CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Spiritual >  


Autor: Ştefan Popa         Publicat în: Ediţia nr. 1168 din 13 martie 2014        Toate Articolele Autorului

Maestrul şi ucenicul
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Monahul Simeon Piosul era un călugăr în adevăratul sens al cuvântului cu mare evlavie şi cu pioşenie faţă de cele sfinte, dar şi cu un mare dor după dragostea dumnezeiască. Încă din tinereţe a dus o aprigă luptă cu ispitele pe calea desăvârşirii sale spirituale. L-a studiat, cu mare atenţie, încă din tinereţe, pe Marcul Ascetul. Scrierile lui le-a “mâncat” precum untul pe pâine. Mai mult, s-a străduit să pună în aplicare toate învăţăturile Sf. Marcu Ascetul. A îmbinat perfect smerenia, asceza cu rugăciunea şi cu meditaţia, obţinând mari progrese în desăvârşirea spirituală.  

În primul rând, monahul Simeon l-a descoperit pe tânărul Simeon la vârsta adolescenţei. Întâlnirea celor două spirite a avut loc la mănăstirea Studion, unde bătrânul era călugăr. A fost o întâlnire de gradul zero în care cei doi s-au recunoscut: unul în calitate de maestru, celălalt ca ucenic. Monahul l-a cercetat cu atenţie pe tânăr, ajungând la concluzia că este un vas bun pentru a progresa pe calea desăvârşirii spirituale. Astfel, l-a luat sub aripa sfinţiei sale, iniţiindu-l în tainele ascunse ale urcuşului spiritual.  

În al doilea rând, după o cercetare amănunţită, maestrul i-a rânduit ucenicului o mică pravilă pentru începători. Cu timpul, bătrânul a observat că tânărul este dornic şi înflăcărat de a avansa mai repede pe calea ascezei şi i-a dat o pravilă corespunzătoare. Dar, tânărul nostru nu era împăcat cu conştiinţa sac ă face destul şi atunci a mai adăugat el câţiva psalmi şi metanii, repetând constant "Doamne, Iisuse Hristoase, miluieşte-mă!". În acest fel, tânărul avea conştiinţa împăcată că se osteneşte suficient pentru progresul duhovnicesc. În toată această perioadă, maestrul l-a pregătit pe tânăr pentru pasul următor, intrarea în monahism.  

În al treilea rând, monahul Simeon Piosul i-a recomandat tânărului scrierile Sf. Marcu Ascetul. Ucenicul, nu numai că a citit cu mare atenţie învăţăturile Sf. Marcu, ci le-a şi pus în practică. Şi tot aşa, până la vârsta de 27 de ani, când tânărului i s-a recomandat că ar fi timpul să intre în monahism. Zis şi făcut. Tânărul Simeon a intrat în mănăstire, unde a înăsprit postul şi privegherea, învăţând lepădarea de sine. Vrăjmaşul mântuirii i-a ridicat pe fraţii din mănăstire împotriva râvnitorului Simeon, care era indiferent la laudele sau reproşurile altora. Datorită nemulţumirilor din mănăstire, Sf. Simeon a fost trimis la mănăstirea Sf. Mamas din Constantinopol. El a fost tuns în schima monastică acolo, înăsprindu-şi şi mai mult nevoinţele duhovniceşti.  

Apoi, faptul că în urma meditaţiei profunde asupra scrierilor Sf. Marcu Ascetul, trei lucruri l-a impresionat în mod deosebit pe tânărul monah: ascultarea de conştiinţă; îndeplinirea poruncilor prin care dobândeşti lucrarea harului Duhului Sfânt asupra ta şi câştigarea cunoştinţei spiritual. Fără aceasta eşti ca şi orbul care a strigat "Fiul lui David, ai milă de mine (Luca 18, 38). Când orbul şi-a recăpătat vederea, atunci l-a numit pe Hristos Fiul lui Dumnezeu (Ioan 9, 38). Prin citirea Sfintelor Scripturi şi a scrierilor Sfinţilor Părinţi, precum şi prin conversaţiile pe care le purta cu aceştia, ucenicul nostru a atins un nivel duhovnicesc înalt îmbogăţindu-şi cunoştinţele cele ziditoare de suflet şi depăşindu-şi pe maestrul său.  

Datorită rugăciunilor maestrului său şi a lucrării harului Duhului Sfânt în viaţa sa, Simeon a primit darul facerii de minuni şi chiar după moartea sa s-au petrecut numeroase minuni, printre care şi găsirea miraculoasă a icoanei sale. Apusul răsăritului de soare al vieţii sale a fost la anul 1021, lăsând ca testament o comoară spirituală inestimabilă: "Capitole teologice şi practice", "Tratat despre cele trei metode de rugăciune," "Tratat despre credinţă" şi memorabila culegere de imnuri religioase "Imnuri despre iubirea divină".  

Aşadar, cine a fost acest vrednic de pomenire ucenic al Sf. Simeon Piosul? Nimeni altul decât Sfântul Simeon Teologul.  

Ştefan Popa  

 

 

 

 

 

Referinţă Bibliografică:
Maestrul şi ucenicul / Ştefan Popa : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1168, Anul IV, 13 martie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Ştefan Popa : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ştefan Popa
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!