AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Proza >  


Autor: Stefan Kellner         Publicat în: Ediţia nr. 2389 din 16 iulie 2017        Toate Articolele Autorului

SĂ ASCULȚI CUM CRESC PIETRELE
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
 
  
Am citit odată într-o carte cum cineva spunea că ar trebui să înveți să asculți cum cresc pietrele. Mi s-a părut ideea asta fantastica și cu cât mă gândesc la ea mai mult cu atât îmi dau seama că dacă aș reuși să le aud, atunci aș reuși să fiu într-adevăr singur cu mine însumi, fără să văd, fără să aud, fără să simt ceva din tot ce se întâmplă în jurul meu. Pare absurd, pare prostesc să stai așa, așteptând să se întâmple ceva de care mintea ta e sigură că nu se va întâmpla niciodată. Ceva pe care mintea ta, ancorată în realitate refuză s-o creadă, refuză s-o realizeze și totuși, aceeași minte, cândva, când reușești să privești atât de îndelung piatra încât totul în jur să se estompeze, aceeași minte îți lasă ochii să vadă imposibilul, să-i lase să vadă cum, infinit de încet, piatra creste într-o liniște în care tu ești singur cu tine însuți, stăpânul tău absolut, tăcut în singurătatea ta, lăsând să-ți zboare gândurile necontrolate, neîncercând să le ordonezi, să le separi în gânduri frumoase sau urâte, bune sau rele. Privești piatra și sunteți doar voi doi, tu și ea, într-un cocon străveziu în care lumina estompată din afară intră diafană împreună cu zumzetul nedefinit al zgomotelor lumii. Doar voi doi în lumea voastră singulară în care piatra crește și tu visezi.  
Visezi la flori și păduri, la mări și munți și piatra ta devine lumea în care tu sui munții și treci mările, trecând printre câmpuri verzi și păduri umbroase. Și chipuri de oameni apar și dispar în fața ochilor tăi, trecând încet și transparent dintr-o parte în alta a capului tău imobil cu ochii ficși pe piatra care crește. Și privind-o înveți să uiți, să uiți dușmanii și greutățile vieții, să uiți urâtul și înjosirile. Înveți să iubești, să fii bun, să ierti. Căci piatra asta fantastică ce crește așa de încet încât numai mintea ta o vede, crescând se contopește cu tine, cu sufletul tău și-ți șoptește că viața e prea scurtă ca să merite să fii trist, să fii supărat, să fii rău. Te uiți la ea și simți cum cu creșterea ei crește și în tine liniștea, liniștea sufletului tău. Și cu liniștea sufletului crește iubirea, iubirea pentru ceilalți și pentru tine însuți. Încet, foarte încet. Dar orice pas, oricât de mic în direcția asta e ceva bun, ceva liniștitor, ceva sigur în coconul vostru departe de lume. Ai vrea să dureze veșnic această stare de liniște, de siguranță, de bunătate și ai vrea să fii singur cu piatra ta și în același timp coconul să explodeze și toată bunătatea și iubirea pe care ai crescut-o tu cu creșterea pietrei tale să explodeze și ea și miliardele de fărâmituri să se împrăștie și să se înfigă în miliarde de suflete împrăștiate în lume.  
Ce fel de piatră e piatra asta care crește? Vreo piatră fantastică, fermecată, vrăjită? Pentru mine e o simplă piatră, o piatră de râu, o bucată de stancă, o pietricică de pe stradă. O pun pe iarbă în fața mea și-i spun: te rog, crești! Și ea începe să crească, infinit de încet și eu stau vrăjit, ascultând cum crește pentru mine și cu ea crește liniștea mea, crește pacea și iubirea.  
  
 
  
  
Referinţă Bibliografică:
SĂ ASCULȚI CUM CRESC PIETRELE / Stefan Kellner : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 2389, Anul VII, 16 iulie 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Stefan Kellner : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Stefan Kellner
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!