CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Spiritual >  


Autor: Roxana Cristian         Publicat în: Ediţia nr. 1556 din 05 aprilie 2015        Toate Articolele Autorului

Roxana CRISTIAN - RAMURA DE SALCIE
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Cum să sărbătorim Duminica Floriilor când ştim că orice sărbătoare, orice zi, orice oră din viaţa creştină este însăşi viaţa Logosului întrupat?  
 
Sărbătoarea cuprinde deodată slava, frumu¬seţea şi mărirea lui Dumnezeu, dar şi patimile kenozei Sale până la moartea pe cruce. De dureri şi de necazuri ştim să ne plângem şi să le respingem, dar ne ferim să preschimbăm întristările noastre, după făgăduinţa Domnului, în Bucurie: “Vă veţi întrista, dar întristarea voastră se va preface în bucurie”(Ioan 16, 24) şi iarăşi în “bucurie”(Ioan 16, 21-22) şi încă în “bucurie deplină” (Ioan 16, 24).  
 
Cum să urmăm îndemnul de azi al Apostolului: “Bucuraţi-vă totdeauna în Domnul! Şi iarăşi zic: Bucuraţi-vă!” (Filipeni 4,4)? Cum să ieşim din egoismul nostru contrafăcut care ne opreşte respiraţia, cum să ieşim în întâmpinarea Domnului nostru Iisus Hristos cu ramuri de finic? Cum să înflorim în ziua Floriilor după cântarea psalmistului: “Dreptul ca finicul va înflori”? Cum să ne altoim mlădiţa de salcie – semnul de recunoaştere – întru asemănarea sceptrului purtat de Îngerii de lângă stejarul de la Mamvri? Cum să ieşim din hăţişul unde se ascunde vechiul Adam? Cum să ieşim din şerpuirea des-fiinţării şi să ne întoarcem în Lumina în-Fiinţării, lângă Arborele Vieţii din grădina Duhului?  
 
Seva salciei îşi împrăştie mireasma asemenea miru¬lui de nard cu care astăzi Maria a uns picioarele Mântuitorului – urmele indelebile ale Fiinţei – şi le-a şters cu părul capului ei (Ioan 12, 3), astfel alipindu-se la Iubirea desăvârşită. Seva aceasta sfinţită să o lăsăm să se răspândească şi până la marginile fiinţei noastre şi să ne cuprindă statura duhovnicească. Ni s-a dăruit în mâini ramura fragedă – replica fragilă – a sabiei învăpăiate a Heruvimului care păzeşte uşa interzisă. La adierea blândă a ripidei înverzite văpaia se răcoreşte şi uşa se deschide căci avem Arhiereu mare care S-a făcut pentru noi uşă, după cum Însuşi măr¬turiseşte: „Eu sunt uşa; de va intra cineva prin Mine se va mântui …” (Ioan 10, 9).  
 
Să consimţim azi ca sceptrul pe care l-am primit în Biserică să ne rănească inima cu tremurul lui necreat, cu dumnezeiescul fior de Florii. Să deschidem cu curaj porţile ferecate ale inimii ca să intre Împăratul slavei căci astăzi ne vesteşte Duhul: “Nu te teme fiica Sionului! Iată Împăratul tău vine la tine!”  
 
---------------------------------------------------  
Roxana CRISTIAN  
Ziua de Florii  
Duminică, 5 aprilie 2015  
Bucuresti  
 
Referinţă Bibliografică:
Roxana CRISTIAN - RAMURA DE SALCIE / Roxana Cristian : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1556, Anul V, 05 aprilie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Roxana Cristian : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Roxana Cristian
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!