CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Ganduri >  Sergiu GĂBUREAC - TABLETA DE WEEKEND (163): NA-ŢI-O FRÂNTĂ CĂ ŢI-AM DRES-O
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Avertisment!  
Tableta poate crea un disconfort accentuat!  
 
Cu prilejul Zilei Limbii Române, sărbătorită de românii de pretutindeni, Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a precizat la Academia de Ştiinţe din Chişinău că este român, aşa cum sunt toţi cetăţenii Republicii Moldova. „În discuţiile mele cu preşedinţii altor ţări am spus mereu că sunt de origine română, aşa cum au fost părinţii, buneii mei şi toţi cei care trăiesc pe acest pământ. Îndemnul meu este să nu ne abatem din drum şi să urmăm vectorul european de dezvoltare.” De asemenea, Preşedintele Nicolae Timofti, a solicitat Parlamentului modificarea Articolului 13 din Constituţia ţării astfel încât limba de stat să fie limba română, în baza unei decizii a Curţii Constituţionale din 2013, subliniind că moldovenii sunt etnici români.  
 
Pe acest fond, iată că apare la rampă, hodoronc-tronc, ambasadorul Statelor Unite la Chişinău, James Pettit, ce declară senin ca un autentic analfabet politic, care nu are habar de istoria locurilor: „Moldova nu este România, Moldova îşi are propria sa istorie şi propriile provocări, printre care este faptul că Moldova este o ţară multietnică cu oameni care vorbesc limbi diferite şi desigur, mai este şi problema transnistreană, care nici măcar nu este sub controlul guvernului central, dar care are nevoie de un statut special.”  
 
Să nu ştie, mister Pettit, graniţele adevăratei Moldove? Dacă tot vorbeşte de Moldova şi nu Republica Moldova. Să nu ştie unde au fost capitalele principatului constituit la 1359, stat ce a existat în Europa timp de peste cinci veacuri cu cele 24 ţinuturi: Cernăuţi, Hotin, Soroca, Rădăuţi, Suceava, Dorohoi, Botoşani, Cârligătura, Neamţ, Iaşi, Lăpuşna, Orhei, Putna, Roman, Tecuci, Vaslui, Tutova, Bârlad, Covurlui, Frumoasa, Ciubărciu, Obluciţa, Chilia, Cetatea Albă. A urmat Unirea Mică în 1859 şi, apoi, Unirea Mare (1918), de fapt reîntregirea, cât de cât, a neamului românesc. Nu intru în detalii.  
 
Hai, să zicem că nu a auzit de Baia, vezi celebra pecete rămasă până în zilele noastre „Sigilium Capitalis Civitatis Moldaviae Terrae Moldaviensis" sau Siret, n-o fi auzit de cei peste 180 de domnitori de-a lungul anilor, dar de Suceava şi Iaşi sau de Ştefan cel Mare, pe care însuşi Papa Sixtus al IV-lea l-a numit „Athleta Christi - Luptător pentru Hristos, nu are cum să nu fi auzit !  
 
Aşa cum ar trebui să ştie de răpirea teritoriului dintre Prut şi Nistru în 1812 de către Imperiul Ţarist sau ultimatul dat de Uniunea Sovietică în 1940 prin care smuls Basarabia de la ţara mamă, România. Orice ambasador are habar, cât de cât,de istoria ţării în care este trimis.  
 
Subliniez că niciuna din capitatele Moldovei istorice nu a fost peste Prut, domnule James! Repet: Baia, Siret, Suceava şi Iaşi. R. Moldova şi nu Moldova, cum tot repetă obsedant ambasadorul, este o ţară multietnică, şi ca urmare a politicii imperiului ţarist, apoi a puterii sovietice de dislocare a populaţiilor de etnii diferite şi plantându-le în Basarabia. Să nu ştie, dl ambasador Pettit, că sute de mii de moldoveni au fost ucişi şi alte sute de mii trimise în gulagurile sovietice din siberii pentru că susţineau că sunt români?  
 
Nu înţeleg de ce trebuie un statut special în problema trasnistreană, teritoriul aflat sub cizma trupelor sovieitice, nici acum retrase din zonă! În acelaşi context, ambasadorul SUA (!) apare ca un veritabil comisar moscovit, uns cu toate alifiile : „Moldova trebuie să rămână un stat suveran şi independent în cadrul unor graniţe sigure. Alăturarea României de exemplu, ca o cale de a intra în UE sau pentru orice alt motiv, nu este o alegere practică şi nu este o alegere care va face lucrurile mai bune aici în Moldova. Ceea ce va face lucrurile mai bune aici în Moldova este cooperarea dintre clasa politică şi oamenii din Moldova pentru ca ei toţi să contribuie la realizarea unei ţări mai bune pentru moldoveni.”  
 
Independentă este Moldova. Jumătatea dintre Carpaţi şi Prut. În cadrul ţării mamă. Cealaltă jumătate, dintre dintre Prut şi Nistru, adică R. Moldova, este suverană doar în acte. În realitatea mai sunt nişte rămăşiţe ale trupelor de ocupaţie sovietice, care îşi fac de cap menţinând o entitate politică artificială. Să nu fi aflat mister James de ultimul război de la Nistru? Să nu ştie că şi acum trupele invadatoare sovietice nu au fost retrase de pe teritoriul R. Moldova? La 25 de ani de la declararea independenţei!  
 
Că sunt politruci la Chişinău, năimiţi ai Moscovei, care au uitat de originele reale ale buneilor lor ? Că singura soluţie morală şi istorică este reîntregirea neamului românesc ? Altfel o să ajungem să avem mai mulţi români în afara graniţelor decât în interiorul lor.  
 
P.S. Cred că, între timp, ambasadorul SUA (!?!) la Chişinău a primit ceva cărţi de istorie actualizate şi documente care îi descriu adevărata realitate, nu cea servită de propaganda ruso-sovietică cât timp a stat şi lucrat la Moscova. Amintesc, că, între 1983 şi 1986, Pettit a fost funcţionar la ambasada SUA de la Moscova, unde a ocupat poziţia de general services officer şi political officer, iar între 1991 şi 1994 a revenit la ambasada SUA din Moscova pe poziţia de consul general adjunct, ca între 2003 şi 2007 să fie consul general. Tot la Moscova. Şi tot al United States of America!  
 
Am mai avut un ambasador, de acelaşi gen, la Bucureşti, care l-a făcut basma curată pe fostul preşedinte, care şi acum mai dă cu băţul prin gard! Sau tovarăşii de afaceri nu se uită?  
 
*  
 
Toate bune!?!  
P.S. Vrei tabelete? Ia de aici http://blogulluigabu.blogspot.ro/  
Ai nevoie de o informaţie?  
Mică, mică? O rezolvăm împreună.  
Trimite mai departe! Să se vadă! Ne-am eliberat de frică!  
-------------------------------------------------  
Sergiu GĂBUREC  
Tel. 0731 936 615  
Bucureşti  
sâmbătă, 3 septembrie 2016  
 
Referinţă Bibliografică:
Sergiu GĂBUREAC - TABLETA DE WEEKEND (163): NA-ŢI-O FRÂNTĂ CĂ ŢI-AM DRES-O / Sergiu Găbureac : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2075, Anul VI, 05 septembrie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Sergiu Găbureac : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Sergiu Găbureac
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!