CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Ganduri >  


Autor: Sergiu Găbureac         Publicat în: Ediţia nr. 1558 din 07 aprilie 2015        Toate Articolele Autorului

Sergiu GĂBUREAC - TABLETA DE WEEKEND (100+9): POSTACUL
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Încă de la începutul derulării programului „Homo sapiens” ajuns, după unii specialişti, la al treilea proiect, componenta sa principală, OMUL, a simţit nevoia să comunice. Lelea Safta mi-a făcut, deja, o scurtă trecere în revistă a etapelor comunicării în cadrul unui workshop ad-hoc. Telepatosfera nu a folosit limbajul articulat. Comunicarea se petrecea la nivelul undelor emise de creier. Îmi sunt, încă, proaspete informaţiile privind experimentele telepatice din timpul misiunii spaţiale Apollo 14, cât şi cele de la bâlciul copilăriei mele cu „Lume, lume! Pentru prima oară în oraşul dumneavoastră maestrul care îţi ghicea gândurile!”. Gândul zboară cu viteze cosmice. Se pare că Asociaţia Soacra&Nora a protestat şi atunci, Managerul şef a lansat următoarea etapă logosfera.  
 
Mii de ani i-au trebuit bipedului să articuleze, până a ajuns la peste 6.000 de limbi. Toate din dorinţa de secretizare a informaţiilor! Numai în Papua-Guineea sunt cca 820 de limbi! Vii! Azi, obligată de evoluţia a mijloacelor de transport, a comerţului, a turismului, a tehnologiilor de comunicare... omenirea utilizează, intens, doar vreo 10 de limbi. Francgleza şi mâinile! Are mult umor lelea Safta!  
 
Cu scrisul e ceva mai dificil, deşi ne aflăm, încă în plină etapă a grafosferei, lansată la sumerieni. Dacă te iei după dacologii ultras, cu cele trei fragmente de la Tărtăria, ajungi la alte concluzii! Paradoxal, analfabetismul revine în forţă în lumea civilizată unde scrierea se degradează tot mai mult din cauza intrării, de câteva decenii bune, în etapa cea mai spectaculoasă a comunicării. Audio-videosfera. Utilizarea intensă a tehnologiilor de ultimă oră conduc, desigur, spre un alt tip de analfabetism. De fapt, ne întoarcem la începuturi. Fără virgulă, punct, fără vocale, majuscule şi ceea ce mi se pare cel mai grav, fără literele alfabetului nostru strămoşesc.  
 
*  
 
„Diferenţa de la vorbă la faptă la postaci. Din 21.12.2014 Klaus Iohannis a postat 103 mesaje în 100 zile. Din 21.12.2014 eu am postat 31 mesaje, tot in 100 zile. Zi Iohannis, care din noi doi este mai... postac?", a scris Băsescu pe contul său de facebook la 31 martie a.c. Nu fac analize gramaticale. Se ştie că fostul preşedinte nu e pe felie (vorba nepotului) la acest capitol. Ca şi la altele. Modul de concepere a paginii de facebook spune multe. Nu are nimic din aerul unui fost preşedinte de ţară, fost „şef de stat”, cum se autointitula. Culmea a numit contul:  
 
Ştiam că preşedinte este neamţul nu marinerul! Să fie semnul unui accent de paranoia!? Grav! Revin. Mă interesează doar mesajul în sine, corelat cu noţiunea de postac. Ce crimă a comis Johannis pe  
 
A comunicat, şi pe cea mai utilizată reţea de socializare, cu poporul, ce face în dealul Cotrocenilor. Nu numai pe celelalte canale obişnuite. M-am obişnuit, deja, cu mesajele sale scurte, fără înflorituri, care rezolvă, în bună parte informarea asupra activităţii instituţiei prezidenţiale. Ehei, unde sunt ieşirile de altădată la oră de seară?! Spre bucuria jurnaliştilor în căutare de senzaţional ! Acum, mulţi au intrat în depresie. Nu ştiu ce să mai inventeze! Breaking News nu mai este nici Breaking şi nici News!  
 
Conţinutul celor 103 mesaje ale preşedintelui nu-l califică deloc a fi postac. În sensul conotaţiei negative date, pe bună dreptate, mercenarilor plătiţi să posteze pe reţelele de socializare virtuale informaţii false sau alarmiste cu scopul vădit al intoxicării, manipulării pe anumite teme. În special politice. Vezi postacii pro ruşi, recent reactivaţi, sau postacii băsişti, dar şi ai altor partide. În general, observ că ei nu-şi declină identitatea şi la poza de profil pun diferite imagini numai chipul lor real, nu. Limbajul postacilor este, în general, unul obsesiv-agresiv, apocaliptic, defetist, chiar ameninţător. Mesajele lui Johannis nu au nimic din toate acestea, el dovedindu-se a fi doar un comunicator. Aşa cum sunt mai toţi cei care utilizează Facebook-ul, Twiter-ul etc.  
 
Oamenii simt nevoia să-şi comunice bucuriile, realizările, impresiile despre un eveniment sau altul, pasiunile, preocupările cotidiene, pun întrebări, cer sfaturi... e o lume diversă, uneori ciudată, aşa cum o vezi şi pe stradă sau la diverse întâlniri. Nu văd nimic nociv într-o astfel de comunicare, ei nefiind în niciun caz postaci! Ce face Demisul prin cele 31 de mesaje postate în ultima sută de zile invocată? Continuă, în fapt, obsesia sa de a da indicaţii, de a băga băţul prin gard şi de a incita. Ceea ce comunică chiar coverul paginii de facebook. Nu se obişnuieşte cu gândul că e pensionar debutant! În realitate, nu cantitatea de mesaje postate, dă calificativul de postac, ci ceea ce urmăreşte autorul lor prin conţinutul lotr manipulator şi ton.  
 
Iată câteva mostre ale Demisului, în afara celui amintit: „Pentru cei care mor de grija altora ...” este începutul altei postări al fostului preşedinte de ţară! Nu mai vorbesc de denunţurile sau ameninţările dezonorante pentru un fost „şef de stat” „Această slugă a lui Victor Viorel Ponta trebuie să ajungă urgent în faţa justiţiei.” sau „Lingătorul de clanţe de ambasade occidentale şi admirator de picioare ...” ş.a.m.d. Limbaj pe care nici Lelea Saftă nu şi-l permite pe marginea şanţului tradiţional! Aşa te întrebi, fără să vrei, care o fi postacul?  
 
Pilula destresantă  
 
După împerecherea rechinului cu peştişorul de aur, a rezultat noul peşte de aur care îţi îndeplineşte ultimele 3 dorinţe !  
 
*  
 
Toate bune!?!  
Ai nevoie de o informaţie?  
Mică, mică? O rezolvăm împreună.  
Trimite mai departe! Mulţumiri! Să se vadă! Ne-am eliberat de frică!  
-------------------------------------------------  
Sergiu GĂBUREC  
Bucureşti  
sâmbătă, 4 aprilie 2015  
 
Referinţă Bibliografică:
Sergiu GĂBUREAC - TABLETA DE WEEKEND (100+9): POSTACUL / Sergiu Găbureac : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1558, Anul V, 07 aprilie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Sergiu Găbureac : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Sergiu Găbureac
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!