CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Ganduri >  


Autor: Sergiu Găbureac         Publicat în: Ediţia nr. 1892 din 06 martie 2016        Toate Articolele Autorului

Sergiu GĂBUREAC - TABLETA DE WEEKEND (144): LUPTĂTOR CU ROL DETERMINANT
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Avertisment!  
Tableta poate crea un disconfort accentuat!  
 
„Preşedintele României, Klaus Iohannis, a semnat luni, 29 februarie a.c., decretul privind conferirea titlului de Luptător pentru Victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989 – Luptător cu Rol Determinant.” O ştire care a declanşat, iarăşi, discuţii aprige despre „pomenile” acordate participanţilor activi la Revoluţie.  
 
Din păcate, cei mai mulţi şi-au luat „drepturile” şi au tot tăcut în anii care au urmat. A se vedea câţi participă la aniversarea revoluţiei şi comemorarea victimelor de atunci sau la acţiunile societăţii civile? Aceşti posesori de certificate se pot numi oricum numai revoluţionari nu.  
 
Mi-am exprimat punctul de vedere, atât asupra evenimentelor din decembrie 1989, cât şi despre mult contestată lege, prin care se acordă o sumă de drepturi celor care au reuşit, mulţi pe căi obscure (sic!), să obţină calitatea de revoluţionar. Deşi sunt acordate din banul public, aceste drepturi sunt ţinute la secret de Secretariatul de profil din cadrul guvernului României!  
 
Ceea ce mă face să revin asupra subiectului e contextul în care preşedintele Johannis a fost manipulat să semneze un decret (de fapt, sunt mai multe) fără a exista o clarificare oficială a aceea ce a fost în acel decembrie 1989. Cum poate accepta preşedintele unei ţări a Uniunii Europene acest nou titlu (scos din mânecă), care are la bază o hotărâre de guvern (!) care are la bază principii total imorale, discriminatorii. Nu-mi este deloc clar! Luptător cu rol determinant la declanşarea şi desfăşurarea Revoluţiei (22 decembrie, ora 18,30 ora arestării cuplului Ceauşescu) sau la reuşita Contrarevoluţiei (declanşată la 22 decembrie, începând cu ora 17 şi desăvârşită la 31 iulie 1990)?  
 
Aflu, după semnarea decretelor, că pe aceste liste se află foşti informatori ai securităţii, indivizi sub acoperire, persoane controversate, ciolănari care nu au fost pe la Revoluţie sau deşi au călcat pe acolo n-au avut nici un rol. De fapt, ce înseamnă a avea un rol determinant? Nici un document oficial nu precizează clar acest lucru: a, b, c, d...  
 
S-a pus, din start, o condiţie aberantă în acordarea acestui titlu. Solicitantul să fie dintr-o localitate în care au fost împuşcaţi oameni! În acele zile. Acum ştim cu toţii că scenariul contrarevoluţiei (sic!) a fost valabil pentru toate reşedinţele de judeţ, inclusiv cu distribuirea de arme. Constat că nu s-a pus nicio clipă în discuţie faptul că în multe locuri au existat oameni inteligenţi, care au înlăturat structurile comuniste fără să apeleze la armele puse, cu generozitate, la dispoziţie, implicându-se cu responsabilitate în preluarea conducerii judeţului / localităţii fără a ajunge la faza cu trasul în aer sau în mulţime. „Să se vadă că e Revoluţie”, cum s-ar fi exprimat un lider FSN!  
 
Oare în acele locuri să nu fi fost Revoluţie ?!? Acei oameni, foarte puţini de altfel în fiecare loc, au avut curajul de a ataca sediile PCR şi să înlăture structurile comuniste şi securiste fără pierderea de vieţi omeneşti. Au ştiut să mobilizeze populaţia, să asigure paza obiectivelor, să liniştească populaţia, să repună în funcţiune administraţia, unităţile industriale şi agricole, instituţiile, comerţul...  
 
Oare toate acestea nu înseamnă rol determinant? Dacă n-ar fi existat presiunea uriaşă prin înlăturarea structurilor comuniste în multe reşedinţe de judeţ şi alte localităţi ale României, cum ar fi evoluat lucrurile în localităţile în care se trăgea? Cum s-a dovedit, ulterior, în multe „oraşe-martir” s-a tras premeditat, revoluţionarii neavând capacitatea de a evita capcana care le-a fost întinsă, ei înşişi incitând la violenţă. Toate aceste lucruri nu trebuie ascunse!  
 
De aceea e nevoie de finalizarea acestui dosar extrem de complex, ca şi cel al evenimentelor din 13-15 iunie 1990. Criminalii trebuie să răspundă! Ulterior, tocmai revoluţionarii autentici au fost îndepărtaţi sau cumpăraţi (sic!), frâiele fiind preluate de echipa de contrarevoluţionari (mulţi urmaşi direcţi ai PCR) în fruntea căreia a fost pus Ion Iliescu (sic!). E o realitate, care merită a fi pe larg dezbătută. Neoficial se ştiu multe lucruri. Ele trebuie, însă, oficializate. Această echipă este direct răspunzătoare de sutele de morţi împuşcaţi după evacuarea lui Ceauşescu cu elicopterul.  
 
Dacă nu au nimic de ascuns, de ce mulţi politicieni, lansaţi pe filiera FSN, se opun cu atâta vehemenţă finalizării dosarului Revoluţiei? Pentru morţii rezultaţi până la ora 12:06 (!) din 22 decembrie 1989 vinovaţii se ştiu. Ceauşescu şi acoliţii lui. Cei mai mulţi au şi plătit pentru acele crime. Însă cine răspunde pentru sutele de morţi şi miile de răniţi de după fatidica oră amintită? Mai ales, după arestarea, în aceeaşi zi, a lui Ceauşescu la ora 18:30 (sic!) ? Să terminăm cu prostiile de genul intervenţiei unor forţe străine!  
 
Declaraţia lui Iliescu de zilele trecute privitor la morţii Revoluţiei, seamănă izbitor cu atitudinea lui Vişinescu, recent condamnatul la închisoare pentru crimele săvârşite în calitatea sa de comandant al închisorii deţinuţilor politici de la Râmnicul Sărat. Adevărul trebuie scos la suprafaţă oricât de dureros ar fi! Astfel vom afla şi de ce România a cunoscut în ultimii 26 de ani o involuţie accentuată cu distrugeri şi jafuri de neimaginat.  
 
După Revoluţie am avut două mari şanse ca România să intre în rândul lumii. Votarea lui Ion Raţiu ca preşedinte al ţării şi revenirea la regimul monarhic. Le-am ratat cu bună ştiinţă pe amândouă. Aşa am permis naşterea Sistemului Mafiot Român, de care nu mai scăpăm!  
 
Să vedeţi cum cei care l-au umilit permanent pe Regele Mihai îi vor organiza funeralii naţionale, plângând cu lacrimi de crocodil!  
 
*  
 
Toate bune!?!  
Ai nevoie de o informaţie?  
Mică, mică? O rezolvăm împreună.  
Trimite mai departe! Să se vadă! Ne-am eliberat de frică!  
-------------------------------------------------  
Sergiu GĂBUREC  
Tel. 0731 936 615  
Bucureşti  
sâmbătă, 5 martie 2016  
 
Referinţă Bibliografică:
Sergiu GĂBUREAC - TABLETA DE WEEKEND (144): LUPTĂTOR CU ROL DETERMINANT / Sergiu Găbureac : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1892, Anul VI, 06 martie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Sergiu Găbureac : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Sergiu Găbureac
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!