AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Marturii >  


Autor: Ştefan Popa         Publicat în: Ediţia nr. 1369 din 30 septembrie 2014        Toate Articolele Autorului

DOI “CIOLOVECI”, UN FLEAC!
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Generalul de flotilă aeriană (rtr) Dan Şt. Stoian este unul dintre puţinii piloţi militari care au participat la cel de-al II-lea Război Mondial şi care este încă în viaţă. Al doilea Război Militar l-a prins cu gradul de sublocotenent şi pilot experimentat în bombardamentul greu în picaj pe bimotorul Junkers-88 A-4. Dan Stoian s-a născut la 13 noiembrie 1919 în municipiul Iaşi. A urmat cursurile Liceului Militar Iaşi şi cele ale Şcolii de Ofiţeri de Aviaţie de la Bucureşti, promoţia 1941. Apoi, a urmat cursurile de perfecţionare în tehnica pilotajului a bombardamentului în picaj şi la orizontală, de zbor instrumental şi radiolocaţie, precum şi cel de zbor fără vizibilitate, devenind unul dintre cei mai experimentaţi piloţi militari ai aviaţiei de bombardament.  

A efectuat apx. 150 de misiuni de bombardament greu în picaj şi la orizontală, lansând cu precizie apx. 300 tone de bombe asupra obiectivelor inamice în perioada februarie 1943 - martie 1945 pe teatrele de operaţii din Ucraina, Basarabia, Moldova, Transilvania, Ungaria şi Cehoslovacia.  

Misiunile sale de bombardament greu în picaj şi la orizontală au fost complexe, trecând prin mai multe momente critice, îndeosebi când trebuia să pătrundă printr-o zonă puternic apărată de artileria antiaeriană inamică: oamenii care făceau parte din echipajul său au fost răniţi şi unii chiar omorâţi ; avionul său, Junkers-88, despre care spunea adeseori că e o minune, a fost lovit de mai multe ori, de patru ori fiind nevoit să aterizeze cu un singur motor, altă dată a aterizat cu o singură roată, salvând echipajul şi avionul.  

Aceste aspecte sunt reliefate în consemnările pilotului militar de pe front: « În timp ce mă miram că puternica apărare antiaeriană de acolo nu trage, semn că avioanele de vănătoare inamice sunt aproape şi avertizam echipajul să fie atent, iată că apar două IAK-uri ce fusesără ascunse după nori, pică spre noi şi ne atacă din spate, oblic, de la stânga spre dreapta ; ai mei trag îndrăcit, cu toate patru mitrealiere din spate, care merg ca niciodată, fără rateuri şi blocări ; în cabină s-a făcut fum şi miros acru de praf de puşcă,încât sunt obligat să deschid geamurile laterale. Echipajul locotenentului Ionescu Ion (zis Ţiganu), format din locotenentul Stroia Mircea (observator), submaistrul Bunea Vasile (radiotelegrafist) şi sergentul Perjescu Constantin (mitralior) trage şi el în disperare, la fel ca şi echipajele din dreapta. Formaţia e strânsă «plan la plan» şi trasoarele se încrucişează din toate părţile, ruşii au probabil câte un tun şi patru mitraliere, dar nu pot ataca decât pe rând, de teamă să nu se ciocnească, în timp ce dela noi trag 16 mitraliere, în afară de cele ale neamţului, ca să nu ne lovească pe noi. La un moment dat, primul « ciolovec » ce îl atacă pe Ionescu-Ţiganu cabrează pe o aripă, ranversează, apoi pică şi se înscrie încet în vrie spre pământ, cu mult fum în coadă. Unul la activ! Al doilea « ciolovec » reînnoieşte furios atacul venind spre mine, probabil pentru a răzbuna doborârea « tovarăşului ». Giurgea şi mitraliorii mei sunt însă la posturi şi din nou începe sarabandaîndrăcită a mitralierelor ; « mărgelele» trasoarelor noastre se încrucişează cu cele ale rusului câteva secunde, apoi aud strigătul lui Giurgea în cască : «Gata l-am terminat şi pe acesta!». Într-adevăr, după câteva clipe văd IAK-ul trecând prin stânga mea, învăluit într-un fuior de flăcări şi fum, după care se răstoarnă încet pe aripa stângă, înscriindu-se în vrie spre pământ, ca o cometă ».  

După «lovitura de stat militară» din 1989 îi sunt recunoscute meritele militare, fiind avansat, la 9 mai 2005, la gradul de general de flotilă aeriană. În această perioadă desfăşoară o susţinută activitate memorialistică şi publicistică, fiind cel mai prolific autor de articole şi cărţi dintre veteranii aviaţiei militare române. La venerabila vârstă de 95 de ani, generalul de flotilă aeriană « rtr » Dan Şt. Stoian e activ, scrie articole, cărţi şi deapănă amintiri celor care îl provoacă. Am onoarea să vă salut, domnule general!  

Comandor (r ) Ştefan Popa  

 

Referinţă Bibliografică:
DOI “CIOLOVECI”, UN FLEAC! / Ştefan Popa : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1369, Anul IV, 30 septembrie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Ştefan Popa : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ştefan Popa
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!