CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Lingvistic > Rromani >  VESTĂ (1)
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Ekh perekă kïzajinqi.  
 
Ïnceleʒisajne lenqe manuśa te pilţaren len, dine babak, thode i data o băvesqi.  
 
O dat o ćhavesqo na majelas te lel lautarin ćak na dikhela dake si i ćhaj' ternaxar.  
 
O manuśa o ćh'ăqe nana majenas te den o ćh'ă ćak o dat o ćhavesqo na lela o lautarin, kaj te aven siguroja ke kerzola o băw.  
 
Arakhle pen o duj xanamika pa stabilisarde te źan pal-o lautară, o kondiciaça te den telefonos 'θar-o Bukureśtă, pa, dor dikhela o sokros o cigno ke o sokros o baro pherla o frankoja o lautarinqe, dela drom p'e ćh'ă an koda zijs, te źal k-o naśoja o ćhaveça, te keren i vestă źi kana jirisona o manuśa 'θar-o Bukureśtă. Ama, dake i ćhaj' na-j ternaxar, o sokros o cigno dela palpa o frankoja o babakesqe hen o lautarinqe k-o sokros o baro.  
 
Avindos p-o drom, o sokros o baro sůnisarlas meros p'e manuśen te pućel sar isi o kïzajinça.  
 
Kana reste khere o manuśa ke sinejas pal-o lautară, o sokros o baro cindas xamos hen pimos te ćinstisarel o manuśen an p'i bar źi kana śunzola o habari 'θar-i naśa sar isi o kïzajinça.  
 
Palal deś minutoja, sar thode pen o manuśa k-i sinia, avjas alajos vro deśe źujenqo o naśaça, pal akerde ke i ćhaj' n-as ternaxar.  
 
O źuja andar-i partă o ćh'ăqi girdiler ke pumari ćhaj', ekh akuśelas, aver delas dap, hen pućenas la dake kerdas ćipa kekhe ćhaveça, te źanen so si len kerimasqe.  
 
I ćhaj' na penʒarlas, akerdas ke pwo angal na kerdas nikhaći kekhe ćhaveça.  
 
Ozaman o źuja kona ke sinejas othe and-i bar, ke źannas saj' si i kondicia o xanamikenqi, akerde dake majela o sokros o baro te astarel la ke pesθe źi ajnasa, te dikhel dake inkola ćipa – si saw na-j ternaxar.  
 
O ʒinerikas refuzisardas, akerdas p'e dadesqe ke o' kerdas p'o hïzmeci trin derjă pa si-no-tar siguros ke i ćhaj' n-as ternaxar.  
 
Inipa ekh źuj andar-i partă o sokrosqi o cignesqi avjas o idejaça ke beki i phudika o ćh'ăqi si pwo opre pal stabilisarde te lel o sokros o cigno p'e ćh'ă ke pesθe khere kodă rat, pal ajnasa te źan o ćh'ăça k-o kontrolos.  
 
Kana akerdas o doktoros ke i ćhaj' n-as ternaxar, o sokros o cigno astardas pes pherasesθar, inkine and-o pero pal pherdas o frankoja palpa, angal-o rroma, ka te na aven phande ekh ekhesθar. O kïzaja pale, mukle pen.  
 
Palal śo' masik o ʒinerikas ljas pesqe avră, ternaxar, kerdas băw baro. I ćhaj'-da ljas avres, ama bi băvesqo.  
 
andar ekh dimakos duma o Ʒǎniça o Melulesqo  
 
rromanes, hanumariciko  
Referinţă Bibliografică:
VESTĂ (1) / Sorin Cristian Moisescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1477, Anul V, 16 ianuarie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Sorin Cristian Moisescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Sorin Cristian Moisescu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!