CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Eseuri >  


Autor: Ştefan Popa         Publicat în: Ediţia nr. 1624 din 12 iunie 2015        Toate Articolele Autorului

Dă-mi mânuţa, tati!
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
E o noapte de vară fierbinte. Din pătuţul ei împodobit cu zăne şi prinţese, fetiţa Augusta priveşte spre cer încercând să desluşească , pas cu pas, tainele universului. Ochişorii ei mititei caută cu disperare cerul. Caută printre stele, în marele univers, un alt univers… unul mic…, mic de tot, dar în care să pot încape. Cerul… cât de aproape e… dar cât de departe. Cât de departe e dar… cât de aproape. Vine o avalanşă de întrebări: Tati, cât de departe este cerul? Cum se numeşte steaua aia, arătând cu degeţelu…, dar aia de-acolo? Câte stele sunt pe cer? Urmează o poveste cu o prinţesă… Tati, dă-mi mânuţa, şopteşte micuţa prinţesă, semn că se pregăteşte pentru somn. Îi dau mâna şi mi-o strânge la piept. Din acel moment, simt o pace şi o armonie lăuntrică. Mă simt străpuns de o energie puternică, cea a unui zeu, mă simt atins de sensibilitatea şi mireasma unei flori, mă simt mângâiat de blândeţea unui sfânt. Şi nu e decât o mânuţă de copil, un suflet de înger, o adiere de vânt… Din când în cînd, îmi ţin răsuflarea să-i aud suflu, să-i simt pulsul şi respiraţia. Aceste momente, mă trimit cu mintea şi cu gândul la anii copilăriei, la copilul din mine, încercând să mă descopăr să mă regăsesc, să mă văd pe mine prin ea, o mogâldeaţă de om. Îmi stârneşte dorul după verile călduroase şi frumoase, după plimbările zilei prin colbul fierbinte al uliţei, de cireşul din spatele casei, de florile vesele din faţa casei, de prispa casei bunicii unde dormeam în verile călduroase, de şira de paie din spatele casei de bunica şi bunicul care nu mai sunt… Deodată, simt o moleşeală a mânuţei, desprinzându-se de mâna mea, semn că sufleţelul cel mic a adormit şi mă pot retrage în dormitor. Mă ridic cu grijă de lângă ea şi îi dau un pupic pe frunte, ca semn de binecuvântare… Dormi copile, stelele veghează… 
  
Într-adevăr, cei mai frumoşi ani din viaţa omului sunt anii copilăriei, iar cel mai frumos loc din lume este cel al naşterii. De aceea, de fiecare dată când ne întoarcem la “uliţa copilăriei”, ne năpădesc emoţiile şi simţim cum ne încărcăm cu energii benefice. De fiecare dată, revin cu emoţie şi bucurie la locul naşterii mele... şi cu siguranţă “copilul din mine” nu s-ar mai lasa dus de acolo, iar dorul copilăriei mă cuprinde ori de câte ori văd un copil… 
  
Cine nu a fost copil? Cine nu îşi aduce aminte cu drag de anii frumoşi ai copilăriei? Ce pot vorbele să spună despre frumuseţea şi gingăşia unui înger, care este copilul. Există la copil o capacitate specială de a fuziona cu obiectul: îl percepe instantaneu şi din afara lui, fără să apeleze la analiză. De aceea, de multe ori, auzim aprecieri la adresa unui copil, de genul: ”vorbeşte ca un om atât de mare la minte şi la inimă”. Ceea ce mintea înţelepţilor nu vede practică un suflet de copil în simplitatea lui. 
  
Facem un arc peste timp, un moşneag cu barba albă, împovărat de ani, de boli, dureri şi suferinţe, aşteptând pe patul de spital o salvare mântuitoare. În aceste momente de aşteptare, iată că se apropie o femeie zâmbitoare, cu faţa senină, luminoasă şi plină de viaţă. S-apleacă la urechea bătrânului şi îi şopteşte: dă-mi mânuţa, tati! 
  
Într-adevăr, putinţa de a trăi noi înşine în sufletul altuia este o valoare umană. Iată cel mai minunat lucru care i se poate întâmpla unui om; să reuşească să pătrundă în adâncul sufletului altui om şi acesta să-l poarte cu el în veşnicie. 
  
Ştefan Popa 
  
Referinţă Bibliografică:
Dă-mi mânuţa, tati! / Ştefan Popa : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1624, Anul V, 12 iunie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Ştefan Popa : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ştefan Popa
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!