CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Document >  


Autor: Ştefan Popa         Publicat în: Ediţia nr. 1362 din 23 septembrie 2014        Toate Articolele Autorului

Echinocţiul de toamnă
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

În fiecare an, la începutul ultimei decade a lunii septembrie (22-23 septembrie) atenţia ne este îndreptată spre momentul în care păşim în toamna astronomică. Acesta este momentul echinocţiului de toamnă, când longitudinea astronomică a Soarelui atinge valoarea de 180°.  

Viaţa omului se desfăşoară sub influenţa semnelor şi a simbolurilor. Din cele mai vechi timpuri, omul şi-a dat seama că organismul său este influenţat nu numai de ceea ce se întâmplă pe pământ, ci şi de fenomenele astrale, cum ar fi echinocţiile şi solstiţiile. Se ştie că Cerul şi Natura au fost şi rămân cei doi mari prieteni şi învăţători ai omului. Legătura dintre om şi cer s-a observant de-a lungul istoriei omenirii. Momentele astrologice, cu sau fără voia omului, îi influenţează starea de sănătate, starea psihică, dar şi cursul vieţii, lucrurilor şi fenomenelor.  

Cu timpul, când omul a început să avanseze în cunoaşterea acestora, a început să înţeleagă că poziţia geografică e în strânsă legătură cu poziţia constelaţiilor solare, să dea mai multă importanţă fenomenelor astrale şi să le folosească în beneficiul său. Cerul a devenit cel mai bun prieten al omului. Mai mult, anumite momente din mişcarea universului au început să fie preţuite şi respectate ca atare, unele dintre acestea au fost transformate în mari sărbători de peste an.  

Iată, bunăoară, începutul fiecărui sezon este marcat de intrarea Soarelui în unul din cele patru semne cardinal: Balanţă (zodia de toamnă), Berbec (zodia de primăvară), Rac (zodia de vară) şi Capricorn (zodia de iarnă). Soarele, în deplasarea sa anuală, urnează un traseu eliptic care taie Ecuatorul în două puncte. Aceste două puncte sunt echinocţiile. Astrologic vorbind, pe 22 septembrie, Soarele intră în zodia Balanţei, marcând un moment puternic, cel al Echinocţiului de toamnă. Ne găsim la începutul celei de-a tria faze Solare care se va încheia la Solstiţiul de iarnă, pe 22 decembrie. În acest sens, Soarele traversează Ecuatorul ceresc trecând din emisfera Nordică către cea Sudică.  

Important este faptul că în timpul Echinocţiului, ziua şi noaptea au o durată egală în orice loc al planetei, şi anume 12 ore. Termenul de Echinocţiu, în sine, este relevant pentru acest lucru, el provenind din latinescul æquinoctium (æquus + nox, noctis) ceea ce înseamnă “noapte egală”. Din punct de vedere astrologic, Echinocţiul de toamnă prezintă o importanţă deosebită, în sensul că energia universală se schimbă.  

Punctul echinocţiului de toamnă, numit şi „punct autumnal”, se află pe sfera cerească la intersecţia eclipticii (ce reprezintă proiecţia pe sfera cerească a planului orbitei Pământului) cu ecuatorul ceresc, pe care Soarele îl traversează la aceasta dată, trecând din emisfera nordică a sferei cereşti în cea sudică. Aflându-se deci la această data în dreptul ecuatorului ceresc, Soarele va răsări şi va apune chiar în punctele cardinale est şi vest, durata zilelor fiind astfel egală, indiferent de latitudine, cu cea a nopţilor.  

Pe de o parte, Balanţa aduce cu ea un alt tip de energie, ideal pentru manifestare şi gândire sau pentru meditaţie asupra a ceea ce a fost sau urmează să se întâmple. Este vorba de o energie de factură pozitivă, ce aduce schimbări benefice în lume. Astfel, zilele de toamnă care vor curge până la instalarea iernii astronomice vor fi decisive pentru găsirea balanţei între viaţa lăuntrică şi cea manifestată în exterior. Este, fără doar şi poate, momentul oportun pentru a aduce echilibrul în toate aspectele vieţii noastre.  

Toamna din 2014 este un timp al destinderii, dar şi al deciziei şi al angajamentului. “Bucură-te de viaţă, dar lasă-i şi pe alţii să se bucure în aceeasi măsură ca şi tine”. Acesta este mottoul astrologic al acestei toamne. Nu întâmplător, Balanţa, semnul echilibrului, îşi va exercita influenţa asupra evenimentelor şi asupra oamenilor. Inainte de amestecul pasionalului şi tranşantului Scorpion, Balanţa ne oferă şanse de a atinge armonia şi de a ne limpezi gândirea, ajutându-ne să găsim acele aspecte ale vieţii noastre în care măsura şi cumpătarea sunt necesare. Tot acum are loc moderarea extremelor, dar şi momentul şi locul potrivit pentru afaceri, din care câştigă ambii parteneri.  

Pe de altă parte, Balanţa impune linişte şi armonie în relaţiile apropiate, impune diplomaţie şi urmăreşte să evite orice tip de conflict. Timpul pentru a căuta gâlceavă, conflicte, răzbunări, nemulţumiri, din fericire, a trecut. Acum este momentul armoniei, al echilibrului interior şi şi cel exterior. Oricine se află în vreun conflict în perioada următoare ar trebui să ţină cont de aceste aspecte şi să iasă din această polarizare bine-rău, alegând o a treia opţiune, calea de mijloc. Ea există întotdeauna, numai că trebuie descoperită.  

În aceeaşi ordine de idei, trecerea Soarelui prin semnul Balanţei aduce în prim-plan un alt aspect pozitiv, cel al justiţiei, al dreptăţii şi al proporţiilor. Contracte avantajoase pot fi semnate dacă există câştiguri echitabile de ambele părţi. Integritatea şi jocul corect reprezintă soluţiile salvatoare în acest moment. Balanţa cere echilibru şi echitate şi la nivelul proporţiilor. Prin urmare, trebuie să existe o egalitate ireproşabilă între ceea ce dai şi ceea ce primeşti.  

De asemenea, în această perioadă, se va simţi o influenţă benefică a semnului Balanţă şi la nivel relaţional. Accentul va cădea asupra legăturilor şi comunicării existente între oameni. Conexiunile fie pe plan profesional, fie pe plan personal, vor fi realizate în lumina proverbului vechi: “bine faci, bine găseşti”. Sentimentele şi emoţiile vor fi repartizate în mod egal partenerilor de viaţă. Mai greu va fi pentru cei singuri, pentru că în această perioadă starea de disconfort se va acutiza.  

Aşadar, este momentul bilanţului acumulărilor pozitive şi negative, al canalizării pe principiul căii de mijloc, dar şi al sincerităţii şi al adevărului. Este momentul propice pentru realizarea afacerilor cinstite.  

 

 

Referinţă Bibliografică:
Echinocţiul de toamnă / Ştefan Popa : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1362, Anul IV, 23 septembrie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Ştefan Popa : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ştefan Popa
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!