CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Ganduri >  Sergiu GĂBUREAC - TABLETA DE WEEKEND (138): EU PE CINE VOTEZ !?
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Avertisment!  
Tableta poate crea un disconfort accentuat!  
 
Ultima dispută, care preocupă politicienii mari şi mici, este axată pe alegerile locale ce se apropie. Câte tururi sunt necesare pentru alegerea primarilor! Legea, votată pe timpuri pedeliste, pare favorabilă, acum, pesediştilor! Statistic PSD are vreo 2.000 de primari, majoritatea în mediul rural, PNL are cca 1.000, cu mulţi primari în marile oraşe şi comunele înstărite. În teorie, actualii primari şi consilierii au cele mai mari şanse să-şi conserve posturile câştigate prin sudoarea pungilor!  
 
În teorie. Realitatea e puţin diferită. De la sat la oraş. Se ştie că la sate se votează pe încrengături de neamuri. În mai toate satele patriei există trei-patru familii dominante. Aici jocurile nu se fac pe bază de doctrină politică, cum clamează unii, ci de nemurism. Cu rare excepţii pot să se ţină şi zece tururi de scrutin! Pe când la oraş e altceva. Cu cât urbea e mai mare, cu atât părerile sunt mai împărţite, iar cele două tururi de scrutin fac cu adevărat diferenţa.  
 
Problemea ar fi mult uşurată dacă votul ar fi obligatoriu. Nu s-ar mai pune problema ilegitimităţii celui ales, doar de câţiva votanţi. În ciuda criteriilor de integritate adoptate de marile partide PSD şi PNL va exista un boicot general al alegerilor. Dar să nu mă grăbesc cu predicţiile! Să vedem, mai întâi, minunea reformării partidelor şi a promisiunilor electorale.  
 
Mai e un aspect în mediul rural. E suficient ca primarului să nu i se satisfacă o anumită cerere că şi valsează la alt partid la următoarele alegeri. Şi atunci adio! Toţi alegătorii săi devin brusc de altă culoare politică, fără a-şi pune vreo clipă problema moralităţii gestului. Am avut o tristă experienţă, în acest sens, chiar la nivel naţional. Când un întreg partid a trecut de la Stânga la Dreapta peste noapte! Doar pentru că aşa a vrut liderul! Că lucrurile s-au terminat cu un eşec răsunător pentru ţară e o altă poveste. Şeful şi-a făcut poftele, partidul şi ţara pot să piară!  
 
La comune aproape că nu contează dacă primarul lor e slab gospodar sau necinstit/hoţ! Alegătorii/rudele ştiu bine că le pică şi lor ceva, fie în calitate de falşi asistaţi social (sic!), fie prin multele găinării locale. A devenit un titlu de mândrie „al nostru e mai hoţ, decât primarul din comuna vecină”! Aici s-a ajuns în România prin preluarea exemplului aleşilor de „sus”. Baronii!  
 
La nivelul comunei rurale româneşti „jocul politic” a ajuns la o imoralitate de neînchipuit. În majoritatea cazurilor, oamenii locali de influenţă sunt cumpăraţi la bucată. Racolarea se face la vedere fără nicio jenă. Ultima încercare de acordarea unor privilegii aleşilor locali dovedeşte până unde s-a mers cu coruperea convingerilor politice. La fel ca la parlamentari. Nu se pune problema dacă a făcut ceva sau nu în timpul mandatelor. Totul e să le fi avut şi sume incredibile, pentru nivelul general de existenţă, le vor intra lunar. Pe card.  
 
O ultimă problemă este discriminarea localităţilor pe criterii politice. Este primarul din partidul care conduce judeţul, primăria primeşte finanţare la proiectele de interes public (canalizare, apă curentă, gaze, asfalt, iluminat ş.a.) sau aberante (vezi terenurile în pantă, şcoli fără elevi, parcuri prin mlaştini etc. etc.). E primarul din alt partid, oricât de gospodar şi plin de imaginaţie ar fi, nu primeşte decât firimituri de subzistenţă!  
 
La ţară, dragii mei, celebra replică „Eu cu cine votez!” nu e valabilă politic, iar „Pe cine votez?” nu contează, rubedenie de-a noastră să fie!  
 
P.S. 5 iunie. Şi de astă dată alegerile locale sunt în Duminica Orbului!  
 
N.B. În Moldova de Est rămâne aşa cum am scris săptămâna trecută:  
- Unire ?!? Cu şini, fa?  
- Cum cu cine, cu România!  
- Da, di şi nu cu Rusia?  
- Am spus Unire, nu anexare, fa!  
De fapt, reunire! Să fie ăia mai hoţi decât cei din ţara mama?  
 
*  
 
Toate bune!?!  
Ai nevoie de o informaţie?  
Mică, mică? O rezolvăm împreună.  
Trimite mai departe! Să se vadă! Ne-am eliberat de frică!  
------------------------------------------------  
 
Sergiu GĂBUREC  
Tel. 0731 936 615  
Bucureşti  
sâmbătă, 23 ianuarie 2016  
 
Referinţă Bibliografică:
Sergiu GĂBUREAC - TABLETA DE WEEKEND (138): EU PE CINE VOTEZ !? / Sergiu Găbureac : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1850, Anul VI, 24 ianuarie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Sergiu Găbureac : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Sergiu Găbureac
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!