi civilizaţie a poporului român. 
  
Deoarece în ultimii ani s-au produs câteva confuzii, trebuie să facem câteva precizări legate de imnul naţional. Pe de o parte, autorul muzicii imnului naţional este Anton Pann, poet şi un mare pasionat de folclor, deşi sunt voci care spun că autorul de drept al imnului ar fi compozitorul-dascăl Gheorghe Ucenescu. Mai circulă şi varianta precum că autorul muzicii ar fi chiar Andrei Mureşanu, poet, jurnalist, traducător. În realizarea muzicii, Anton Pann s-a inspirat din minunatul imn religios „Din sânul maicii mele”. Pe de altă parte, versurile aparţin lui Andrei Mureşanu, din poezia „Un răsunet”, iar versurile poeziei „Din sânul maicii mele” nu aparţin nicidecum lui Anton Pann, ci marelui poet Grigore Alexandrescu. Imnul a fost interpretat prima dată în casa unui preot paroh din Braşov, de către tânărul cântăreţ bisericesc Gheorghe Ucenescu. 
  
Oricum, din iarna anului 1989, „Deşteaptă-te române” a devenit imnul naţional al românilor, eliberaţi de sub ideologia comunistă, iar din 1998, în baza Legii nr. 99/1998, la 29 iulie, românii sărbătoresc Ziua Imnului Naţional „Deşteaptă-te române”. 
  
Astăzi, 29 iulie, în jurul orei 11.00, în Piaţa Avram Iancu, se va desfăşura un ceremonial militar, religios şi cultural oganizat de Prefectura şi Consiliul Judeţean Cluj, Divizia nr. 4 Infanterie “GEMINA”, Primăria Municipiului Cluj-Napoca. La acest eveniment important din viaţa cetăţii au fost invitaţi să participle reprezentanţi ai partidelor politice, instituţii civile şi millitare, asociaţii şi fundaţii nonguvernamentale, cadre militare în rezervă, veterani de război. De asemenea, sunt aşteptaţi la eveniment cât mai mulţi clujeni, iubitori şi păstrători ai valorilor, tradiţionale, spirituale, culturale şi patriotice. 
  
Deşteaptă-te române, oriunde te-ai afla! 
  
Comandor (rez.) Ştefan POPA 
  
Referinţă Bibliografică:
Deşteaptă-te române! / Ştefan Popa : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1671, Anul V, 29 iulie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Ştefan Popa : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ştefan Popa
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!