CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Aparitii >  


Autor: Stan Virgil         Publicat în: Ediţia nr. 1963 din 16 mai 2016        Toate Articolele Autorului

 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Maria Loga este un film.....în devenire ”  
 
"Sângele apă nu se face”, zice o veche şi înţeleaptă vorbă românească căreia, recunosc nu i-am dat prea multe şanse atunci când am auzit-o prima dată dar, acum, aş putea să-mi duc mâna la inimă şi să jur că este adevărată.  
De ce?! Este atât de simplu răspunsul meu dar, ca să-mi daţi dreptate, va trebui să citiţi cartea de faţă despre Maria Loga.  
Eu doar o să vă îndrum paşii către acest roman, pentru că, jur, că este un roman, cu tot ceea ce presupune asta, argumentând afirmaţia de mai înainte cu următoarea amintire a mea.  
Am stat în camera unui hotel din Teleorman cu Maria Loga şi am observat aplecarea ei deosebită către poezie; nu exista moment al zilei în care să o impresioneze ceva din realitatea înconjurătoare şi să nu prindă, imediat, într-o creaţie, imaginile, stările respective.  
Am fost extrem de surprinsă şi m-am certat pe mine că nu am cunoscut mai devreme preocupările ei artistice mai puţin obişnuite într-o lume în care se fură de acolo, de dincolo, câteva versuri şi gata cântecul.  
Îmi reproşam şi faptul că am cunoscut-o foarte puţin, de neiertat pentru ceea ce reprezintă ea în cântecul popular; tot ea m-a liniştit spunându-mi că, citez: ”.... toate Vasilica, se întâmplă, atunci când vrea Dumnezeu”! Poate, nu ştiu ce să zic, ne umplem timpul, la tinereţe, cu multă zgură, pe care nu reuşim s-o dăm jos de pe noi decât atunci când cei care trebuie să ne vadă nu mai au această şansă şi nicio posibilitate de a recupera ceea ce au pierdut.  
Cu alte cuvinte, am rătăcit multe momente frumoase pe care le-aş fi avut, iarăşi zic, poate, lângă cântecul şi personalitatea Mariei Loga căreia îi adresez acum părerile mele de rău!  
Revenind la carte şi la expresia, ”sângele apă nu se face”, am descoperit în textul de cronică veche şi parfumată a unui scriitor surprinzător de atent cu detaliile timpului din care vine către noi Maria Loga, domnul Virgil Stan, o legătură istorică posibilă, abia perceptibilă dar nu imposibilă a personajului nostru cu marele povestitr moldovean, Ion Creangă!  
Ha?! Visez, frumoasa Maria Loga, moldoveancă? Nu că oltencele ar fi mai urâte, departe de mine gândul ăsta, dar frumuseţea moldovencelor este deja o cutumă şi, iată, Maria Loga vine dintr-o asemenea realitate, chiar dacă doar printr-o ramură! Ramură, însă, care era într-un copac, un copac ce avea rădăcini adânci, şi tot aşa!  
Povestea este uimitoare şi plină de romantism, unul tragic la origine, dar care ne-a dat-o pe Maria Loga ca dar extraordinar din partea divinităţii la care s-a rugat cu pasiune bunica ei Nataliţa, să acceadă urmaşa urmaşilor ei.  
Extraordinare imaginile literare pe care a reuşit scriitorul Virgil Stan să ni le zugrăvească ca pe nişte fresce demne de un film, poate, cine ştie?!  
Îmi este foarte clar că destinele importante ale celor care ne uimesc nu se clădesc decât pe trăiri de excepţie şi deloc uşoare în care suferinţa este legea.  
Aşa a păţit şi Maria Loga şi cred că este esenţial faptul că s-a întâlnit cu acest om de litere ce a ştiut să ne conducă, veţi constata după ce veţi citi cartea, într-o poveste adevărată în care o româncă moldoveano-olteancă a adunat toate calităţile unui păstrător de suflet şi cuget românesc şi pe care le-a înnobilat transmiţându-le mai departe, mai adânci şi mai pline de sensurile cărora le-a desprins înţelesurile! În cartea, "De-as putea viata întoarce" Maria Loga este un personaj cu ajutorul căruia traversăm o lume românească plină de farmecul unui cântec pe care aceasta l-a adunat şi de prin Moldova de la origini, şi de prin trecerile ei, este adevărat prin reprezentanţi valoroşi, ca filon al neamului, prin Casa Regală, şi de pe imaşurile colorate ale Gorjului, şi de pe înaltul şi albastrul cer al privighetorilor şi din tragismul unei vieţi marcate de iubirile consumate intens şi, uneori, neîmplinite !  
Maria Loga este un film nefăcut, încă şi, pe care l-aş dedica tuturor femeilor simple dar foarte importante ale neamului românesc mulţumită cărora ne pot identifica pe harta lumii, trăitorii universului.  
Mare întâlnire s-a petrecut, în realizarea acestui act de cultură, între Maria Loga şi scriitorul Virgil Stan; amândoi au darul povestirii împrumutat, poate, din cel al imaginarului Creangă al cărui nume a însemnat cartea! Citiţi şi vă veţi convinge!  
 
Vasilica Ghiţă Ene, poet  
Jurnalist şi realizator de emisiuni Radio România - "Antena Satelor"  
 
Referinţă Bibliografică:
De-as putea viata intoarce - carte biografica a renumitei soliste de muzica populara MARIA LOGA / Stan Virgil : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1963, Anul VI, 16 mai 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Stan Virgil : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Stan Virgil
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!