CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Spiritual >  


Autor: Ştefan Popa         Publicat în: Ediţia nr. 1603 din 22 mai 2015        Toate Articolele Autorului

 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Întâmplător sau nu, zilele acestea am aflat din sursa http://www.activenews.ro că domnul Gheorghe Becali a pus piatra de temelie a primei biserici ortodoxe ce va avea hramul “Sfântului Arsenie Boca”, chiar la mănăstirea Prislop. Să fie aceasta voinţa Sfântului Ardealului? Dacă această biserică va fi construită, în cele din urmă, credem că da, aceasta a fost dorinţa Părintelui Arsenie şi binecuvântarea lui Dumnezeu. 
  
Cine este, aşadar, acest călugăr mistic numit Sfântul Ardealului, la mormântul căruia vin, annual, sute de mii de pelerini? În primul rând, Părintele Arsenie este dătător de lumină, pace, bucurie, este purtător de har, pricepere şi înţelepciune, în al doilea rând, Părintele este grabnic ajutător celor în nevoi şi necazuri. Apoi, Părintele Arsenie luminiază minţile cele întunecate, încălzeşte prin focul dumnezeiesc din el, inimile reci şi împietrite, aduce pace, linişte şi bucurie celor întristaţi şi mâhniţi, dă curaj şi tărie celor pierduţi în tumultul grijilor lumeşti, aduce nădejde celor împovăraţi cu păcate grele, împarte din dragostea şi bucuria sa cea dumnezeiască la toţi şi iată că ele nu se termină, ci mai mult se îmbogăţesc. 
  
Cine este acest “nea” Gigi? Domnul Gheorghe Becali este singurul om bogat din România care a făcut cele mai multe acte de milostenie şi binefacere: a construit biserici, şcoli, grădiniţe şi alte instituţii publice; a susţinut financiar cluburi sportive, teatre, muzee, spitale şi alte instituţii publice comunitare; a sprijinit financiar numeroase personae fizice cu diferite boli cornice grave, unele incurabile etc. Domnul Gheorghe Becali este una din cele mai populare personalităţi ale României, cu calităţi indiscutabile de un foarte bun creştin ortodox, chiar dacă în planul maturităţii sale duhovniceşti mai are mult de lucru. În ultimul timp, totuşi, putem remarca unele timide progrese… În special, mai are mult de luptat cu păcatul mândriei care se cuibăreşte foarte bine la oamenii bogaţi, adică să renunţe la acea vorbă armănească: “Ca-i hiu mini, lăi???”. Atitudine care a reieşit clar şi din declaraţia domniei sale: “Maicuţă, eu o construiesc această biserică!”, poziţie deloc creştinească, nemaivorbind de smerenia creştină. Ştiut fiind faptul că noi, indiferent cine am fi, nu putem face nimic fără Dumnezeu! Corect creştineşte ar fi fost “Înaltpreasfinţite Mitropolit, Preacuvioasă maică stareţă, cu binecuvântarea şi cu ajutorul lui Dumnezeu şi a Părintelui Aresenie, am să construiesc această bisericuţă. Amin”. 
  
Domnul Gheorghe Becali, ca şi părintele Arsenie Boca, chiar dacă nu în aceeaşi proporţie, au cunoscut experienţa tristă a privării de libertate, durerile, suspinele, lipsurile şi răutăţile de tot felul ale penitenciarelor din România. Suferinţa trebuie privită în lumina dragostei lui Dumnezeu pentru om, care nu-l lasă pe acesta să se piardă, ci prin încercări şi suferinţe îl ajută să se întoarcă la adevărata lui chemare, la adevărata lui menire. „Până nu se va smeri inima, nu se poate opri din împrăştiere“ ne spune Sf. Isaac Sirul. Însă „fără încercare nu cunoaşte smerenia“. În afara suferinţei orice abandonare a situării dependente nu este decât o nouă şi mai subtilă ascundere, care nu poate ajunge la adevărata dragoste. În experienţa acestei naşteri prin suferinţă, în simţirea eliberării de sub tirania patimilor, de dependenţa de ele, durerea ca şi plăcerea sunt depăşite de bucurie: „bucuria duhovnicească nu o poate răpi nici una din desfătările sau necazurile lumii“. 
  
Aşadar, numai suferinţa poate ajuta la transfigurarea firii căzute, altfel omul nu va avea puterea să se întoarcă înspre Dumnezeul cel viu, ci va rămâne în îndărătnicia firii sale şi a voilor sale care-l îndepărtează de Dumnezeu. 
  
Domnul Gheorghe Becali a făcut o promisiune în faţa lui Dumnezeu că atunci când va ieşi din puşcărie va construi o biserică, iar pentru faptul că nu a uitat de acest legământ, Dumnezeu l-a ales să construiască prima biserică ortodoxă cu hramul “Sfântul Arsenie Boca”. Nu putem decât să apreciem, într-un mod cu totul special, această întâlnire a fratelui nostru ortodox Gheorghe cu Dumnezeu prin Părintele Arsenie Boca, să credem că este o misiune divină şi să ne rugăm pentru îndeplinirea acesteia. Amin! În plus, credem că această încercare tristă a experienţei privării de libertate a fratelui Gheorghe l-a ajutat să se întoarcă la adevărata lui menire pe acest pământ, la adevărata lui chemare – piatra de temelie a primei biserici din România cu hramul “Sfântul Arsenie Boca”. 
  
Doamne, ajută! 
  
Ştefan Popa 
  
Referinţă Bibliografică:
Piatra de temelie a lui Gheorghe Becali / Ştefan Popa : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1603, Anul V, 22 mai 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Ştefan Popa : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ştefan Popa
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!