AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Spiritual >  


Autor: Ştefan Popa         Publicat în: Ediţia nr. 1421 din 21 noiembrie 2014        Toate Articolele Autorului

Maica Domnului – o altfel de abordare a libertăţii religioase
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
În fiecare an, la 21 noiembrie, Biserica Ortodoxă prăznuieşte Intrarea Maicii Domnului în Biserică, cunoscută în popor şi sub numele de Ovedenia sau Vovidenia. Părinţii ei, Sfinţii Ioachim şi Ana, ţinându-se de promisiunea făcută lui Dumnezeu, la vârsta de trei ani au dus-o pe copila Maria la templu, fiind întâmpinată de marele preot Zaharia. Smerenia şi ascultarea Maicii Domnului, cele două aripi ale virtuţii, sunt opusul a ceea ce vedem şi auzim la semenii noştri, pe scena vieţii de fiecare zi. Oamenii zilelor noastre, din păcate majoritatea creştini, au pierdut noţiunea virtuţii, înlocuind-o cu mare fast cu o concurenţă a patimilor de neegalat. Fie că e vorba de minciună, la ordinea zilei, fie că facem referire la bârfă şi judecarea aproapelui, ori la falsificarea cu bună ştiinţă a adevărurilor de orice natură ar fi acestea, toate acestea ne duc cu gândul la o societate modernă viciiată, la o eră a minciunii, a haosului şi a manipulării. 
  
Este aproape imposibil să vorbim de Fecioara Maria ca model al smereniei, când noţiunile sunt atât de confuze, când Maica Domnului pare doar un personaj de legendă din poveştile bunicilor, când numărul credincioşilor ortodocşi cu evlavie la Maica Domnului scad pe zi ce trece. Modelele adevărate cum este, de pildă cel al Maicii Domnului, nu mai sunt bine-primite de către societatea modernă, este de domeniul trecutului, în timp ce nelegiuiţi bântuie prin toate locurile, inclusiv în conducerea societăţii şi a lumii întregi. 
  
Modelul pe care ni-l propune Maica Domnului nu poate fi impus dictatorial, ci ţine de capacitatea fiecăruia de a alege şi de a da un sens existenţei umane. Alegerea acestui model de viaţă presupune evlavie, credinţă şi dragoste de aproapele şi de tot ce te înconjoară. Un fel de “iubeşte şi fă ce vrei”, o altfel de abordare a libertăţii religioase, în sensul că dacă ai darul dragostei dumnezeieşti, nu prea îţi permiţi orice. Fie că e vorba de o atitudine, fie că ne aflăm în faţa unei acţiuni hotărâte ori o simlă privire, toate trebuie făcute cu mare grijă de a nu deranja pe aproapele de lângă noi. 
  
Aceasta tocmai pentru faptul că smereniei îi este specific să-şi vadă păcatele proprii, iar celorlalţi calităţile, în timp ce mândriei îi este characteristic să nu vadă la sine decât binele şi la ceilalţi răul. Or, viaţa duhovnicească trăită în duh şi adevăr este născută din smerenie. Adevărata ascultare naşte smerenia, impasibilitatea şi chiar înainte-vederea. În măsura în care noi nu suntem atenţi cu propria noastră purtare, îi cercetăm mai mult pe ceilalţi decât pe noi şi cerem ca ei să se îndrepte, în vreme ce noi rămânem neschimbaţi. 
  
Sfinţii Părinţi au spus: “Smerenia este dumnezeiască, ea a plecat din ceruri şi s-a pogorât pe pământ. E a luat trup şi Dumnezeul-Om a venit”. Cu cât omul se smereşte, cu atât mai mult înaintează în viaţa duhovnicească. În virtutea libertăţii noastre, truda e a noastră, însă reuşita depinde de har. “Smerenia dă multă îndrăsneală către Dumnezeu, ca o împărăteasă intră în absidele cereşti cărora li s-ua încredinţat porţile cerurilor, dacă văd smerenia intrând cu mult respect deschid porţile pentru ea şi celorlalte virtuţi. Dacă văd pe aceasta venind fără ascultare, închid porţile”, ne spune Sfântul Ioan Hrisostom. 
  
Smerenia împreună cu dragostea sunt foc şi lumină pentru că izvorăsc din însăşi persoana Mântuitorului, care ne îndeamnă pururea: “Învăţaţi de la Mine, că sunt blând şi smerit cu inima şi veţi găsi odihnă sufletelor voastre”. Smerenia nu se mânie, nu osândeşte, nu bârfeşte, nu dispreţuieşte. Aceasta este smerenia. Lucru mare este acesta ca cineva să primească darul smereniei. Cu adevărat, mare este acela înaintea oamenilor. Cel care are smerenie este un om înţelept, este omul lui Dumnezeu. 
  
Or, pentru lumea modernă de azi, smerenia constituie o piatră de poticnire, din moment ce fiecare om se crede mai bun decât ceilalţi. Eu sunt cel mai bun, ceilalţi sunt nişte viermi. Odată am chemat la mine la birou o persoană care făcu-se o greşeală şi am întrebat-o: “Cine eşti dumneata să faci aprecieri asupra altei persoane?” Din tăcere se născu un răspuns Socratic: “Eu sunt un nimic”. Pentru moment m-am blocat deoarece eram obişnuit cu răspunsuri pertinente de genul: “Eu nu am greşit cu nimic, eu sunt mai bun decât toţi ceilalţi”. 
  
De aceea, Maica Domnului îşi revarsă chipul luminos către lume prin asumarea liberă a ascultării şi a smereniei - două aspecte ale vieţii duhovniceşti pe care, de obicei, noi credincioşii le ţinem ascunse, în nelucrare. Fecioara Maria se dăruieşte deplin Cuvântului, nu numai prin cuvânt, ci prin punerea sa integrală la dispoziţia Lui: “Fie mie, după Cuvântul Tău!”. Cine nu se dăruieşte integral lui Dumnezeu, fără condiţii de orice fel, nu-L poate primi integral pe Dumnezeul-personal pentru a primi lumina şi pacea dumnezeiască. 
  
Aşadar, în smerenia divină plină de duh şi de dragoste, Maica Domnului, ne rabdă şi nu încetează să ne iubească, aşa cum poate iubi o mamă un copil. De fapt, Maica Domnului ne însoţeşte, ca o Maică a tuturor, clipă de clipă în viaţa noastră, intervenind discret dar întotdeauna eficient mai ales când, năpădiţi de necazuri, căutăm cu înfrigurare sprijin, mângâiere în dureri sau un pic de dragoste. Pe Născătoarea de Dumnezeu, Fecioara Maria să o rugăm cu evlavie să aprindă focul smereniei şi al ascultării şi în inimile noastre. Amin. 
  
Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, roagă-te pentru noi păcătoşii! Amin! 
  
Doamne, ajută! 
  
Referinţă Bibliografică:
Maica Domnului – o altfel de abordare a libertăţii religioase / Ştefan Popa : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1421, Anul IV, 21 noiembrie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Ştefan Popa : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ştefan Popa
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!