CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Ganduri >  Sergiu GĂBUREAC - TABLETA DE WEEKEND (100+4): NA-ŢI-O FRÂNTĂ CĂ ŢI-AM DRES-O !
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Tableta poate crea un disconfort accentuat la nivelul conştiinţei.  
 
Mă aşteptam ca după 25 de ani de tărăgănări, secretariatul guvernului, care se ocupă de problemele revoluţionarilor, să ceară finalizarea urgentă a dosarelor Revoluţiei din decembrie 1989. Se pare că au existat multe nereguli în activitatea acestui secretariat şi că trebuie intrat într-o normalitate prin analizarea şi eliminarea cauzelor care le-au generat, după cum ne comunică secretarul de stat, Adrian Sanda, într-un interviu recent acordat ziarului Adevărul.ro.+  
 
Constatăm, însă, că prin noul act legislativ, OUG 95/2014, nu se doreşte, de fapt, clarificarea elementelor esenţiale ale Revoluţiei Române, dorindu-se o rezolvare statistică, care a creat, pe bună dreptate, controverse şi nemulţumiri cu urmări imprevizibile în rândul revoluţionarilor. Principiile care stau la baza noilor reglementări sunt total subiective, nepunând în valoare curajul şi inteligenţa celor care şi-au asumat în acele zile înlăturarea structurilor comuniste. Chiar şi până la 22 decembrie 1989, ora 12,10, după voinţa arbitrară a iniţiatorilor ordonanţei amintite.  
 
Primul mare neadevăr vehiculat de 25 de ani este legat de fuga cuplului ceauşist, cum se tot afirmă insistent. Nu domnilor-tovarăşi, Nicolae Ceauşescu, în paranoia lui, nu a vrut să fugă. Din contra, tot timpul, chiar şi la Târgovişte vroia să stea de vorbă cu maesele populare. Nicolae Ceauşescu şi ceilalţi trei au fost evacuaţi sub protecţia armatei, care declarativ era, deja, de partea revoluţionarilor (?) !  
 
În loc să fie arestat, în incinta C.C. al P.C.R., a fost, repet, evacuat. Ceea ce este cu totul altceva! Astfel, ar fi încetat uciderea, ulterioară, a sute şi sute de oameni şi rănirea a mii de români. Cine i-a ocrotit pe ceauşeşti, în acele momente, se ştie. Au făcut-o în mod premeditat, motivaţiile fiind puerile. Mai mult, nici la ajungerea la UM 01417 de la Târgovişte nu a fost arestat. Ordinul era să i se asigure, în continuare, protecţia. Nici informaţiile despre arestarea cuplului ceauşist nu au fost difuzate în timp real. În timpul ăsta se transmiteau tot felul de intoxicări şi se incita la crimă.  
 
În noul act normativ, OUG 95/2014, se precizează absolut aiuritor că numai în localităţile în care s-a tras şi au murit oameni a fost Revoluţie. Se merge, astfel, pe ideea grotescă, că doar morţii şi răniţii au făcut Revoluţia. Mai mult, doar cei care au murit sau au fost răniţi până la o anumită dată şi oră !?! E de domeniul absurdului! Kafka, ei Kafka era mic copil!  
 
Ce facem, însă, cu revoluţionarii, care au înlăturat structurile ceauşiste, înainte de ora evacuării cuplului ceauşist, în localităţi în care confruntările nu au ajuns până la tragerea cu muniţie de război? Aşa cum ar fi vrut, de fapt, dl Sanda ! Poate şi alţii!?!  
 
Nu s-a tras datorită inteligenţei şi fermitatea cu care au acţionat revoluţionarii, deşi armele erau la îndemână. Ca şi muniţia de război aferentă. Din belşug. Puse la dispoziţie de cine ? Şi de ce să nu recunosc este şi meritul acelor organe locale, care nu au trecut de faza ameninţărilor verbale, cum s-a întâmplat în alte locuri. Sau a laşităţii lor! În cei 25 de ani, cei care şi-au asumat studierea evenimentelor din timpul Revoluţiei Române, de la aşa-zisul Institut al Revoluţiei Române din Decembrie 1989, trai nineacă pe bani publici, procurori, justiţie, până la Secretariatul de Stat cu Problemele Revoluţionarilor, nu au fost capabili să reconstituie pe ore şi minute, ce s-a întâmplat în localităţile unde s-au revendicat desfăşurarea unor acţiuni revoluţionare precizate în Legea 341/2004, reactualizată.  
 
„Adrian Sanda susţine că cineva trebuie să plătească pentru numărul mare de certificare de revoluţionari, însă nu este însă un demers simplu. „În mod normal să plătească cei care au făcut aceste lucruri. În mintea celui care a obţinut un certificat, el se consideră efectiv îndreptăţit. El a depus o cerere. Spune că fost la revoluţie, că a fost acolo”, a adăugat Sanda. Total de acord cu cele afirmate. Însă, rezolvarea corectă nu este cea propusă în OUG 95/2015, prin introducerea unei noi categorii, cu rol eliminator, pe principii aberante.  
 
„Am considerat că se pot afla revoluţionari cu < rol determinant> doar în localităţile unde în confruntările dintre lume şi forţele care îl apărau regimul au existat confruntări. Iar în urma acestor confruntări au rezultat morţi, răniţi sau reţinuţi. Asta până la fuga dictatorului. Pentru că după ce a fugit dictatorul...a început prostia maximă, a început dezmăţul”, a mai declarat Adrian Sanda.”  
 
Dl secretar de stat, Adrian Sanda, jigneşte profund o serie întreagă de oameni curajoşi, care şi-au asumat responsabilităţi, ce oricând se puteau întoarce, în acele zile, împotriva lor. Şi în unele locuri s-au şi întors. Cu efecte dramatice. Aşa au murit de trei ori mai mulţi oameni după fatidica oră invocată, decât până la 22 decembrie 1989, ora 12,10. Cine răspunde pentru aceste crime? Cum poţi să faci afirmaţia „Ce minunea revoluţiei s-a întâmplat la Dorohoi? Ce s-a întâmplat atât de extraordinar încât să-l determine pe Ceauşescu să fugă? Absolut nimic!” Asemenea afirmaţii îl descalifică total pe Adrian Sanda. Acei oameni, prin acţiunilor lor revoluţionare, repetăm, revoluţionare conform Legii, prin presiunea pusă pe aparatul de partid, armată şi securitate, au scurtat carnagiul, care luase amploare după 22 decembrie 1989, ora amintită. Dacă la Dorohoi au avut loc astfel de acţiuni, atunci, da, şi la Dorohoi a fost Revoluţie ! Cinste lor!  
 
Dacă nu se ridicau românii din toate provinciile ţării, mureau, fără îndoială, mult mai mulţi oameni. Constat că aceste aspecte sensibile sunt ignorate cu premeditare, ceea ce este dezonorant. Pedala punându-se şi după 25 de ani pe denigrarea revoluţionarilor.  
 
O ultimă problemă. Se afirmă, în aceleaşi articol, ba că sunt 17.500 de revoluţionari, ba 22.000. Oare în cei 25 de ani nici până acum să nu existe o statistică clară? Doresc şi eu să se facă curăţenie, să fie eliminaţi impostorii acolo unde este cazul, dar pe principii raţionale şi obiective. Între timp, câteva sute au trecut la cele veşnice, cu sufletul amar al nerecunoaşterii contribuţiei lor la înlăturarea comunismului în România. Sau comunismul sălăşluieşte chiar la Institutul Revoluţiei Române din Decembrie 1989, condus de Ion Iliescu, care nici măcar revoluţionar nu este, după cum singur recunoaşte, el fiind chemat la Revoluţie, precum şi în multe alte instituţii ale statului român?  
 
Senatorii s-au lepădat de această ordonanţă de urgenţă (!) 95/2014 şi normele ei metodologice de aplicare. Să vedem ce vor face deputaţii Parlamentului României !?!  
 
+ Vin vremuri grele pentru profitorii Revoluţiei: „Nu vor rămâne nici 20% din cei cu certificate“. În Adevărul.ro din 23 februarie 2015. http://adevarul.ro/locale/timisoara/vin-vremuri-grele-profitorii-revolutiei-nu-vor-ramane-20-cei-certificate-luptarori-rol-determinant-fuga-ceausescu-1_54eb26dc448e03c0fde6f8e8/index.html  
 
*  
 
Toate bune!?!  
Ai nevoie de o informaţie?  
Mică, mică? O rezolvăm împreună.  
Trimite mai departe! Mulţumiri! Să se vadă! Ne-am eliberat de frică!  
-------------------------------------------------  
Sergiu GĂBUREC  
Bucureşti  
sâmbătă, 28 februarie 2015  
 
Referinţă Bibliografică:
Sergiu GĂBUREAC - TABLETA DE WEEKEND (100+4): NA-ŢI-O FRÂNTĂ CĂ ŢI-AM DRES-O ! / Sergiu Găbureac : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1520, Anul V, 28 februarie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Sergiu Găbureac : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Sergiu Găbureac
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!