CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Ganduri >  


Autor: Sergiu Găbureac         Publicat în: Ediţia nr. 1654 din 12 iulie 2015        Toate Articolele Autorului

Sergiu GĂBUREAC - TABLETA DE WEEKEND (122): PREZENT LA MAREA ADUNARE NAŢIONALĂ A REÎNTREGIRII NEAMULUI
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Am plecat la Chişinău cu oameni care ştiu să se implice. Mulţi tineri demni de tot respectul pentru dragostea lor manifestată deschis pentru România Mare! Am fost în Piaţa lui Ştefan Cel Mare într-o zi în care s-a scris o nouă pagină de istorie la Marea Adunare Naţională a REÎNTREGIRII NEAMULUI. M-a întâlnit şi reîntâlnit cu mulţi prieteni şi cunoştinţe. Pe unii îi cunosc de 25 de ani. Pe alţii i-am cunoscut acum. Unii au rămas verticali, alţii au dat cinstea pe ruşine! Au şi ei nemernicii lor, care nu s-au gândit decât la propriile buzunare!  
 
Nu e uşor să rezişti într-o zonă în care propaganda sovietică a făcut sute de mii de victime. Aerul ocupaţiei sovietice se simte şi azi la Chişinău. În arhitectura clădirilor, a străzilor, a mijloacelor de transport în comun, în hoteluri, în modul de comportare şi în lipsa de implicare a moldovenilor get-beget în recuperarea ţării lor din mâna rusofililor. Există un pesimism accentuat în lumea intelectualilor, generat de o frică ce se resimte şi astăzi sau cauzată de lipsa conştiinţei naţionale. La fel ca la mulţi „telectuali” dâmboviţeni. Ceea ce m-a deranjat la Marea Adunare Naţională a Reîntregirii Neamului nu a fost nici supravegherea poliţiei, nici a civililor cu faţă de agenţi sovietici!  
 
Supărarea mea a fost în legătură cu cuvântul UNIRE, repetat obsesiv în piaţă pe timpul desfăşurării adunării şi pe parcursul marşului de 15 km până la Vatra. La fel se vorbeşte şi în mass media românească. Când se vorbeşte! Unii cred că e vorba de unirea Republicii Cecenia cu Republica Iakuţia. Aflate la mii de kilometri una de altă. Cu naţionalităţi şi limbi diferite. Nu, dragilor! Aici, nu e vorba de UNIRE. E vorba de REÎNTREGIREA NEAMULUI destructurat de-a lungul secolelor prin tot felul de tratate. Mai mult sau mai puţin secrete. Cel numit Pactul Ribentrop-Molotov nefiind nici în ziua de azi desfiinţat, deşi s-a dovedit a fi unul criminal ! Între iunie 1940 şi iunie 1941, 300.000 de basarabeni şi bucovineni au fost deportaţi, din care 57.000 au murit. Între martie 1944 şi mai 1945, 390.000 de de basarabeni şi bucovineni au fost deportaţi, din care 51.000 au murit. Între mai 1945 şi decembrie 1953, alţi 1.654.000 de de basarabeni şi bucovineni au fost deportaţi, din care 215.000 au murit. Unii basarabeni habar nu au de toate aceste adevăruri zguduitoare.  
 
Aud că tov. Voronin s-a supărat că la marea adunare ar fi participat şi moldoveni de dincolo de Prut şi alţi români. Din alte provincii. Româneşti! Da, tov. Dondon, altă unealtă moscovită, recunosc am fost acolo, cu prietenii mei, fiind unul din urmaşii lui Ştefan cel Mare. Am fost la fraţii mei! Tu, cine eşti? Ce ţi-a mai ordonat marele conducător Putin! Adică, nu am voie să cer reîntregirea neamului meu strămoşesc? Oriunde aş fi pe planeta asta! Sau eşti în stare să spui că eu, moldovean de la Vaslui, sunt ocupantul Basarabiei? Cum au spus cei veniţi pe tancurile sovietice şi aud că şi azi, urmaşii lor o fac pe stăpânii în multe locuri din Basarabia. Ce să fac? Să mă închin la Ambasada Sovietică? Am văzut o construcţie impunătoare, nouă, de adevărat ocupant. A României e într-o casă veche boierească. De-a noastră! Românească. Care e mai veche, tov. Usatâi? A noastră sau a celor, cărora le eşti slugă?  
 
Ce nu înţeleg trădătorii Moldovei!?! Să nu ştie că noi, moldovenii, am fortificat frontiera răsăriteană ridicând cetăţile Hotin, Soroca, Orhei, Tighina, Cetatea Albă, Chilia. Şi nu acum o sută-două de ani, ci de mai bine de jumătate de mileniu. Da, de la începutul întemeierii Ţării Moldovei. Şi acum ce vreţi? Să nu avem voie să ne exprimăm măcar dorinţa reunirii neamului? Că de realizat e tare greu! Atât cu liderii politici actuali ai României, unii la fel de trădători, cât şi cu unii de la Chişinău. O puteam face în 1990, dar am avut pe unul care a confiscat o Revoluţie. Ucigând pentru asta sute de oameni. Cu studii la... Moscova. Tehnică KGB-bistă. El şi echipa lui au batista pe ţambal! Cu unul Snegur, ne-au aburit cu tot felul de poduri de flori. Deşi sunt într-o proporţie de doar 9,4%, ruşii au un statut de necrezut într-o ţară europeană. Cât am stat la Chişinău am simţit пропаганда sovietică peste tot. Mass-media e dominant rusească. Biserica strămoşească e sub Patriarhia Moscovei! Peste tot firme în limba rusă, deşi normele europene permit acest lucru la o anumită structură a populaţiei.  
 
Ceea ce am văzut cu ochii mei la Chişinău sunt drepturi de ocupant, nu de naţionalitate conlocuitoare. Înţelegeţi? Îнцţэлегеци? Понимаешь? Fără supărare, fraţilor! Egalitate, egalitate, dar nu încălcând realitatea! Şi, totuşi, am avut în Piaţa Mare un sentiment de mare mândrie patriotică. Ştefan cel Mare trăieşte, încă, în inima şi mintea multor basarabeni! Nu doar tineri. Tinerii, însă, sunt formidabili! Cei care ştiu istoria adevărată.  
 
Vă rog, nu mai vorbiţi de unire, ci de REUNIRE, ceea ce e e cu totul altceva! Am asistat la momente emoţionate în marea piaţă, unde zeci de mii de oameni s-au manifestat ca un singur trup. A fost un pas important în realizarea reunirii neamului! E clar că basarabenii încep să se dezemticească, nu în ritmul în care ar vrea tineretul de ambele maluri ale Prutului. Încep să-şi reamintească ce moştenire ne-a lăsat Ştefan cel Mare şi Sfânt şi cine le sunt fraţii! Şi, totuşi, am avut în Piaţa Mare un sentiment de mare mândrie patriotică. Ştefan cel Mare trăieşte, încă, în inima şi mintea multor basarabeni! Nu doar tineri. Tinerii, însă, sunt formidabili! Cei care ştiu istoria adevărată.  
 
Vă rog, nu mai vorbiţi de unire, ci de REUNIRE, ceea ce e cu totul altceva! Să ştie planeta că nu e vorba de o simplă unire, între două state diferite, ci de reîntregirea neamului sfâşiat de lacomii răsăriteni ce o fac pe democraţii!  
 
Fraţilor, cereţi REÎNTREGIREA NEAMULUI!  
 
Moldova nu este a ruşilor! Acest lucru transpare tot mai limpede în toate manifestările care au loc în toate raioanele de peste Prut! Anul 2018 să fie un moment de glorie pentru întregul neam românesc! Depinde doar de noi, românii! Toţi românii!  
 
RE-U-NI-RE ! RE-U-NI-RE ! RE-U-NI-RE !  
O spune un român născut în Poieneştii Moldovei. Din România!  
Din Acţiunea 2012.  
Vin copiii Basarabiei să ceară  
REÎNTREGIREA NEAMULUI !  
 
După votarea, în urale, a proiectului de reîntregire a neamului s-a trecut la formarea coloanei de marş. Am fost anunţaţi că cca o mie de tineri basarabeni au decis să meargă pe jos până la Ungheni la Podul de Flori şi apoi la Bucureşti pentru a duce mesajul de reunire, din marea piaţă a Chişinăului, conducătorilor ţării mamă. Să-i înâmpinăm cum se cuvine!  
 
Organizarea fost impecabilă. Felicitări autorităţilor! Pe parcursul derulării întregului eveniment forţele de ordine, jandarmii s-au comportat ca adevăraţi prieteni şi protectoiri ai manifestanţilor. Doar unii în civil erau uşor irascibili. Nu puteam să nu-i însoţesc în ciuda tinereţei mele. Mii de participanţi s-au înscris în urma uriaşului tricolor luând Calea Ieşilor. Zeci şi zeci de sloganuri au răsunat pe bulevardul ce ducea spre orăşelul Vatra: „Unire! Unire!”, „Jos hotarul de la Prut !”, „Chişinău şi Bucureşti/ Două inimi româneşti”, „Vrem reîntregirea neamului!”, „România Mare în vechile hotare!”, „Putin îţi ordon, ia-l pe Dondon!”, „Trăiască! Trăiască! Moldova, Ardealul şi Ţara Românească!”, „Limba română pe veci stăpână!”...  
 
Trecerea pe lângă Ambasada Federaţiei Rusiei, un adevărat buncăr păzit de zeci de agenţi FSB (!), a dat naştere la solicitări, care de care mai îndreptăţite. De la retragerea trupelor sovietice rămase în R. Moldova, deşi independenţa de stat a fost recunoscută de Moscova, care creează mari tensiuni în regiune de peste 25 de ani, la plata pentru staţionarea ilegală pe teritoriul R. Moldova. Un milion de dolari pentru fiecare lună pe parcursul celor 25 de ani. Să nu uităm nici pagubele provocat de războiul din anii '90, cu urmări tragice pentru mulţi locuitori din zona de conflict.  
 
Manipularea până la intimidare a populaţiei transnistrene de către agenţii de influenţă rusofili este arhicunoscută. Seaparatiştii rezistă numai cu sprijinul direct şi indirect al Moscovei. La fel ca şi partidele din R. Moldova constituite din trădători ai neamului românesc nominalizaţi seară de seară de media locală.  
 
Când era gata-gata, din cauza propagandei acerbe a rusofililor, să se închidă fereastra deschisă de Uniunea Europeană în martie 2014, Dorin Chirtoacă şi echipa sa reuşesc un lucru extraordinar. Câştigarea în alegeri a conducerii capitalei Chişinău. Asta în condiţiile cumpărării masive de conştiinţe şi a mancurţilor! Se impune tot mai mult conştiinţa moldovenească, adică românească!  
 
Am fost să-mi revăd prietenii. Pe Nichita, Ludmila, Lidia, Leo, Iurie etc. Mi-am făcut o mulţime de noi prieteni în atmosfera ce a atins cote incendiare pe parcursul călătoriei şi a marşului Reunirii. La Vatra, după 15 km de marş, le-am urat drum bun bravilor tineri ce peste câteva zile vor fi la Bucureşti. Cu siguranţă pe drum la Străşeni, Călăraşi, Corneşti, Ungheni şi în România, vor fi întâmpinaţi de sute de mii de români de pe ambele maluri ale Prutului. Cu o cană de apă rece, o dulceaţă de cireşe amare şi cu dorinţa reunirii în suflete. Îi vom aştepta duminică, 12 iulie, la Bucureşti în Piaţa Universităţii, de unde vom merge la Cotroceni să-i spunem preşedintelui Johannis că toţi vrem reîntregirea neamului românesc.  
 
Lăsaţi orgoliile, mă refer la liderii de la Chişinău şi Bucureşti, şi refaceţi ţara! L-aş parafraza pe controversatul general Antonescu: „Basarabeni, vă ordon, treceţi Prutul! Să terminăm cu blestemul secular al poporului român!”.  
Implicaţi-vă, români de pretutindeni! Vine 2018! E timpul reîntregirii!  
Vă iubim şi vă aşteptăm acasă, dragilor!  
Casa mea, România, este şi casa voastră, fraţi basarabeni şi bucovineni!  
De-am avea doar o bucată de pâine, o vom mânca împreună!  
Trăiască! Trăiască! Moldova, Ardealul şi Ţara Românească!  
 
*  
P.S. REUNIREA, George! Unirea a existat încă de la constituirea statului feudal Moldova (1359) şi apoi Marea Unire în 1918. Acum e vorba de reîntregirea neamului românesc! Ceea ce este cu totul altceva faţă de o uniune interstatală Rusia – Cecenia -Iakuţia! O spune acelaşi moldovean din România! Din Acţiunea 2012.  
 
*  
Toate bune!?!  
Ai nevoie de o informaţie?  
Mică, mică? O rezolvăm împreună.  
Trimite mai departe! Mulţumiri! Să se vadă! Ne-am eliberat de frică!  
-------------------------------------------------  
 
Sergiu GĂBUREC  
Bucureşti  
sâmbătă, 11 Iulie 2015  
 
Referinţă Bibliografică:
Sergiu GĂBUREAC - TABLETA DE WEEKEND (122): PREZENT LA MAREA ADUNARE NAŢIONALĂ A REÎNTREGIRII NEAMULUI / Sergiu Găbureac : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1654, Anul V, 12 iulie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Sergiu Găbureac : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Sergiu Găbureac
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!