CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Ganduri >  Sergiu GĂBUREAC - TABLETA DE WEEKEND (94): O INVITAŢIE ŞI TREI RĂSPUNSURI
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
INVITAŢIE  
 
Vă aştept cu bucurie, luni, 22 decembrie, de la ora 12, la Prefectura Judeţului Neamţ, unde va avea loc lansarea volumului VREMEA NEMERNICILOR. Evenimentul va avea loc în cadrul simpozionului prilejuit de aniversarea Revoluţiei Române şi împlinirii unui sfert de veac de la înlăturarea structurilor totalitare la Piatra-Neamţ.  
Cu stimă şi apreciere,  
Sergiu Găbureac  
 
TREI RĂSPUNSURI  
 
a) De ce a fost Revoluţie şi la Piatra-Neamţ?  
 
Revoluţie politică = schimbarea sistemului de conducere a unui stat într-un timp scurt. Ştiaţi că la Piatra-Neamţ, dragi nemţeni şi români, schimbarea s-a realizat printre primele locatăţi/judeţe din ţară? Să mă explic. Să argumentez. E drept, Timişoara a amorsat Revoluţia. Cinste lor! Europa Liberă, BBC-ul, Vocea Americii, Deutsche Welle, Radio Moscova ... ne-au informat, e drept uneori denaturat, ce se întâmpla acolo şi la Bucureşti, dar presiunea cea mare a fost pusă de toate focarele, mari sau mici, aprinse spontan în toate provinciile. Fără această presiune uriaşă sistemul totalitar românesc nu ar fi cedat. Să nu uităm. România nu a avut trupe de ocupaţie sovietice, România nu a avut o rezistenţă organizată, ci doar ceva disidenţi. Cei mai mulţi la ordinul autorilor celebrei „scrisori a celor 6”. După 1985, când au fost lansate parolele „perestroika” şi „glasnosti”. Aţi auzit de localităţile declarate oraşe-martir. Aţi auzit de localităţile sau mai bine zis nu aţi auzit de locurile unde nu s-a întâmplat nimic. Ei bine, în multe din aceste localităţi şi judeţe puterea a fost preluată după 22 de decembrie! Analizaţi documentele şi o să aflaţi adevărul.  
 
La Neamţ, autorităţile comuniste au fost înlocuite în dimineaţa zilei de 22 decembrie 1989, la ora când tov. Leuştian a cedat puterea şi ne-a predat cheile de la cabinet, dulapuri, inclusiv Casa Albă. A fost condusă acasă, protejată de revoluţionari ! Un gest de maximă civilizaţie! În câte locuri din România s-a petrecut acest lucru în 22 decembrie înainte de evacuarea ceauşeştilor? De ce nu s-a publicat un asemenea clasament? Pentru că şobolanii roşii, care au confiscat Revoluţia, nu au dorit să se ştie aceste realităţi. Nici în ziua de azi. Din contra, denigrarea revoluţionarilor s-a făcut pe toate căile posibile. Rareori, mass media a analizat situaţia revoluţionarilor în mod punctual. Toţi am fost băgaţi în aceeaşi oală. Mai mult suntem vinovaţi că ne-am lăsat atunci împuşcaţi. Am fi fost, azi, eroi! Pios omagiu, parastase, slujbe de pomenire, coroane... Da, şi la Piatra-Neamţ a fost Revoluţie! Să fim mândri de acest lucru! Mai ales cei care nu au dat cinstea pe ruşine în anii care au urmat.  
 
b) De ce nu s-a tras şi la Piatra-Neamţ în zilele Revoluţiei Române?  
 
În accepţie generală, Revoluţia Română a durat până la preluarea puterii de către gaşca Ion Iliescu. Uciderea odiosului şi a sinistrei! Să analizăm contextul local. Piatra-Neamţ era una dintre localităţile culturalizate ale României în 1989. Aveam un teatru cu rezultate de invidiat la nivel naţional. Aveam un corp didactic cu rezultate recunoscute în plan naţional, aveam scriitori plini de energie şi nelinişti, aveam plasticieni ce rămân în istoria artei, aveam un corp medical de la care nimeni nu pleca fără să fie pus pe picioare, avem ingineri pe o platformă industrială de excepţie şi o clasă muncitoare emancipată peste medie. Aveam librării cu librari-doamne de excepţie, care ne-au alimentat cu apariţii editoriale cu tiraj redus pentru acei ani. Aveam o bibliotecă judeţeană, singura construcţie din România în timpul comunismului, bine structurată şi organizată. Cu informaţii din toate domeniile de activitate. Stări intelectuale perpetuate şi în ziua de astăzi.  
 
Sigur, nu toţi prietenii au participat activ la Revoluţia Română, la preluarea puterii din mâinile nomenclaturii locale. Din varii motive. Nu e cazul să analizăm acum, de ce unii au stat după perdele în acele zile. Frica e un sentiment greu de controlat. Mai greu e cu nepăsarea! Dar cei, care s-au implicat voluntar au fost, în cvasitotalitate, oameni de bună factură. Sigur au fost şi infiltraţi, indivizi cu misiuni clare, dar nu depre ei discutăm acum. Le-am văzut evoluţia ulterioară prin care şi-au demonstrat caracterul şi capacităţile.  
 
De ce nu s-a tras la Piatra-Neamţ? Să ne amintim. S-a transmis parola „Apa otrăvită!” Chiar de la microfonul instalat pe copertina Casei Albe! Vă amintiţi? Brusc, câteva zeci de oameni au părăsit, în grabă, piaţa arhiplină. Au urmat alte parole. Am aflat, ulterior, că toate aveau rolul de a trimite lumea în case. Cât mai repede. Să nu ia amploarea mişcarea spontană şi să strice planurile găştii destinate să preia puterea centrală. Deja, la Piatra-Neamţ preluaserăm Puterea! Se consituiseră Comitetul de Acţiune şi diverse comisii. Fără indicaţii de la centru. Indicaţiile, cu îndulcitor, au venit mai spre seară.  
 
Îmi amintesc de parola „Ruşii la PECO!” De ce? Pentru simplu fapt, că am fost acela, care a spus, nici azi nu ştiu de ce, la microfon, Niciun rus nu va trece Nistrul! La care colonelul Mangu mi-a atras atenţia să nu spun prostii. Trecem şi peste asta. A venit telefonul, pe care l-a primit Carmen Căbunaru, această Ană Ipătescu a Revoluţiei din decembrie 1989 la Piatra: „O coloană de blindate cu securişti vine de la Bacău!” A fost momentul cheie al revoluţiei nemţene de o tensiune maximă. „Să apărăm Revoluţia! La subsol sunt arme! Avem nevoie de 30 de voluntari cu armata făcută!” Şi ne-am dus la primul instructaj în sala mică. Am fost întrebaţi ce şi cum am făcut armata, au fost aleşi trei comandanţi de grupă şi la arme. Jos, la subsol, un plutonier adjutant şi ajutoarele sale puneau, deja, cartuşe în încărcătoare. Tot pe acolo erau şi nişte pături! Şi le-amintesc alţii! Ni s-au luat datele din buletinul de identitate, am luat armele cu seria trecută pe acelaşi tabel şi când s-a ajuns la distribuirea încărcătoarele, mai mulţi ne-am opus. Ştiam ce înseamnă un cartuş pe ţeavă! Unii, însă, ţipau disperaţi să se dea cartuşe. Nu ştiu, nici astăzi, dacă erau dintre cei care luaserăm arme! Mă tem că nu! Raţiunea a învins şi am stabilit un traseu de distribuire rapidă a muniţiei, în momentul în care securiştii ajungeau la regimentul de la intrarea în Piatra-Neamţ.  
 
Securiştii nu au ajuns, dar piaţa era goală. Cele două blindate ale armatei, care ne susţinea moral, dispăruseră! Prin Casa Albă cam bătea vântul! Doar o mână de oameni mai rămăseserăm. Livizi la faţă, dar eram acolo. Personal am cules două kalajnikoave de pe scările interioare. Frica şi-a spus cuvântul! Personal i-am înţeles şi pe acei oameni care au cedat psihic. Ca şi pe cei ce tremurau prin case.  
 
A urmat, imediat, un alt moment tensionat. „Pe Palatul Telefoanelor se văd două siluete!” După verificare, am constatat că se topiseră în neant. Acolo fusese un cuib de mitralieră! Ce a fost retras în clipa în care s-a văzut că nu ne mai puteau provoca. Ca şi cel de lângă poştă, ca şi cel din spate. A urmat. apoi, marea descătuşare, cu scoaterea oamenilor din case şi sărbătorirea cuceririlor noastre revoluţionare.  
 
Ce-ar fi însemnat să fi fost distribuite cartuşe voluntarilor? Urma provocarea şi apoi dezastrul! Asta a fost şi cauza multor tragedii de prin alte localităţi. Asta ar fi însemnat, în capul unor imberbi locali şi naţionali, ca ar fi fost Revoluţie şi la Piatra! Sau în alte locuri unde s-a procedat inteligent. De fapt, inteligenţa revoluţionarilor, rămaşi vii, nu a fost apreciată vreodată. Cei morţi, a căror contribuiţie la victoria Revoluţiei este îndoielnică, în foarte multe cazuri, sunt eroi. Pentru ei Pios omagiu! Depunem flori, facem parastase, slujbe de pomenire... iar revoluţionarilor rămaşi în viaţă, care cu adevărat au înlocuit structurile comuniste, locale şi naţionale, li se dă, periodic, cota de nerecunoştinţă la pachet cu multă bălăcăreală. Conform ordinului sistemului cripto-mafiot instalat de gaşca iliescienă prin nocivul FSN.  
 
c) De ce nu am scăpat, încă, de nemernicii, care au vandalizat România în cei 25 de ani?  
 
O parte din răspuns se află în cele aproape 400 de pagini ale cărţii lansate azi VREMEA NEMERNICILOR. Alte informaţii aveţi fiecare dintre dumneavoastră. Ştiţi ce s-a întâmplat în aceşti ani. În Piatra. În judeţ. Noi, cei care am rămas în CPUN-urile locale am predat, la 31 iulie 1990, totul repus în funcţiune şi fără nicio pierdere şi cu multe îmbunătăţiri. Jaful a urmat după aceea! Pus la cale, de sus, prin crearea premeditată a haosului!  
 
Nu, dragii mei, nu au trecut în zadar cei 25 de ani de la Revoluţia Română! Moise şi-a purtat „boborul” vreo 40 de ani prin deşert, înainte de a intra pe Pământul Făgăduinţei! Fără Moise ! Între timp, specialiştii, au constatat, că timpul s-a contractat! Astfel, cei 25 de ani de azi par a fi cei 40 de atunci! Sunt semne certe că au trecut cei 40 de ani. Să intrăm în noul ciclu istoric al României, fără picior de nomenclaturist şi securist cu urmaşii lor, distrugători de tară şi neam..  
 
De aceea, aniversăm şi nu comemorăm Revoluţia Română! Cum bat unii câmpii. E drept, unii au confiscat-o, ucigând sute de oameni, doar pentru a pune mâna pe putere. Noi, revoluţionarii în viaţă spunem Pios omagiu! Pentru cei ucişi gratuit. Dar aniversăm momentul eliberării de totalitarism. Azi se închide cercul Revoluţiei Române. Văd că ne mai ajută şi Justiţia! Inclusiv cea divină! Cred că şi aici, Neamţul e pe primele locuri. Şi la judeţ, şi la municipiul reşedinţă de judeţ! Abia e începutul! Să nu se uite: Totul se plăteşte!  
 
***  
 
Cele mai calde urări şi multă sănătate cu ocazia Sfintelor Sărbatori ale Crăciunului!  
Un An Nou plin de bucurii şi realizări pozitive!  
Sergiu Găbureac  
fost purtător de cuvânt la Revoluţia nemţeană din 22-25 decembrie 1989  
Asociaţia de revoluţionari - Ştefan cel Mare - '89 Neamţ  
 
*  
Toate bune!?!  
Ai nevoie de o informaţie?  
Mică, mică? O rezolvăm împreună.  
Trimite mai departe! Mulţumiri! Să se vadă! Ne-am eliberat de frică!  
-------------------------------------------------  
Sergiu GĂBUREC  
http://blogulluigabu.blogspot.ro  
http://www.facebook.com/sergiu.gabureac.3  
Piatra Neamţ  
sâmbătă, 21 decembrie 2014  
 
Referinţă Bibliografică:
Sergiu GĂBUREAC - TABLETA DE WEEKEND (94): O INVITAŢIE ŞI TREI RĂSPUNSURI / Sergiu Găbureac : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1451, Anul IV, 21 decembrie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Sergiu Găbureac : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Sergiu Găbureac
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!