CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Ganduri >  


Autor: Sergiu Găbureac         Publicat în: Ediţia nr. 1929 din 12 aprilie 2016        Toate Articolele Autorului

Sergiu GĂBUREAC - TABLETA DE WEEKEND (149): PANAMAUA
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Avertisment!  
Tableta poate crea un disconfort accentuat!  
 
Managerul proiectului Homo sapiens (3) i-a adunat, dăunăzi, pe mai marii lumii la ONU şi le-a arătat pisica stelară. Să mai înceteze cu războaiele! Toţi au dat în bâlbă! În rest, poze! Cu şorţuleţe, fără şorţuleţe! Nu ştiu cum se face, dar la puţin timp au apărut, din neant, milioane de documente, care strâng de instalaţie vreo câteva mii de miliardari. Cu bănuţi făcuţi din afaceri necurate. Printre ei şi Putin! Şi ginerele, şi cumătru, şi…  
 
Oare ce vor zice tovarăşii când vor vedea cum i-a dus de nas? Mă gândesc. Cum au putut şmenarii lumii să creadă că asemenea lucuri vor rămâne secrete? Nu s-au învăţat minte cu Wikileakes şi alte panamale anterioare? Până şi eleveţienii au renunţat la secretul bancar! Din ce relatează media mondială, printre amărâţii care au conturi în offshore-uri (puşculiţe secretizate) se află şi câţiva de-ai noştri. Mult mai bogaţi decât cei pe care îi ştiam din Forbes. Sau de la Mânăstire tv.  
 
Mega scandalul planetar e abia la început, aşa că vom afla mlte lucruri interesante. Camioanele acelea cu euro plecate din ţărişoara noastră ar putea fi regăsite mai repede decât speram noi, boborul. În plus, există multe puşculiţe autohtone, ce ascund sume considerabile. Marile privatizări şi retrocedări sunt reluate la bani mărunţi, iar jefuitorii nu se simt prea bine. Credeaţi că întâmplător toate tunurile sunt puse pe guvernul tehnocrat? După ce au făcut mişto total de madam Prună, răstălmăcindu-i deseori vorbele, a venit rândul ministresei să le dea palme. Chiar de la tribuna Parlamentului.  
 
S-a lăsat o linişte de le ţiuie şi acum urechile bieţilor şparlamentari! Să vezi ce panamale ies! Micul plagiator face ture Bucureşti - ICC - Ploieşti - Dubai de o să iasă campion la maraton juridic! Ghiţă se apucă să şantajeze Paralamentul pe mobile şi alte mijloace de comunicare subliminale. La televizor, alţii şi-au pus poalele în cap. Sub acoperire. Efectul prim s-a văzut. Ghiţă e liber! I-au pus doar o bagatelă de cauţiune! Umează efectele secundare. Alte dosare. Penale. Se toarnă colegii într-o veselie! Ca-n anii de tristă amintire!  
 
Mă aşteptam, acum în prag de declanşare a campaniei electorale pentru locale să aud lepădările promise. Mai ales că e şi postul Sf. Paşti! Şi luna curăţeniei! Nimic. Nici pomeneală de reformă! Marile partide tac chitic, aşteptând ca sanitarul statului, Justiţia, să facă preselecţia. 33, 33, 33! Cum pun un candidat de soi, cu vechi state în furtişaguri şi-n clanţă tare, cum vine DNA-ul şi mi-l saltă. Simple coincidenţe!?! Nici candidaţii nu prea se mai înghesuie la înscrierea pe liste. Unii chiar se retrag cu panamaua pe ochi! Noua societate civilă nu iese la rampă, cum a promis, cu partide, propuneri şi programe care să entuziasmeze masele. Cu veşnic pârâciosul Nicuşor, care are doar o tobă, nu cred că vor face mare lucru. La Capitală.  
 
Masele de alegători sunt apatice, simţind că nu vor mai fi plasele de altădată! Ehei, ce vremuri! Mai zumzăie unii, pe facebook, sunând anemic adunarea prin pieţe, dar sindicatele e moarte, vorba Lelii Safta! Cu lideri total compromişi, iar noua societate civilă nu se încumetă la o acţiune colectivă. Doar jeleşte! Marele secret rămâne Legea salarizării unitare. Parcă e serialul acela fără de sfârşit. Când e gata-gata, când o face pe moarta în popuşoi! Aici se joacă o carte mare. Unii ar vrea că toate agentele de curăţenie din ministerele şi instituţiile statului să fie plătite ca la Banca Naţională, ceea ce nu se poate! Nimeni nu vrea micşorarea salariului măturătoarei bancare. Nimeni nu vrea o corelare cu eficienţa şi randamentul muncii depuse, doar salarii ca în U.E.! Ceea ce e imposibil, anvelopa ar fâsâi îngrozitor! Nici cu reducerea posturilor nu sunt de acord. Cum să-şi dea afară nepotul, soacra, amanta … de pe postul plin de măduvă? De aici, discuţii interminabile. Să vedem cum rupe Cioloş pisica, deoarece, vrem nu vrem, pisica trebuie sacrificată. Şi nu la Paştele cailor!  
 
Între timp, Parlamentul tot acordă bani cu nemiluita, fără să arate şi sursa de finanţare. E o şmecherie ieftină, cu priză doar la cei slabi de înger. Urmează reforma administrativă. N-aţi ştiut? Nici eu. Cică vor fi aleşi primari, care nu vor avea ce primări? Sau mânări!?!  
 
P.S. Se va redeschide Dosarul Revoluţiei. Am spus, adevărul trebuie oficializat! Reiau! Sistemul comunist a dispărut în urma expirării Pactului de la Yalta. DA sau NU? Dacă răspundeţi DA, puteţi citi mai departe, dacă răspundeţi NU, vă opriţi aici.  
 
La Malta s-a dat libertatea fostelor ţări din lagărul comunist să opteze. Am văzut, cu toţii, cum a optat fiecare ţară. La noi a existat singura rezistenţă din partea unui lider comunist la schimbarea stabilită de mai marii lumii, Ceauşescu fiind singurul dictator comunist din estul Europei care nu a vrut (sic!) să înţeleagă ce se întâmplă. Cum toată zona se mişcase, deja, au început şi românii noştri să se mişte, recunosc cam târziu, crezând că va fi ca în Cehia sau alte ţări. O revoluţie de catifea cu pupături în Piaţa Independenţei. Primele manifestări au fost înăbuşite din start (Iaşi - 4 decembrie, Timişoara 16 şi zilele umătoare, evenimentele luând turnura unei revoluţii reale.  
 
Mai multe echipe (Iliescu, Verdeţ, Mizil şi Mazilu fiecare cu generalii lor în spate, mai puţin ultimul) au vrut să preia Puterea, punându-se în fruntea revoluţionarilor. Cum lucurile nu erau uşor de controlat, echipa Iliescu a trecut la crime în masă. Rezultatul: de trei ori mai mulţi morţi decât din ordinul dat de Ceauşescu. Din 25 decembrie 1989, Contrarevoluţia iliesciană începe să pună capac elanului revolutionar. Pe 13 ianuarie 1990 se dă lovitura mortală, mulţi revolutionari autentici fiind înlăturaţi, urmează mineriadele, iar pe 20 mai 1990 se consemnează (prin furt, cumpărarea unor revoluţionari influenţi şi manipularea grotescă) super victoria FSN. Urmează Piaţa Universităţii, alte mineriade, alte şi alte proteste. Alte crime. Degeaba! Occidentul nu s-a amestecat şi nici ruşii, chiar dacă au existat din plin „observatori” de ambele părţi. S-a văzut acest lucru când Iliescu a solicitat intervenţia sovieticilor. Asta nu înţeleg mulţi români bolnavi de scenarită. Nu mai bateţi câmpii cu străinii. Ne-am făcut-o singuri!  
 
Acum nu mai contează! Îmi dau seama că prin confiscarea Revoluţiei, nici nu aveam cum să ne democratizăm. Unde nu există implicare din partea tuturor membrilor societăţii, evoluţie nu există! Astfel, Sistemul Mafiot Român (= FSN şi urmaşele) a pus stâpânire peste ţară. Nu întâmplător a apărut, acum, acest guvern de tehnicieni, aprobat de toţi şi, într-adevăr, girat de Uniunea Europeană. Care pe care?  
 
*  
Toate bune!?!  
Ai nevoie de o informaţie?  
Mică, mică? O rezolvăm împreună.  
Trimite mai departe! Să se vadă! Ne-am eliberat de frică!  
-------------------------------------------------  
Sergiu GĂBUREC  
Tel. 0731 936 615  
Bucureşti  
sâmbătă, 9 aprilie 2016  
 
Referinţă Bibliografică:
Sergiu GĂBUREAC - TABLETA DE WEEKEND (149): PANAMAUA / Sergiu Găbureac : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1929, Anul VI, 12 aprilie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Sergiu Găbureac : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Sergiu Găbureac
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!