CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Opinii >  


Autor: Ştefan Popa         Publicat în: Ediţia nr. 1417 din 17 noiembrie 2014        Toate Articolele Autorului

Lecţia Părintelui Arsenie Boca
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Cum poţi propăvădui Adevărul pe “altarul” minciunii? Niciodată, adevărul nu a stat cu minciuna la aceeaşi masă şi întotdeauna, adevărul a ieşit la iveală, precum ţăşneşte izvorul din stânca de piatră. Chiar dacă nu suntem, oricât de surprinzător pare pentru unii şi de regretabil pentru alţii, campionii lumii la minciună, avem totuşi probleme grave cu fariseismul şi ipocrizia. Suntem sau nu suntem în adevăr, aceasta-i întrebarea? 
  
Câteva săptămâni bune, România a trecut printr-o campanie electorală mizerabilă din toate punctele de vedere. S-a trecut prin toate etapele unei propagande politice partinice, de la jigniri şi ameninţări colective la confruntări televizate între candidaţii înscrişi la alegerile prezidenţiale, atât în turul unu, cât şi în cel de-al doilea tur, dar şi la atacuri familiale şi personale. În plus, unele partide politice angajate în cursa alegerilor prezidenţiale au recurs la gesturi disperate, introducând în mocirla campaniei pe unii clerici ai Bisericii Ortodoxe şi chiar pe unii părinţi veneraţi de poporul credincios ca sfinţi. Este vorba de regretatul Părinte Arsenie Boca. Am luat, cu mâhnire creştinească, act de cantitatea îngrijător de mare a minciunii şi a urii, amestecată cu adevăr şi sfinţenie. Or, cu cele sfinte, cu oamenii lui Dumnezeu nu se pot face glume, nici nu pot fi luaţi în derâdere, mai ales cu profetul României, Părintele Arsenie Boca. 
  
Pe de o parte, în ceea ce îi priveşte pe actorii şi regizorii acestei campanii electorale execrabile, de la politicieni la finanţatori, tipologia este uşor de recunoscut: promitem tot, inclusiv, luna de pe cer, dacă e nevoie, numai să-i fraierim pe proştii ăştia de români şi să luăm puterea, după care vom face ce vrem noi, nu ceea ce trebuie pentru cetăţeni. Pe de altă parte, majoritatea politicienilor au ajuns în funcţiile pe care le ocupă prin şmecherii “inginereşti” politicianiste, nicidecum printr-un examen cinstit. Posibilităţile financiare ilegale incredibile i-au făcut pe unii politicieni să creadă că pot cumpăra orice şi pe oricine, inclusiv pe Dumnezeu. Ghinion! De data aceasta, politicienii unor partide s-au pus cu cine nu trebuia, cu Sfântul Ardealului. 
  
În altă ordine de idei, sunt oameni hărăziţi de Dumnezeu care indiferent unde s-ar afla pe globul pământesc şi în constelaţia stelară aceştia poartă cu ei o lacrimă a suferinţei, un strop de iubire, un licăr de lumină, o scânteie a divinităţii, o speranţă a mântuirii, un model cristic! Un astfel de om se poate regăsi în Preacuviosul Părinte Arsenie Boca. Călugărul Arsenie a fost un aprig susţinător al trăirii creştine ortodoxe autentice, un mare duhovnic, un adevărat patriot, un iubitor de Dumnezeu şi poporul credincios. Un monah cu vocaţie care prin exemplul vieţii sale, prin harul, priceperea şi înţelepciunea insuflate de Dumnezeu, prin cuvânt şi fapte mărturiseşte cu putere cerească Adevărul şi apără dreapta credinţă, Ortodoxia. 
  
Faptul că sfinţenia este un imperativ divin, aceasta o întâlnim în majoritatea textelor religioase relevante, în mod special, în Sfânta Scriptură. Tot acolo citim că, deşi sfinţii au fost nişte oameni obişnuiţi, ei au căpătat nişte daruri speciale divine, cum ar fi dobândirea Duhului Sfânt. Ei sunt nişte vase speciale alese de Dumnezeu prin care lucrează în lume. Sfinţenia ca şi preoţia nu se poate cumpăra, sunt nişte daruri speciale, ele fac parte din moştenirea divină. În acest sens, Părintele Arsenie Boca, prin rezultatul alegerilor parlamentare prezidenţiale din data de 16 noiembrie 2014, dă o lecţie de credinţă atât politicienilor, cât şi clerului bisericii, dar şi creştinilor ortodocşi: “nu ne putem juca cu Adevărul!”. 
  
Doamne, ajută! 
  
Ştefan Popa 
  
Referinţă Bibliografică:
Lecţia Părintelui Arsenie Boca / Ştefan Popa : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1417, Anul IV, 17 noiembrie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Ştefan Popa : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ştefan Popa
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!