AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Ganduri >  


Autor: Sergiu Găbureac         Publicat în: Ediţia nr. 1943 din 26 aprilie 2016        Toate Articolele Autorului

Sergiu GĂBUREAC - TABLETA DE WEEKEND (151): CU BUZUNARELE MURDARE !
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Avertisment!  
Tableta poate crea un disconfort accentuat!  
 
Am fost câteva zile în două reşedinţe de judeţ din Moldova. Piatra-Neamţ şi Vaslui. O ultimă misiune biblioteconomică, după cei 40 de ani de când am păşit, ca angajat, într-o bibliotecă publică. Destinul a făcut să ţin cursurile la Biblioteca Publică Judeţeană - G.T. Kirileanu - Neamţ, unde am debutat ca bibliotecar public şi am muncit până în anul 2000 şi, apoi, pe plaiurile natale din ţinutul Vasluiului, la Biblioteca Publică Judeţeană - Nicolae Milescu Spătarul - Vaslui. Ştiaţi că vestitul spătar a fost primul care a tradus Vechiul Testament/ programul proiectului Homo sapiens (3) /, în limba română?  
 
Au fost patru decenii care mi-au adus multe satisfacţii şi în plan profesional. De la redeschiderea bibliotecilor publice comunale desfiinţate de Ceauşescu în mai 1974, apoi, din 2000, la realizarea amplului program de modernizare a filialelor Bibliotecii Metropolitane Bucureşti şi până la activitatea didactică biblioteconomică de pregătire şi perfecţionare a personalului de specialitate. Însă nu despre viaţa mea vreau să vorbesc, ci despre două localităţi moldovene, de care mă leagă multe amintiri.  
 
Ambele judeţe, ca majoritatea judeţelor Moldovei, se află în zona celor care nu-şi pot asigura singure cheltuielile comunitare, beneficiiind de susţinerea bugetului de stat. Un adevăr trist, care m-a făcut să privesc mereu, cu multă atenţie, evoluţia lucrurile în aceste părţi ale Moldovei. Dacă reşedinţele de judeţ se mai descurcă cât de cât, multe comune se află în pragul falimentului. Nimeni din factorii decizionali, preşedintele consiliului judeţean şi, mai ales, consilierii judeţeni, nu-şi asumă responsabilitatea pentru eşecul generalizat, justificările lor acuzându-i, de fapt, şi mai mult.  
 
Municipiile, reşedinţă de judeţ, arată mai mult decât satisfăcător. Se vede o preocupare edilitară faţă de aspectul stradal. Şi panseluţe. La Vaslui am văzut piste pentru biciclete realizate ca la Bruxelles. Fără costuri suplimentare, folosind pentru marcaj doar pavele de o altă culoare. Biciclişti nu prea am văzut, dar asta e o realitate pentru toată România. Urbană. De fapt, ambele localităţi sunt micuţe. Nici de biciclete nu ar fi nevoie. Cum să vezi, însă primarul şi alte autorităţi locale deplasându-se la serviciu cu bicicleta? Sau pe jos! Cum fac miniştrii din prin ţările nordice! Obiceiurile de prim secretar antedecembrist au rămas!  
 
Recent la Piatra s-a spart conducta principală de alimentare cu apă de la Vaduri, locuitorii municipiului trăind zile de un disconfort maxim. Credeţi că primarii şi echipele lor de consilieri locali, din toate oraşele ţării, care s-au tot perindat, s-au gândit, de-a lungul celor 26 de ani, la înlocuirea conductelor de apă şi canalizare expirate, a ţevilor de gaz metan erodate, a lifturilor depăşite, a găsirii de soluţii eficiente pentru încălzirea blocurilor pe timpul iernii ? Nu. Ei s-au gândit cum să spargă banii publici pe proiecte ineficiente. Ca şpăgile aferente să intre în buzunarele lor murdare. O telegondolă îşi plimbă alene gondolele goale pe deasupra oraşului nemţean. O pârtie de schi modernă e obiect de muzeu.  
 
Am intrat pe site-ul Primăriei pietrene să văd datoriile publice. Guvernul tehnocrat a impus publicarea lor pe site. Nu se suflă un cuvânt despre ele. Datorită presei locale, am aflat de uriaşele datorii ale oraşului. Câinii de pază ai democraţiei vorbesc de peste o sută de milioane de euro!  
 
http://www.ziarpiatraneamt/datoriile-municipiului-piatra-neamt-de-la-adevar-la-tema-de-campanie  
 
Ei, bine, ce credeţi că face un parlamentar nemţean!? Nu se jenează de aceste datorii şi mai cere de la guvern alte sume pentru repararea conductei. Vă daţi seama cât de săracă este Primăria, dacă nici pentru o avarie banală nu are suma necesară? Aflu că parlamentarul era agaman. Tocmai la APASERV! Adică îşi ia tainul şi de aici, cunoscând situaţia de ani de zile! Acum vrea un mandat nou! De primar! Cu mari proiecte: Cardul Cetăţeanului, Grădiniţa Bunicilor, Garda Civică... Să nu credeţi că e un caz singular. Deloc. El se multiplică la nivel de ţară. Mai sunt câteva zile şi vom vedea mii de cetăţeni, primari şi consilieri locali cu buzunarele murdare, înghesuindu-se pe listele de candidaţi!  
 
Politicienii cu buzunarele slinoase nu înţeleg că apariţia guvernului Cioloş nu a fost instalat pentru rezolvarea problemelor de trenează de 26 de ani. Nici nu are cum. El a apărut din necesitatea acordării unui răgaz pentru reformarea partidelor şi lansarea unor oameni cu buzunarele curate! Ca ei să facă pasul decent şi să dispară din viaţa politică a ţării. Nu întâmplător, la Piatra-Neamţ, nenea Iancu s-a inspirat masiv pentru celebra O scrisoare pierdută!  
 
„Sunt..., candidatul ... pentru primăria Piatra Neamţ şi, cu voia şi sprijinul vostru, viitor primar după alegerile care se apropie”.  
 
Sunt pietrean născut şi crescut aici, în Piatra Neamţ, unde m-am întors după mulţi ani de educaţie, carieră în domeniul privat şi administraţie ca să deschid uşa tuturor celor care sunt dispuşi, la fel ca mine, să se întoarcă acasă şi să pună umărul ca oraşul lor natal să iasă cât mai repede din conul de umbră în care se află în prezent, spre strălucirea de altădată pe care o merită din plin! Scopul meu Piatra Neamţ, un oraş verde, un oraş inteligent!” Nu, nu e discursul lui Caţavencu, ci al unui ... catindat, din 2016. La primărie.  
Trăiască !  
 
*  
Toate bune!?!  
Ai nevoie de o informaţie?  
Mică, mică? O rezolvăm împreună.  
Trimite mai departe! Să se vadă! Ne-am eliberat de frică!  
-------------------------------------------------  
Sergiu GĂBUREC  
Tel. 0731 936 615  
Bucureşti  
sâmbătă, 23 aprilie 2016  
 
Referinţă Bibliografică:
Sergiu GĂBUREAC - TABLETA DE WEEKEND (151): CU BUZUNARELE MURDARE ! / Sergiu Găbureac : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1943, Anul VI, 26 aprilie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Sergiu Găbureac : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Sergiu Găbureac
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!