CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Actualitate >  


Autor: Sorin Petrache         Publicat în: Ediţia nr. 1346 din 07 septembrie 2014        Toate Articolele Autorului

FESTIVALUL TRADIŢIEI CULINARE ROMÂNEŞTI
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
SALONTA/BIHOR.
Parcul Maria, din micul târg de frontieră Salonta, cu bisericuţa din lemn şi clădirile seculare ale ţăranilor români, a devenit o vatră spirituală a satului bihorean de pe fâşia graniţei de vest a ţării. Viitorul muzeu de istorie bihoreană, habitat, tradiţii şi obiceiuri autentice româneşti, gândit şi construit de mai mulţi salontani inimoşi mobilizaţi de familia Sala Ioan şi Rodica, a găzduit duminică, 7 septembrie, cea de-a VI-a ediţie a consacratului „Festival al Sarmalelor”.

Câteva sute de români, maghiari, slovaci şi rromi au răspuns invitaţiei gazdelor – a senatorului Valeriu Boeriu, consilierului judeţean Ioan Sala şi a consilierilor locali Ramona Buz şi Răzvan Sala şi, alături de partenerii evenimentului – Consiliul judeţean Bihor reprezentat de preşedintele Cornel Popa şi Primăria municipiului Salonta reprezentată de primarul Török László, s-au bucurat de atmosfera câmpenească a tradiţionalului Festival al Sarmalelor.
Cei care şi-au făcut „oleacă de vreme” şi au venit să vadă „mândrele noastre obiceiuri, să asculte hidedea cu goarnă, dar mai ales să-şi stâmpere setea cu un strop de pălincă de prune şi foamea cu nişte sarmale gătite ca la mama acasă” au avut plăcuta surpriză să constate că, pe lângă interpreţii de muzică populară şi muzică uşoară anunţaţi în invitaţia-program a festivalului, pe scenă au urcat mai multe tinere talente din Salonta Mare care au îmbogăţit repertoriul zonei.
„Particip constant la acest festival anual al românilor cu inimă mare din oraşul Salonta. Această sărbătoare reprezintă pentru familia Ioan şi Rodica Sala, cei care sunt sufletul şi sudoarea evenimentului, o modalitate generoasă şi emoţionantă de a spune tuturor celor care vor să audă: «Vă iubim, vă răspectăm şi vă mulţumim că sunteţi alături de Salonta şi de toţi românii adevăraţi din această zonă a Bihorului!» Mulţumesc tuturor celor care astăzi, prezenţi la Festivalul Sarmalelor 2014 nu au uitat că sunt cetăţeni români”, a declarat Cornel Popa, preşedintele Consiliului judeţean Bihor. „Tradiţia acestui festival are o rădăcină puternică care-şi trage seva din spiritul autentic românesc şi un singur scop – unitatea în bucurie, vorbă, port, cântec, la o masă tradiţională binecuvântată, unde cu toţii mulţumim lui Dumnezeu că ne-am născut în România. Cât vom avea viaţă pe acest pământ, noi, familia Sala, alături de toţi cei care simt româneşte şi trăiesc în fapte această realitate, vom duce mai departe tradiţia strămoşească pe acest colţişor din frontiera de vest a României Mari”, ne-a spus consilierul judeţean Ioan Sala.
Tradiţionalul concurs de gătit sarmale şi-a dovedit excelenţa prin experienţa şi ingeniozitatea gastronomică exersate în ultimii şase ani. Bucătarii şi bucătăresele din Salonta, Avram Iancu, Cefa, Mădăras, Tulca, Ghiorac, Micherechi (Ungaria), precum şi maeştrii restaurantelor „Millenium” şi „Slavia” au dus la extrem curcubeul de arome şi savoare din tradiţionalele sărmăluţe româneşti asortate din belşug cu slănină, cârnaţi tradiţionali, şunculiţă ţărănească, legume de sezon şi pâine din celebrele brutării Salonta şi Mădăras. Toţi participanţii au fost premiaţi cu diplome şi cu un tradiţional „tulnic de Bihor”, iar rodul creaţiei culinare – sărmăluţe în foi de varză murată - a fost împărţit gratuit tuturor celor prezenţi, spre bucuria şi desfătarea gurmanzilor. Tombola organizată în cadrul concursului de gătit sarmale a avut un scop umanitar, fondurile strânse fiind direcţionate spre două cazuri sociale deosebite aflate în supravegherea organizaţiei de femei şi de tineret a PNL Salonta.
Festivalul salontan a continuat cu mai multe concerte de muzică populară în interpretarea ansamblurilor „Mărţişorul” din Avram Iancu, „Cununiţa” din Mădăras, „Ardeleanca” din Tulca, „Zestrea Buduresei” şi „Nuntaşii Bihorului”. Pe scenă au mai urcat solistul de muzică populară Ciprian Zopota şi finalista concursului X-Factor, Natalia Selegean.
Ramona Buz, Sorin Petrache  
Referinţă Bibliografică:
FESTIVALUL TRADIŢIEI CULINARE ROMÂNEŞTI / Sorin Petrache : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1346, Anul IV, 07 septembrie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Sorin Petrache : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Sorin Petrache
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!