CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Ganduri >  


Autor: Sergiu Găbureac         Publicat în: Ediţia nr. 1580 din 29 aprilie 2015        Toate Articolele Autorului

Sergiu GĂBUREAC - TABLETA DE WEEKEND (112): MIGRATORII
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Să recapitulăm. După retragerea romanilor, peste teritoriul de la poale de Carpaţi au început să apară migratorii.  
 
Ştiţi cum e? Tata avea în curte pomi fructiferi şi vreo 200 de butuci de vie. După ce muncea primăvara să o cotorască, să o lege, să o sape, vara să o prăşească, să o stropească de două-trei ori, toamna când strugurii dolofani de conderă, nohan, ţârţără, 1001, 100... şi nu mai ce soiuri se coceau apăreau graurii. Sute de grauri se instalau pe tăcute pe firele electrice de la stradă. Apăreau cercetaşii, care dădeau două-trei roate pe deasupra şi apoi raportau şefului.  
 
Se instala o linişite de-ţi ţiuiau urechile! Şi brusc se declanşa un vacarm de nedescris. În câteva minute, tata rămânea fără struguri. Fără o boabă. Tata îi aştepta pregătit. Avea semenele lui. Când sosea ziua, toată suflarea era pregătită. Aşteptam liniştea! Iar în momentul coborârii stolului, băteam din toate căldările, butoaiele din tablă, câinii lătrau, pisicile o zbugheau care încotro, iar graurii, ei bine graurii aproape că se izbeau de pământ şi nu ştiau cum să părăsească mai iute terenul. Tata ştia că e timpul culesului! Nu mai întârzia nicio zi! Popoarele migratoare ne-au călcat frecvent vetrele strămoşeşti începând cu secolul al III-lea şi până prin secolul al XIII-lea. De la goţi, huni, gepizi, pecenegi, vandali, avari, turci, cumani, unguri, maghiari, slavi, bulgari, tătari...  
 
În clasa a IV-a dl învăţător Marcu ne-a pus pe tablă o hartă cu valurile popoarelor migratoare care se întoarceau ca lupul de la stâna de unde mâncase prima oaie. Au lăsat adânci amprente genetice peste poporul ce avea să se numească român. Popor ce are înaintaşi în cele 12 triburi dacice, oameni liberi reuniţi, când şi când, de câte un Burebista sau un Decebal! Daci, care veniseră de niciunde! Erau aici de la zidirea lumii! După constituirea entităţilor statale prin mai toată Evropa, au fost aduşi saşii şi secuii, colonizaţi pentru a păzi graniţe. Ei n-au fost migratori! Erau buni mercenari şi loiali. De ei s-au folosit din plin domnitorii ţărilor româneşti. Însuşi Ştefan cel Mare avea un corp de secui profesionişti în ale războiului.  
 
În zilele lui Băsescu din Tomis, românii au devenit, la rândul lor, migratorii Europei! La îndemnul „şefului de stat” au plecat medicii, inginerii, toţi cei care simţeau că sunt nedreptăţiţi în propria ţară! Dar nu despre asta vroiam să scriu în tableta de azi. Deşi, văd că ne tot zgândără vechii migratori pe la graniţele strămoşeşti! Ce să-i faci, obicei de migrator! Obişnuit să tot calce vetrele altora! Obiceiuri de ev mediu.  
 
De unde mi-a venit? Nu-mi puteam explica migraţia internă a aleşilor noştri, accentuată în urma Ordonanţei Nr. 55/2014 dovedită neconstituţională. Acum, aproape 5.000 de primari, consilieri locali si consilieri judeteni riscă să fie cercetati penal! Doar „onorabilii” nu au făcut pasul fără a-şi negocia puternic trădarea!? Corupţia miroase, în toate cazurile de traseism politic, de la o poştă! Exemplul bravilor noştri şparlamentari, unii aflându-se la al n-şpelea partid pentru motivul că nu-şi regăseau „idealurile”, a fost urmat şi în teritoriu. Ce se întâmplă acum cu şparlamentarii (sic!) noştri e de râsul planetei! Unii vor pensii speciale, ajutor de handicap mintal, alţii spor de ruşine!  
 
Aş fi de acord cu sporul de ruşine. Condiţia să poarte când iese în public o etichetă „Am fost parlamentarul României 1, 2, 3 ... mandate.” Ca să ştim şi noi cui datorăm regresul postdecembrist! Există judeţe unde peste 50% din primarii aleşi au migrat către iluzoriul borcan cu miere al Puterii. DNA-ul a intrat pe fir! Reţelele mafiote judeţene au început să dea din colţ în colţ! Jumătate din capii găştilor sunt în vizite de lucru, de ceva timp, pe la organele abilitate!  
 
Societatea civilă a dat şi o hartă migraţiei. Interne. Din păcate, dl învăţător Marcu a trecut la cele veşnice. Scriu aici, poate Cineva îi va transmite.Din 3.180 primari au migrat 552, adică 17.4%, din 40.022 de consilieri locali s-au „reorientat” 4.607 (13.8%), iar din 1.338 consilieri judeţeni au valsat 184 (11.5%) către actuala coaliţie de guvernare. PSD a corupt 79% din primarii care au migrat! Restul, au fost corupţi de ceilalţi. Culmea, partidul manechinului de serviciu se trezeşte peste noapte cu 34 de primari! http://expertforum.ro/raport-anual-2014.  
 
Oare de ce ? (întrebare retorică).Nu pot să nu menţionez faptul că sunt şi judeţe unde nu s-a migrat! E drept, puţine. Acolo e speranţa! Acolo cred că mai sunt cu adevărat urmaşi ai dacilor! Pe surse. La Parlament, Mădălin a înlocuit stresanta sonerie de adunare a şparlamentarilor cu muzică simfonică. În curând, va fi pus hitul „Hai, Catrină şi ne-arată, cum să mai votăm odată!”!?  
 
Pilule destresante  
- Ce-ai, mă, cu ea, de ce o baţi?  
- Da' nu o bat, şefule! Am prins-o pe Facebook cu unu' ...  
- Păi, şi?  
- Şi acu' îi dădeam like-uri!  
*  
Toate bune!?!  
Ai nevoie de o informaţie?  
Mică, mică? O rezolvăm împreună.  
Trimite mai departe! Mulţumiri! Să se vadă! Ne-am eliberat de frică!  
-------------------------------------------------  
Sergiu GĂBUREC  
Bucureşti  
sâmbătă, 25 aprilie 2015  
 
Referinţă Bibliografică:
Sergiu GĂBUREAC - TABLETA DE WEEKEND (112): MIGRATORII / Sergiu Găbureac : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1580, Anul V, 29 aprilie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Sergiu Găbureac : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Sergiu Găbureac
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!