CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Comentarii >  


Autor: Ştefan Popa         Publicat în: Ediţia nr. 1370 din 01 octombrie 2014        Toate Articolele Autorului

Zborul între pasiune, dragoste şi jertfă
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

După „Escadrila Albă. O istorie subiectivă” (2008), „Dan Vizanty. Destinul unui pilot de vânătoare” (2010), istoricul Daniel Focşa reuşeşte să ne uimească cu noua sa carte, Aviatori de altădată, apărută în anul 2012, la prestigioasa editură ieşeană Institutul European, atât prin ineditul memorialistic, unicitatea textelor, cât şi prin frumuseţea scrierilor literare. Prin aceasta, istoricul Daniel Focşa dezvoltă şi actualizează celebrul înţeles al memoriilor de război – jurnalul de front, dar din perspectiva dragostei şi a jertfei pentru neam şi ţară, reamintindu-ne că adevărata istorie, fie ea şi istoria aviaţiei, nu se poate împlini în plan personal fără întâlnirea cu înfăptuitorul jertfei, care este eroul.  

În lucrarea Aviatori de altădată, cercetătorul şi istoricul Daniel Focşa abordează o structură formală şi stilistică foarte apropiată genului de investigaţie jurnalistică, mixează discursul istoric, însă urmăreşte cu precădere să ofere răspunsuri complete la multiplele interogaţii pe care şi le pun istoricii, raportate la coabitarea dintre cercetare, investigaţie şi istorie. Întrezăresc în spusele domniei-sale o constantă revenire înspre zona “textului inedit”, locul unde are loc fuziunea între originalitate şi veridicitate. El vorbeşte despre necesitatea dragostei pentru albastrul cerului al celor care au îmbrăţişat calea aerului, de pasiunea piloţilor militari, dar şi de jertfa lor supremă pentru camarazii lor de arme, pentru neam şi ţară. Dar ne atenţionează că e un drum greu, anevoios, cu urcări şi coborâşuri şi, mai mult, e pe verticală. În consecinţă, este o invitaţie la un “zbor” lăuntric, dar nu cu trupul fizic, ci cu cel mental şi spiritual, o frumoasă aducere aminte, o incursiune în lumea aviatorilor de altădată “ultimii cavaleri ai vremurilor noastre”. Autorul nu omite să ne avertizeze că această meditaţie lăuntrică trebuie să se facă cu trup şi suflet, deopotrivă, că lumea aviatorilor este greu de pătruns, dar şi mai greu de înţeles, dar odată ce ai intrat în “hora” lor nu îţi mai vine să o părăseşti. Este o lume fascinantă, captivantă şi cu mult umor.  

Volumul Aviatori de altădată este un breviar al piloţilor militari, bărbaţi şi femei, participanţi la cel de-al Doilea Război Mondial, figuri reprezentative ale aeronauticii militare româneşti şi nu numai. Autorul foloseşte concepte istorice şi de investigaţie jurnalistică, dar le aduce în lumina adevărului istoric, al faptelor aşa cum s-au petrecut ele, depăşind discernământul istorico-filosofic şi pătrunzând în tainele zborului şi descoperind curajul, sensibilitatea şi jertfelnicia zburătorilor. “În anii 1941-1942 am transportat sute de răniţi… în avionul condus de mine intrau doi răniţi, unul grav rănit pe targă şi unul care putea să stea pe scaunul din spatele meu. Nu eram înarmată şi nu aveam paraşută. Zburam la foarte mică înălţime ferindu-mă de tirul antiaerian inamic”.  

Întâmplător sau nu, volumul mai cuprinde şi aspecte referitoare la istoria mondială a aviaţiei: Zburători infirmi din aviaţia mondială, încheiat cu o scurtă evocare a pilotului japonez Saburo Sakai, căruia faptul că a luptat de “partea cealaltă” nu-i scade cu nimic eroismul.  

Cu toate că lucrarea cuprinde mai multe articole apărute în mai multe publicaţii, ea are o continuitate, o luciditate şi o reflexie ascensională şi asta datorită măiestriei artistice şi literare, de excepţie a autorului, dar nici luminozitatea discursului memorialistic nu este de neglijat. De remarcat este faptul că întregul volum este străbătut de firul roşu al principiului de încredere, camaraderie, dragoste, pasiune, şi de eroismul piloţilor militari din cel de-al Doilea Război Militar dus până la sacrificiul suprem. Volumul reprezintă o lecţie de istorie aeronautică militară povestită şi trăită la cele mai înalte simţăminte civice, morale, patriotice, de un mare admirator, iubitor şi pasionat al zborului.  

Şi-a spus istoria aeronautică militară, prin această carte, ultimul cuvânt? Credem că nu, dar întorcându-ne la datoria de onoare faţă de eroii aviaţiei militare româneşti, cu greu am putea să nu recunoaştem, că, aici, ea şi-a atins măsura maximă. Felicitările şi mulţumirile aviatorilor pentru domnul Daniel Focşa.  

Ştefan Popa  

 

Referinţă Bibliografică:
Zborul între pasiune, dragoste şi jertfă / Ştefan Popa : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1370, Anul IV, 01 octombrie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Ştefan Popa : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ştefan Popa
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!