CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Actualitate >  


Autor: Sorin Petrache         Publicat în: Ediţia nr. 1577 din 26 aprilie 2015        Toate Articolele Autorului

Mezei Ödön este noul pastor al Bisericii Baptiste Maghiare din Salonta
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Bucuria continuității în slujire îngemănată cu bucuria unui nou început au marcat Duminică, 26 aprilie, sărbătoarea comunității creștinilor baptiști bihoreni și, în mod special a creștinilor baptiști maghiari și români din zona Salonta. Biserica baptistă maghiară din Salonta, parte a Convenției Baptiste Maghiare din cadrul Cultului Creștin Baptist din România – Uniunea Bisericilor Creștine baptiste din România a organizat, în cadrul serviciului divin de dimineață, ordinarea ca pastor a fratelui Mezei Ödön. 
  
Alături de creștinii baptiști maghiari din Salonta și din Tinca, au răspuns chemării la părtășie creștină spre lauda și slava lui Dumnezeu, baptiștii maghiari și români din Oradea, Zerind, Zalău, Odorheiul Secuiesc, din mai multe localități bihorene și din Ungaria, dar și reprezentanți ai autorităților locale și județene, alături de primarul orașului Salonta, ing. Török László. 
  
Pastorii Pardi Félix din Zalău (președintele Convenției Baptiste Maghiare din Ardeal), Budai Lajos (Odorheiul Secuiesc), Giorgiov Adrián (Oradea), János Csaba (Zerind), alături de Kovács Gyula (pastorul senior al Bisericii baptiste maghiare din Salonta, pensionat) și de Florin Cociubei (pastorul Bisericii baptiste române din Salonta) au mulțumit lui Dumnezeu pentru purtarea de grijă prin care binecuvântează de peste 140 de ani Casa de Rugăciune - Biserica creștinilor maghiari din Salonta. 
  
Mezei Ödön, pastorul ordinat al Bisericii baptiste maghiare din Salonta a mulțumit lui Dumnezeu pentru jertfa biruitoare a Fiului Său Isus Hristos care, în lumina Învierii Sale și prin lucrarea Duhului Sfânt poartă în unitate adunarea răscumpăraților Săi din Salonta. Pastorul Mezei Ödön a mulțumit bisericii locale pentru încrederea acordată prin ordinarea sa și l-a rugat pe Dumnezeu să întărească prin roade sfinte și binecuvântate lucrarea Evangheliei Sale „în care, maghiari și români laolată, suntem mădularele unui singur trup - Biserica Domnului”. 
  
Potrivit izvoarelor istorice ale Cultului Creștin Baptist din România, în Transilvania, credința baptistă a pătruns prin activitatea unor misionari germani și maghiari. În anul 1874 s-a înființat o Biserică baptistă maghiară în localitatea Salonta din județul Bihor, iar 12 ani mai târziu a fost înființată prima Biserică baptistă română (anul 1886, în localitatea bihoreană Cheșa). Bisericile baptiste s-au răspândit cu rapiditate în Bihor, în zona Aradului și zona podișului Someșan, iar apoi în toată țara. În prezent, Convenția Baptistă Maghiară din cadrul Cultului Creștin Baptist din România numără 230 de biserici răspândite în 16 județe ale țării. 
  
Sorin Petrache 
  
Referinţă Bibliografică:
Mezei Ödön este noul pastor al Bisericii Baptiste Maghiare din Salonta / Sorin Petrache : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1577, Anul V, 26 aprilie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Sorin Petrache : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Sorin Petrache
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!