AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

REDACŢIA

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Eseuri >  


Autor: Ştefan Popa         Publicat în: Ediţia nr. 1647 din 05 iulie 2015        Toate Articolele Autorului

DOR DE NAE
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Există momente în viaţă când presărăm din florile sezonului peste amintirile care ne-a legat cândva de o anumită persoană dragă şi, nu numai ..., ispitiți de dorul de a ne aduce aminte, cel puţin, câteva din clipele frumoase petrecute împreună, de ceea ce a spus sau a făcut, încercând să zburăm, dincolo de nori, dincolo de Cer, printre ceaţă, ploi, furtuni şi sori născuți într-o frumoasă vară fierbinte, până la Escadrila din Ceruri, pentru a-i mai vedea, măcar o clipă, pe cei care au intrat în “Poliţia Aeriană Strategică” de apărare a Universului. Astăzi este unul dintre acele momente, în care presărând petalele unui crin imperial, încerc un zbor împreună cu prietenul şi colegul meu de Academie către zările albastre depănând amintiri demult apuse… Este vorba de comandorul Jianu Nicolae, fostul commandant al Şcolii de Aplicaţie pentru Forţele Aeriene Boboc, judeţul Buzău. 
  
Astăzi, se împlinesc cinci ani de la producerea catastrofei aviatice de la Tuzla, cu o aeronavă de tipul AN-2, eveniment aviatic în urma căruia 12 militari aparţinând Forțelor Aeriene şi Forțelor Navale şi-au pierdut viața. Avionul s-a prăbuşit în ziua de 5 iulie 2010, în jurul orei 17.40, pe aerodromul Tuzla. 
  
Mărturisire: 
  
Comandorul Jianu Nicolae (Nae), un om deosebit de care îţi aminteşti cu plăcere, mereu cu zâmbetul pe buze, gata întotdeauna să-ţi întindă o mână de ajutor! Optimist, plin de energie, ferm, un om pe care te puteai baza. Nae, omul care şi-a prezis moartea! În anul 1994, eram la Academia de Înalte Studii Militare din Bucureşti, când Nae mi-a făcut o mărturisire şoc: "Ştefane, mi-e teamă că într-o zi se va alege praful de mine, voi fi spulberat în aer, în toate cele patru zări. Spune tu că eşti mai în temă cu credinţa ortodoxă, ce se va întâmpla, atunci cu sufletul meu... ". 
  
Iată, cu adevărat, omul care a găsit cheia iubirii şi a păcii, dincolo de condiţia umană, a echilibrului perfect între libertate şi responsabilitate, între artă şi zbor, între cuvânt şi faptă, între cer şi pământ. Respectând întru totul codul zborului şi cel al bunei maniere, Nae a reuşit să facă din zborurile lui, un dar al lui Dumnezeu pentru oameni. Păcat, că nu mai avem oameni precum Nae şi nici codul de înmulţire al acestora, precum germanii. 
  
De fapt, osteneala pilotului care brăzdează înaltul cerului, odată ajuns acolo sus, este răsplătită din belşug, din bunătatea şi fericirea dumnezeirii. Când ajungi să vezi şi să cunoşti cerul, să te hrăneşti cu parfumul frumuseţii depline şi să te prinzi în horă cu norii care te însoţesc, să admiri cu uimire panorama de vis a unei văi acoperită de un ocean verde şi cea a munţilor încărcaţi de zăpadă. 
  
Când simţi şi trăieşti magia zborului, nici o glorie a pământului, nici cel mai bun prieten, nici cea mai mare iubire, nimic din toate aceste lucruri nu mai prezintă importanţă pentru tine, în acele momente, căci trăieşti clipele veşniciei. Nu de puţine ori, omul cerului rămâne fără cuvinte la întrebarea: ce ai văzut acolo, sus...? Tăcere, tăcere, ... taină fără sfârşit. 
  
Un gănd pios, o rugăciune şi o amintire măreaţă pentru un om de înaltă ţinută! Cer senin şi zboruri line, în “Escadrila din Ceruri”, Nae! 
  
Comandor (r) Ştefan Popa 
  
Referinţă Bibliografică:
DOR DE NAE / Ştefan Popa : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1647, Anul V, 05 iulie 2015, Gilbert, Arizona.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Ştefan Popa : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ştefan Popa
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către colectivul redacţional. Dacă sunt probleme de natură rasială, etnică sau similar, vă rugăm să ne semnalaţi imediat pentru remediere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate prin e-mail de către persoanele implicate prin subiectul lor vor fi retrase în timpul cel mai scurt de pe site.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!