CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Spiritual >  


Autor: Ştefan Popa         Publicat în: Ediţia nr. 1320 din 12 august 2014        Toate Articolele Autorului

Mănăstirea Nicula - Dor de Maica Domnului
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Există cineva care nu a avut vreun dor pe această lume? Credem că nu. Totuşi, sunt oameni care doresc cu ardoare s-o întâlnească pe Maica Domnului, chiar şi într-un pelerinaj lăuntric cum este cel de la mănăstirea Nicula, judeţul Cuj. An de an, la 15 august, zeci de mii de credincioşi din întreaga ţară, dar şi de peste hotare sunt aşteptaţi la hramul Mănăstirii Nicula.  

Mănăstirea Nicula, renumită pentru icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului cu Pruncul, dar şi pentru tradiţia picturii de icoane pe sticlă, se află la numai trei kilometri distantă de oraşul Gherla, în localitatea Nicula, împrejmuită cu dealuri împădurite. Icoana este cunoscută pentru puterile ei tămăduitoare, mulţi oameni s-au vindecat de boli grave, inclusiv de cancer, multe familii au dobândit prunci după ce s-au închinat la icoană, dar cea mai mare minune e faptul că există, în inima Transilvaniei, o obşte monahală şi un aflux foarte mare de pelerini.  

Ansamblul mănăstiresc se constituie din mai multe edificii: Biserică, Casă de creaţie cu atelierul de pictură şi bibliotecă, Centru de studii patristice, Corp administrativ, Arhondaric şi Clopotniţă. De menţionat faptul că, în momentul de faţă, se execută lucrări de finisaj la noua Biserică şi Centrul de Studii patristice.  

Sărbătoarea creştină Adormirea Maicii Domnului este prăznuită, în fiecare an, pe 15 august. Această zi este sărbătorită în mod deosebit de bisericile de mir şi de mănăstirile care au hramul Adormirii Maicii Domnului. Zi de mare sărbătoare este şi pentru marinarii români care o au ca ocrotitoare pe Fecioara Maria.  

Este cunoscut faptul că sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului este întâmpinată cu multă evlavie de credincioşii din întreaga ţară, în mod special, de cei transilvăneni, care pornesc în ajunul acestui mare praznic pe jos, de pretutindeni, într-un pelerinaj spre Mănăstirea Nicula. Începând din acest an, va fi organizat un pelerinaj de la Biserica „Sfântul Nicolae” din parcul central al oraşului Gherla spre Mănăstire. Pelerinajul va începe joi, 14 august 2014, de la ora 14.00.  

Credincioşii ortodocşi, avându-l în mijlocul lor pe Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei, vor porni într-o procesiune religioasă spre Mănăstirea Nicula pe următorul itinerar: străzile Avram Iancu, Armenească, Liviu Rebreanu, apoi se intră pe şoseaua ce duce la mănăstire. Pe tot parcursul itinerarului se vor rosti ectenii speciale, iar preoţii şi credincioşii vor cânta imnuri şi pricesne închinate Sfintei Fecioare Maria. La mănăstire, Mitropolitul Andrei, preoţii şi pelerinii se vor închina icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului.  

“Slujba Sfintei Liturghii va începe la ora 10.00 şi va fi oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei şi Preasfinţitul Episcop Siluan, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi călugări şi de mir, din cadrul Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Sălajului. Îi aşteptăm cu drag pe toţi credincioşii, care au dragoste şi dor de Maica Domnului să vină alături de noi la sărbătoarea de suflet a ardelenilor, la dumnezeiescul hram al mănăstirii noastre”, a precizat Părintele Protosinghel Nicolae Moldovan, stareţul Mănăstirii Nicula.  

Martori ai evenimentului, credincioşi din partea locului sau de oriunde, care de generaţii au un adevărat cult al icoanei Maicii Domnului, ei sunt aceia care au consemnat şi au trăit intens emoţia minunilor de la Nicula.  

Oricum, Preasfânta Născătoare de Dumnezeu Fecioara Maria are darul de a intra în inima celui care ajunge să o cunoască şi nu mai iese de acolo, orice ar face. Acesta este fiorul dragostei credinţei ortodoxe autentice, acesta este sentimentul trăit şi de creştinii care, în aceste zile, vin cu sufletul împovărat de griji şi nevoi acasă la Maica Domnului.  

Ce altceva ar putea să-i ţină pe credincioşi în ploaie şi frig, câteva zile, decât o mare dragoste de adevăr şi cele sfinte, un dor nebun de Maica neamului omenesc – Fecioara Maria, un strigăt de jale şi dor după ajutorul dumnezeiesc. În tradiţia mănăstirii, există obiceiul de a înconjura bisericuţa din curtea aşezământului monahal cel puţin de trei ori, pentru iertarea păcatelor. Organizatorii pelerinajului de la Mănăstirea Nicula vor pregăti, miercuri, pentru credincioşi, circa 10.000 de sarmale şi felii de cozonac.  

Aşadar, Mănăstirea Nicula din Transilvania oferă nu numai un loc de pelerinaj şi de întâlnire cu cea mai venerată dintre sfinte, cu Maica Domnului, dar şi o trăire autentică a credinţei ortodoxe şi a tradiţiei Bisericii.  

Una din cele mai cântate rugăciuni, în toată perioada pelerinajului, este următoarea: “O, Maicuţă Sfântă,/Te rugăm fierbinte/Să ne-asculţi de-a pururi marea rugăminte/Nu lăsa, maicuţă,/Să pierim pe cale/Că noi suntem fiii/Lacrimilor tale,/Ajută-ne Maicuţă/Să ne rugăm mereu,/Să credem totdeauna/Că este Dumnezeu”.  

Ştefan Popa  

 

Referinţă Bibliografică:
Mănăstirea Nicula - Dor de Maica Domnului / Ştefan Popa : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1320, Anul IV, 12 august 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Ştefan Popa : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ştefan Popa
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!