CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Eseuri >  


Autor: Ştefan Popa         Publicat în: Ediţia nr. 1629 din 17 iunie 2015        Toate Articolele Autorului

„ÎNTR-O ZI, EU AM SĂ ZBOR”
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Inginerul, inventatorul, pilotul şi aviatorul Aurel Vlaicu, la frumoasa vârstă de 15 ani spunea: „Într-o zi, eu am să zbor!” Şi a zburat. De altfel, puţini au fost dintre aceia care au crezut în spusele copilului Aurel. Într-adevăr, pe 17 iunie 1910, Aurel Vlaicu a realizat primul zbor din Istoria Aviaţiei Române. Avionul a fost conceput, realizat şi pilotat în România de Aurel Vlaicu, iar zborul a avut loc pe Dealul Cotrocenilor, în Bucureşti. Era primul „avion naţional” – avion realizat de un român pe pământul României. Deşi n-a zburat decât vreo 50 de metri la o înălţime de 3-4 metri, Vlaicu a fost peste măsură de bucuros: „Nici Alpii nu mi-i închipuiam mai înalţi ca înălţimea la care mă ridicasem eu. Fiindcă patru metri erau pentru mine un record care-mi consacra maşina. Zburasem şi aceasta era principalul”. 
  
În fiecare an, în preajma datei de 17 iunie, când se sărbătoreşte Primul zbor din Istoria Aviaţiei Române, Forţele Aeriene Române, Clubul Aerian Român, Aeroporturile, Aerodromurile, Bazele Aeriene, organizează activităţi specifice tematicii zborului: mitinguri aviatice, spectacole pe cer cu acrobaţii aeriene, expoziţii, lansări de carte, lansări de paraşutişti, Ziua Porţilor Deschise etc. Sâmbătă, 20 iunie 2015, pe Aeroportul Internaţional Bucureşti-Băneasa „Aurel Vlaicu” va avea loc cel mai mare show aerian al anului. Vor evolua aeronave de tipul MIG-21 LanceR, IAR-330 H, C-27 Spartan, IAR-99 Şoim, IAR-316 B, Zlin-50, C-130, Boeing-737, Extra-300, EC-135, MI-17, Yak-52, precum şi aeronave internaţionale. 
  
Credinţa în puterea şi măreţia zborului, probabil că declanşează un război lăuntric ce dă naştere la o forţă, o energie creativă de neimaginat. În această situaţie, se poate spune, pe drept cuvânt, că orice vis poate deveni realitate, chiar şi zborul. Totul este credinţă, voinţă, inspiraţie, perseverenţă şi îndrăzneală indiferent de obstacolele pe care le întâmpini. Restul este pricepere şi talent. În această idee, se pare că Cerul nu este de partea celor indiferenţi şi fricoşi, ci dă un avânt incredibil celor îndrăzneţi. 
  
Cu toate acestea, zborul, visul celor îndrăzneţi, merge mai departe! 
  
Puterea mistică a zborului, în mare parte, nu se poate exprima prin sentimente, pentru că atunci când simţi şi trăieşti magia zborului, nici o glorie a pământului, nici cel mai bun prieten, nici cea mai mare iubire, nimic din toate aceste lucruri nu mai prezintă importanţă pentru tine, în acele momente, căci trăieşti clipele veşniciei. Nu de puţine ori, omul cerului rămâne fără cuvinte la întrebarea: ce ai simţit şi ce ai văzut acolo, sus...? Tăcere, tăcere, ..., poveste fără sfârşit. 
  
Cer senin! 
  
Comandor (r) Ştefan Popa 
  
Referinţă Bibliografică:
„ÎNTR-O ZI, EU AM SĂ ZBOR” / Ştefan Popa : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1629, Anul V, 17 iunie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Ştefan Popa : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ştefan Popa
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!