AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

REDACŢIA

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Actualitate >  


Autor: Sorin Petrache         Publicat în: Ediţia nr. 1890 din 04 martie 2016        Toate Articolele Autorului

„CHIPUL MAMEI” - UN MĂRȚIȘOR DE LA ÎMPĂRATUL POVEȘTILOR
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
SALONTA. Dragoste de copil. Emoții intense stinse în lacrimi de bucurie. Povești și povestiri din amintirile lui Nică, copilul năzdrăvan al Smarandei Creangă, oferite ca „mărțișoare” îndelung meșteșugite, în săptămâni de repetiții și perfecționare. Un concurs inedit țesut cu măiestrie din nemuritoarele „Amintiri din Copilărie” scrise de cel ce avea să se nască în Humulești, la 1 martie 1837, Ion Creangă - „Împăratul Poveștilor”. 
  
Cântece, poezii, momente de teatru-scurt asortate cu vibrațiile oratorice ale unui recital artistic „în cascadă”, toate adunate într-o rapsodie a florilor, a îmbrățișărilor, a surprizelor păstrate cu sfințenie în sipetul aurit al unei inimi de copil. Acesta este tabloul orei deschise oferită mamelor și bunicilor invitate la școală vineri, 4 martie 2016, de elevii clasei a IV-a B din cadrul Colegiului Național „Teodor Neș” din Salonta. 
  
„Chipul mamei este sfânt. Mama, icoana vieții noastre, este singura persoană pe care nu avem voie să o uităm. Am pus în acest proiect educațional toată dragostea, experiența, idealurile mele de fiică și de mamă”, ne-a declarat doamna învățătoare Marioara Herpuț care, prin această ultimă generație de elevi din clasa a IV-a B, încheie, anul acesta, o carieră profesională excepțională dedicată valorilor nepieritoare ale Școlii românești. 
  
Concursul de cunoștințe literare cu tema „Un Mărțișor de la Împăratul Poveștilor” a adus diplome de apreciere tuturor participanților care au fost atent verificați de juriul alcătuit din doamna bibliotecară Dorina Popescu, doamna învățătoare Daniela Toma și de reprezentanta mămicilor și a bunicilor, doamna Ioana Cionca. 
  
Într-un moment inedit al orei deschise, doamna învățătoare Marioara Herpuț a prezentat elevilor și mamelor invitate o ediție autentică din primul Abecedar românesc intitulat „Metodă nouă de scriere și cetire pentru uzul clasei I primară” (Abecedarul lui Ion Creangă), o lucrare didactică redactată de Ion Creangă, în colaborare cu colegii săi institutori C. Grigorescu, Gh. Ienăchescu, N. Climescu, V. Răceanu și A. Simionescu, care a apărut la Iași pe 8 iulie 1868. 
  
Sorin Petrache 
  
Referinţă Bibliografică:
„CHIPUL MAMEI” - UN MĂRȚIȘOR DE LA ÎMPĂRATUL POVEȘTILOR / Sorin Petrache : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1890, Anul VI, 04 martie 2016, Gilbert, Arizona.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Sorin Petrache : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Sorin Petrache
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către colectivul redacţional. Dacă sunt probleme de natură rasială, etnică sau similar, vă rugăm să ne semnalaţi imediat pentru remediere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate prin e-mail de către persoanele implicate prin subiectul lor vor fi retrase în timpul cel mai scurt de pe site.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!