CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Spiritual >  


Autor: Ştefan Popa         Publicat în: Ediţia nr. 1313 din 05 august 2014        Toate Articolele Autorului

Zborul spre lumina şi fericirea taborică
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Cu adevărat, fericit este omul care L-a văzut pe Dumnezeu. Dar câte persoane L-au văzut pe Dumnezeu îmbrăcat în slava strălucirii Sale, „Lumină din Lumină, Dumnezeu adevărat din Dumnezeu adevărat”, câţi dintre creştini văd lumina taborică sau au trăit fericirea taborică? Puţini, din păcate. Chiar şi aşa, dacă omul L-ar purta în suflet tot timpul pe Dumnezeu, ar putea afla fericirea, ar putea descoperi pacea lăuntrică, ar putea câştiga împărăţia cerurilor, ar putea primi arvuna mântuirii personale.  

Viaţa omului e un zbor spre lumina şi fericirea taborică, mulţi se pierd pe traiect, dar cei care reuşesc să ajungă acolo, din păcate prea puţini, văd lumina taborică. Fie ca Dumnezeu să ajute cât mai mulţi creştini să ajungă la cunoaşterea luminii şi fericirii taborice. Doamne, ajută!  

Sărbătoarea creştină Schimbarea la faţă este prăznuită, în fiecare an, pe 6 august. În popor, praznicul împărătesc mai este cunoscut şi sub denumirea de Probojenia. În Noul Testament, evanghelistul Matei descrie minunea Schimbării la Faţă pe Muntele Tabor astfel: „Iisus a luat cu Sine pe Petru şi pe Iacov şi pe Ioan, fratele lui, şi i-a dus într-un munte înalt, de o parte. Şi s-a schimbat la faţă înaintea lor şi a strălucit faţa Lui ca soarele, iar veşmintele Lui s-au făcut albe ca lumina. Şi iată, Moise şi Ilie s-au arătat lor, vorbind cu El”.  

Prin schimbarea Sa la faţă, Domnul Iisus Hristos arată la ce slavă ridică El în sine firea omenească. Părinţii Bisericii ne spun că schimbarea la faţă a omului lăuntric este însă cu neputinţă fără harul dumnezeiesc, care se dă prin Sfintele Taine.  

Sfântul Simeon Noul Teolog zicea un lucru înfricoşător: Cine n-a văzut pe Dumnezeu în viaţa asta nu-L va vedea nici în cealaltă”, iar Sfântul Grigore Palama afirmă că participarea la Slava lui Dumnezeu, vederea luminii necreate nu li se dăruiesc oamenilor la întâmplare, ci numai acelora care au două trăsături de caracter fundamentale: sunt întăriţi în mod special în credinţa faţă de Dumnezeu sau au fost înălţaţi deasupra nimicniciei fiinţei umane.  

Muntele are darul lui, are o sfinţenie anume.Muntele este ceva ce te copleseste; oricât ai încerca să-l îmbrăţişezi cu privirea, nu reusesti să-­l cuprinzi în toate laturile lui, nici de pe vârful acestuia.Acolo sus, orice cuvânt este înecat în tăcere, iar întreaga panoramă apare în faţa noastră cu o anumită pace în suflet, cu lumină, cu claritate. Înălţarea omului pe munte semnifică, de fapt, drumul parcurs de om de la curăţirea inimii de patimi spre iluminarea minţii sale, iar pentru acest lucru îţi trebuie o iniţiere în tainele isihasmului şi nu numai.  

Moise este înainte de orice o figură simbolică şi identitară: singurul om care l-a cunoscut pe Dumnezeu faţă către faţă, primul dintre proroci, eliberatorul poporului lui Israel, regele legiuitor, mediatorul prin excelenţă. El este recunoscut drept întemeietor al iudaismului, chiar al monoteismului, în general.  

Moise salvat din ape este eroul biblic care influenţează şi în zilele noastre întreaga cultură a lumii, în special pe cea occidentală. Astfel, el a exercitat o adevărată fascinaţie asupra unor gânditori şi artişti precum Michelangelo, Freud, Chagall care, fiecare în felul său, au încercat să abordeze acest mister.  

Cu toate acestea, cel care este considerat prorocul prorocilor şi cel mai mare înaintea lui Dumnezeu, ca fiind născut din fecioară, care are două firi, una omenească şi alta dumnezeiască, în acelaşi timp, este, fără doar şi poate, Iisus Hristos. El este Fiul cel iubit al lui Dumnezeu, El este Calea, Adevărul şi Viaţa. Harul luminii pe care o împrăştie pe Muntele Taborului face imposibilă cuprinderea minţii omeneşti, fiind o energie necreată – lumina taborică.  

În consecinţă, Praznicul Schimbării la Faţă este prin excelenţă acela al îndumnezeirii naturii noastre omeneşti şi al participării trupului nostru trecător la bunurile veşnice, mai presus de fire, o călătorie în lumina lăuntrică a sufletelor noastre, iar în viziunea unor părinţi ai Bisericii nu e altceva decât „o trăire a luminii dumnezeieşti şi o pregustare a împărăţiei cerurilor, o transfigurare anticipată”.  

Aşadar, dacă nu îl căutăm acum pe Dumnezeu, dacă nu îl purtăm acum pe Iisus Hristos, dacă nu-l vedem acum, în viaţa noastră pe Dumnezeu, nici dincolo de viaţa aceasta nu-L vom vedea.

 

Ştefan Popa  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Referinţă Bibliografică:
Zborul spre lumina şi fericirea taborică / Ştefan Popa : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1313, Anul IV, 05 august 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Ştefan Popa : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ştefan Popa
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!