CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Eseuri >  


Autor: Șfefan Grossu         Publicat în: Ediţia nr. 1511 din 19 februarie 2015        Toate Articolele Autorului

Despre.. culoarea fericirii
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
De foarte multe ori ne declarăm fericiți sau nefericiți și de cele mai multe ori puși în situația de a o defini rămânem rămânem…. fară replică. Unii dintre noi găsim fericirea în aroma cafelei matinale, alții în răsăritul sau în apusul soarelui, ceilați în aprecierile familiei, ale prietenilor, colegilor și chiar ale superiorilor. Întrebarea care apare inevitabil și se înfige în inimă ca un cuțit este dacă fericirea este sau nu palpabilă? 
  
Ne declarăm fericiți în fața unui success cât de mic, fără a vedea că fericirea noastră depinde poate de nefericirea altora. Așadar, nu există rețetă de fericire universală și de cele mai multe ori … o clipă de fericire eșuează într-un balon de săpun. Toată viața căutăm și așteptăm cu înfrigurare și speranță fericirea, iar uneori când credem că am întâlnit chipul fericirii intră în panică. Apare atunci întrebarea dacă oamenii se pot sufoca din prea multă fericire? Până la urmă însă clipa de fericire se dovedește a fi doar o iluzie. 
  
Alergăm, de fapt, după fericirea totală și … nu găsim decât firimituri de bucurie temporară sau întâmplătoare. Unii au crezut că au dobândit întreaga fericire când l-au întâlnit pe Dumnezeu și sfârșesc prin a cere socoteală divinității în fața primului eșec, făcându-l pe Dumnezeu responabil de greșelile proprii. Este greu să conștientizăm că adevărata fericire nu stă în binele individual, ci în binele comun. Astfel, devine binevenită o reflexie asupra îndemnului lui Cristos: iubește-ți aproapele ca pe tine însuți! 
  
Copii fiind ne declarăm fericiți când ascultăm o poveste cu feți frumoși și zâne sau chiar când primim jucăria dorită fără a ne gândi că există copii care doar viseaza la această jucărie și o privesc prin vitrina magazinului. Nu ne gândim că există semeni care nu au minimul necesar pentru un trai decent. Maturi fiind ne declarăm fericirea în prezența ființei iubite și în fața ofițerului stării civile. Abia când se ajunge la divorț, se conștientizează că în în foarte multe cazuri există și factorul recesiv numită eșec. Nu îmi propun să analizez cauzele care pot fi obiective sau subiective și de cele mai multe ori chiar de natură social. Pe scurt există fericire în doi sau nefericire în doi! Nu degeaba creștinismul spune despre căsătorie este o taină! La bătrânețe ne așteptăm trecerea în eternitate și devenim anxioși că am trăit în zadar. Soluția ar fi să respirăm adânc și să spunem asemeni lui Terențius că suntem oameni și nimic din ce este omenesc nu ne este străin. Poate că nu ar fi răt să medităm la ultimele dorințe ale lui Alexadru cel Mare. 
  
,,Curând voi pleca din această lume şi am trei dorinţe pe care vă rog să mi le îndepliniţi întocmai. Prima mea dorinţă, este ca doctorii să-mi ducă sicriul fără a fi ajutaţi de nimeni altcineva. A doua dorinţă este ca atunci când îmi duceţi sicriul spre groapă, drumul spre groapă să fie presărat cu aurul, argintul şi pietrele preţioase pe care le-am adunat în războaie. A treia şi ultima mea dorinţă este ca mâinile să-mi fie lăsate să atârne în afara sicriului. Mi-ar plăcea ca lumea să ştie despre cele trei lecţii pe care tocmai le-am învăţat. Vreau ca doctorii mei să-mi ducă sicriul pentru ca oamenii să realizeze că doctorii nu pot vindeca orice boală. Ei sunt lipsiţi de putere şi nu pot salva un om din ghearele morţii atunci când acestuia îi sună ceasul. A doua dorinţă - drumul spre mormânt presărat cu aur, argint şi alte bogăţii - este pentru a aminti oamenilor că nimic din aurul meu nu vine cu mine în mormânt. E o pierdere de timp să alergi după atâtea bogăţii. Şi a treia dorinţă - mâinile lăsate să atârne pe lângă sicriu - e pentru a le arăta oamenilor că am venit cu mâinile goale în această lume şi tot aşa plec din ea.“ 
  
În viața pământească nu există fericire eternă sau nefericire eternă, ci clipele de fericire alternează într-o sinusoidă cu clipele de nefericire. Starea de bine actuală se alimentează și din eșecurile trecute. Important este să ne asumăm eșecurile în mod responsabil și să facem tot posibilul să nu repetăm greșelile trecute. Să spunem doar carpe diam (trăiește clipa) și … que sera, sera (ce va fi va fi)! 
  
22 noiembrie 2013 
  
Referinţă Bibliografică:
Despre.. culoarea fericirii / Șfefan Grossu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1511, Anul V, 19 februarie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Șfefan Grossu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Șfefan Grossu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!