CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Opinii >  


Autor: Ştefan Popa         Publicat în: Ediţia nr. 1451 din 21 decembrie 2014        Toate Articolele Autorului

Zeul vânătorii europene
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Anul acesta, magnatul român Ion Ţiriac, organizează a doua vânătoare de mistreţi în acelaşi an, în perioada 20-21 decembrie, fiind a unsprezecea ediţie a sărbătoririi zeiţei Artemis şi a zeului Pan, la renumitul domeniu de vânătoare de la Balc, România. Până acum, eram obişnuiţi ca această tradiţională vânătoare de mistreţi, organizată cel puţin la nivel european, să aibă loc în a treia duminică din luna ianuarie a anului în curs. Având în vedere amploarea vânătorii, numărul mare de mistreţi vânaţi, personalităţile europene care participă, mesele festive deosebite, înainte şi după, domnul Ion Ţiriac poate primi titlul de Vânătorul numărul unu al României, dar şi acela de Zeul vânătorii europene. 
  
În acest sens, vineri a aterizat pe aeroportul din Oradea o aeronavă charter, având la bord o parte din invitaţii europeni ai domnului Ţiriac care vor participa la vânătoarea de la Balc. Ceilalţi invitaţi urmează să aterizeze pe aeroportul din Debrecen, Ungaria. Printre invitaţii din ianuarie 2014 s-au numărat Wolfgang Porsche, moştenitorul imperiului cu acelaşi nume, Franz Rauch, patronul celei mai mari companii producătoare de sucuri naturale din Europa, şi primarul din Monte Carlo. 
  
În primul rând, este surprinzătoare graba desfăşurării acestei vânători de mistreţi la nivel european exact în perioada în care la Parlamentul României are loc Ceremonia de investire a Preşedintelui ales, Klaus Iohannis. Momentul ales pentru desfăşurarea vânătorii dă prilejul unor speculaţii asupra faptului că nu se respectă prevederile legii, dar nici regulile vânătorii, în ideea că sute de mistreţi, aproximativ 300 de exemplare, sunt capturaţi într-un perimetru bine împrejmuit, având loc, de fapt un masacru al mistreţilor. 
  
An de an, atât sătenii din Balc, cât şi bătrânii câtorva azile, aşteaptă cu nerăbdare producerea evenimentului pentru că, pe de o parte, sătenii pot câştiga ceva bănuţi, pe de altă parte, bătrânii azilelor pot beneficia şi ei de o masă împărătească. De pildă, ungonaci poate primi 200 de lei, iar un cărăuş între 300-400 lei pentru o zi de vânătoare, având asigurată masa şi un pachet de carne. 
  
Apoi, nu puţine sunt vocile care susţin că la Balc are loc un adevărat măcel al mistreţilor pentru a demonstra un altfel de stil de viaţă, pentru că se poate şi fără să se respecte nicio lege, nicio regulă, nicio morală, deoarece se pot vâna cele mai mari trofee, pentru că, în final, are loc un adevărat ritual în cinstea zeiţei Artemis şi a zeului Pan. Acest demers ritualic, nu face altceva decât să scoată în evidenţă tendinţa actuală a vizunii româneşti şi europene de a revigora anumite sărbători şi ritualuri păgâne în detrimentul creştinismului. 
  
Ştefan Popa 
  
Referinţă Bibliografică:
Zeul vânătorii europene / Ştefan Popa : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1451, Anul IV, 21 decembrie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Ştefan Popa : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ştefan Popa
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!