CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Comemorari >  


Autor: Ştefan Popa         Publicat în: Ediţia nr. 1393 din 24 octombrie 2014        Toate Articolele Autorului

COMANDOR (R ) ADRIAN MARINESCU - UN SEMN, UN GÂND, UN DRUM FRUMOS
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Astăzi, 24 octombrie 2014 se împlinesc opt ani de la tragicul eveniment aviatic când echipajul unui elicopter aparţinând Bazei 90 Transport Aerian, Otopeni din cadrul Forţelor Aeriene Române format din doi piloţi elicopterişti, Comandorul Adrian Marinescu, locotenentul Adrian Cioarba şi maistrul militar Constantin Hurchi, au căzut cu un elicopter Puma, în lacul de acumulare de la barajul Goleşti, de pe râul Argeş, pe timpul executării unei misiuni de transport militar. Comandorul Adrian Marinescu a fost unul dintre cei mai buni piloţi militari ai Forţelor Aeriene Române, un foarte bun vorbitor al limbii engleze, un adevărat camarad, un om deosebit. Datorită calităţilor sale deosebite de lider, Comandorul Adrian Marinescu a fost numit şef al unei misiuni externe şi anume, Comandantul Aeroportului Internaţional din Kabul, în perioada 1 aprilie – 1 august 2006. 
  
În urmă cu peste 3000 de ani, Elihu, un bărbat înţelept din Orientul Apropiat a spus: „Priveşte spre cer şi vezi!”. Ai contemplat vreodată cerul într-o noapte senină ? Ar trebui s-o facem cu toţii. Cu ochii liberi nu putem observa decât 5000 de stele. Dar galaxia noastră, numită şi Calea Lactee, numără peste o sută de miliarde de stele. Şi câte galaxii mai există încă ! Astronomii afirmă că sunt miliarde de galaxii. 
  
În zilele noastre, oamenii copleşiţi de preocupările şi grijile zilnice, luaţi de curentul haosului şi neantului, uită să mai privească cerul. Poate, şi pentru că verticalitatea cere de multe ori osteneli peste puterile fiinţei umane. Oamenii sunt obişnuiţi să trăiască mai mult pe orizontală, aceasta şi datorită comodităţii, trăsătură caracteristică modernităţii. 
  
Trăim în secolul informaţiilor. Informaţia copleşeşte, timpul aleargă, ..., iar prezentul apasă. Şi astăzi, din fericire, mai sunt oameni care reuşesc să ţină mintea trează şi privirea spre cer şi aceasta datorită în mare parte profesiei lor, care cere o anumită vocaţie. Printre aceştia se numără şi aviatorii. 
  
Piloţii sunt creaţi de divinitate mai mult pentru cer decât pentru pământ, de aceea ei mai sunt numiţi şi oamenii cerului. Osteneala pilotului care brăzdează înaltul cerului, odată ajuns acolo sus, este răsplătită din belşug, din bunătatea şi fericirea dumnezeirii. 
  
Când ajungi să vezi şi să cunoşti cerul, să te hrăneşti cu parfumul frumuseţii depline şi să bei din roua norilor cu care te însoţeşti, să admiri cu uimire panorama de vis a unei văi acoperită de un ocean verde şi cea a munţilor încărcaţi de zăpadă, când simţi şi trăieşti clipe de nedescris, nici o glorie a pământului, nici cel mai bun prieten, nici cea mai mare iubire, nimic din toate aceste lucruri nu mai prezintă importanţă pentru tine, în acele momente, căci trăieşti clipele veşniciei. Nu de puţine ori, omul cerului rămâne fără cuvinte la întrebarea: ce ai văzut acolo, sus...? Tăcere, tăcere, ... taină fără sfârşit. 
  
În pilot, societatea modernă regăseşte în cele din urmă vechiul pact teosofic care a compensat întotdeauna puterea prin asceză, plătind divinităţii cu moneda „fericirii” umane. Aşa că pilotul este într-o situaţie care comportă în atât de mare măsură un aspect vocaţional, încât ea însăşi este preţul unor macerări prealabile, al unor demersuri iniţiatice, menite să-l pună la încercare pe ucenic (trecerea prin camera de altitudine, prin cea de centrifugare...). 
  
Talentul pentru zbor se slefuieşte, dar nu se câştigă, nici măcar nu sporeşte prin studiu; cu el te naşti. Cât despre puterea de a îndura, ni se spune că, aşa cum se petrec lucrurile în orice iniţiere, ea nu este de ordin fizic: triumful asupra încercărilor prealabile este, la drept vorbind, rodul unui dar spiritual. 
  
Piloţii sunt dotaţi pentru zbor aşa cum alţii sunt aleşi de Dumnezeu. Dar, deşi au vocaţie şi slujesc un ideal nobil al omenirii, din nefericire, oamenii cerului sunt ca frunzele. Iar frunzele, oricât de joviale ar fi primăvara, cad. Zborul rămâne... 
  
„O, Om!” 
  
O, om, ce mari răspunderi ai 
  
De tot ce faci pe lume, 
  
De tot ce spui în scris sau grai, 
  
De pilda ce la alţii dai, 
  
Căci ea, mereu, spre iad sau rai 
  
Pe mulţi o să îndrume. 
  
................................................. 
  
Deci nu uita!... Fii credincios 
  
Cu grijă şi cu teamă 
  
Să laşi în urmă luminos, 
  
Un semn, un gând, un drum frumos, 
  
Căci pentru toate, neîndoios, odată vei da seamă. 
  
Dumnezeu să-i odihnească în pace! 
  
Comandor (r) Ştefan Popa 
  
Referinţă Bibliografică:
COMANDOR (R ) ADRIAN MARINESCU - UN SEMN, UN GÂND, UN DRUM FRUMOS / Ştefan Popa : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1393, Anul IV, 24 octombrie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Ştefan Popa : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ştefan Popa
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!