CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Comentarii >  


Autor: Ştefan Popa         Publicat în: Ediţia nr. 1380 din 11 octombrie 2014        Toate Articolele Autorului

Cu Florian Bichir, între sacru şi profan
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Cartea Maşina de ucis amintirile. Istorii pentru mai târziu, apărută la prestigioasa editură clujeană Eikon, avându-l ca autor pe jurnalistul, teologul şi scriitorul Florian Bichir, surprinde cititorul atât prin originalitatea ideilor, cât şi prin frumuseţea substratului literar. Volumul este un pamflet la adresa societăţii româneşti contemporane, evenimentele fiind inspirate din cotidianul apăsător al românilor şi transfigurate prin mustul dulce al creaţiei literare. Florian Bichir este, astfel, un artizan al transformării unor simple informaţii într-o poveste literară de succes. Prin aceasta, se dezvoltă şi se actualizează celebrul înţeles al profanului înconjurat din toate părţile de globalizarea contemporană, evidenţiind că nu este posibilă o împotrivire faţă de mersul lumii, ci, mai degrabă, o reîntoarcere la ceea ce este sacru, la izvoare. Cu toate că lucrarea cuprinde mai multe articole apărute în presă, aceasta relevă continuitate, luciditate şi o reflecţie ascensionale, datorate măiestriei artistice şi literare a autorului; dar nici iluminarea prin discursul teologic nu este de neglijat. Intregul volum este străbătut de firul strălucit al priceperii, al discernământului, al înţelepciunii, al tradiţiilor românilor sau de cel al diferitelor minorităţi, întrerupt din când în când, cu apăsări acide. Umorul este sănătos, cum rar am mai citit.  

Aş putea cita, acum, cu deosebită plăcere, câteva din titlurile capitolelor din cuprinsul cărţii, de-a dreptul celebre, precum, bunăoară, „Colonel în numele Domnului”, „Oamenii-cârtiţă”, „Lupul mioritic”, „Vin turcii”, „Daţi-ne vama înapoi”, „Maşina de tocat bani”, toate fiind de-o originalitate şi de-o frumuseţe literară aparte.  

În lucrarea Maşina de ucis amintirile. Istorii pentru mai târziu, jurnalistul Florian Bichir abordează o structură formală şi stilistică foarte apropiată genului literar, mixează discursul teologic, însă urmăreşte cu precădere să ofere răspunsuri complete la multiplele interogaţii pe care şi le pun profanii şi teologii, deopotrivă, raportate la coabitarea dintre sacru şi filosofie. Întrezăresc în scrierile domniei-sale o constantă revenire înspre zona “întru ascuns”, locul unde are loc fuziunea între păcat şi virtute, între sacru şi profan. Acesta vorbeşte despre o revenire la tradiţiile noastre veritabile, despre abandonarea lumii occidentale a kitschurilor şi întoarcerea la izvoare, la ceea ce este simplu, curat şi adevărat. Autorul foloseşte conceptele presei laice şi investigaţia jurnalistică, dar le aduce în lumina Evangheliei, depăşind discernământul filosofic şi pătrunzând în tainele abisului şi descoperind adevărul în lucrurile şi oamenii simplităţii.  

Eroii lui Florian Bichir suferă de sinceritate, simplitate, bunătate, dar şi de o angoasă a vremurilor pe care le trăim, o lume falsă, mascată şi destul de schimbătoare. Această lume nu seamănă deloc cu cea a lui Damian Stănoiu, ca să nu mai vorbesc despre pamfletele argheziene pe această temă şi tocmai pentru asta vreau să-l recomand cititorului pe autor, pentru că probează că mai sunt oameni sinceri şi buni pe acest pământ.  

Iată mesajul secret al cărţii.  

Ştefan Popa  

 

Referinţă Bibliografică:
Cu Florian Bichir, între sacru şi profan / Ştefan Popa : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1380, Anul IV, 11 octombrie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Ştefan Popa : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ştefan Popa
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!