CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Evaluari >  


Autor: Roni Căciularu         Publicat în: Ediţia nr. 1852 din 26 ianuarie 2016        Toate Articolele Autorului

Roni CĂCIULARU - „CARNET DE NOTE” - O NOUĂ CARTE DE IVAN LUNGU
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
ALTĂ HAINĂ, ACELAŞI OM !  
 
Comentator rafinat de politică externă, Ivan Lungu, (cu care sunt coleg şi amic!), după ce ne-a demonstrat calităţile sale literare, publicând o carte cu titlul „Maimuţele de dincolo de amintiri”, şi o alta intitulată „Ascultând Ghershwin pe covor”, se înfăţişează acum cititorilor săi într-o altă haină, care-i vine ca turnată: aceea de ziarist. De data aceasta ne oferă o culegere de articole, cum el însuşi spune, „cu atingere culturală”. Altă haină, acelaşi om!  
 
De fapt, Ivan Lungu este omul lumii în care trăieşte. Omul ardent, care se simte dator să relateze, să-şi spună părerea, să aprecieze, să dea la iveală rodul dialogului său interior (şi exterior) pe teme „cu atingere culturală”. El este aici, mai ales, cronicar al Nordului, adică al unei întregi serii de evenimente de pe „uliţa românească” (şi nu numai) din Haifa şi din localităţile învecinate ei. Este, de asemenea, mereu prezent la Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, şi de câte ori se află în ţara natală, pe meleagurile unde s-a născut (şi, din nou: nu numai!) îl găsim pe Ivan Lungu în miezul unor manifestări culturale de anvergură, subliniindu-le valoarea, reliefând calităţi, idei, fapte, ca şi personaje demne de reţinut pe scara valorilor contemporane.  
 
Împreună cu admirabila sa soţie, Doamna Puica (sau dacă vreţi - Stela Lungu) specialistă în fizica semi-conductorilor şi cu alese cunoştinţe de inginerie nucleară (dar şi om pasionat de cultură, inclusiv de lumea literelor), doamnă care-i este sprijin şi consilier, Ivan Lungu, ştiutor de mai multe limbi străine, economist abil în comerţ exterior, însă şi cu „antecedente grave” de jurnalistică „la cataramă” – „comise” la Agerpres, se dovedeşte şi în Israel un jurnalist prolific şi eficient. Este de notorietate publică faptul că articolele de politică externă semnate cu regularitate de I. Lungu în „Jurnalul săptămânii”, sunt căutate şi mult apreciate de cititori. Cum însă Ivan Lungu nu poate privi doar politica mondială, iată că şi viaţa de îndeaproape este tot o „zână” a timpului actual, curtată de el. De regulă – cu succes şi aplauze la scenă deschisă. Mai ales că jurnalistul Ivan Lungu se dedulceşte trăind nu faptul divers, nici cel pervers, ci acela superior, care are vibraţia sufletească a oamenilor de cultură.  
 
Afirmam într-una din recenziile mele, despre „Maimuţele” lui Ivan Lungu, (cartea sa anterioară) că acest scriitor de talent – aşa cum ni se relevă acolo – este „un om pozitiv, care, în esenţă, se radiografiază pe sine însuşi”, iar cartea – „este un produs de conştiinţă şi afecţiune bine temperată”. Aşa stau lucrurile şi acum, în cazul noii sale cărţi: „Carnet de note”. Numai că de data asta autorul foloseşte alte mijloace de exprimare, adică cele de repoter jurnalist. E drept, autorul îşi nuanţează scrisul din noua sa carte, prin compartimentarea materialului dar, în ansamblu, eu disting ceea ce însumează şi dă unitate întregului acestei scrieri: dorinţa (izbutită) de a relata. Deci, de a face reportaj. Capitolele cărţii sunt: „Relatări şi consemnări”; „Impresii de cititor”; „Portrete”; „In memoriam”; „Diverse”. Iar calităţile stilistice reieşite şi din creaţia sa literară, adică, printre altele, „concizia şi puterea de sugestie” sunt prezente şi această carte. De asemenea, „stilul este limpede, agreabil, fără sofisticări”...  
 
Asistăm, de fapt, la un permanent dialog „dintre interioritate şi exterioritate, dintre eu şi lumea prin care trec (...) dintre subiectiv şi obiectiv”, în perimetrul unei ţinute morale de jurnalist adevărat. În acest context, Ivan Lungu, chiar dacă-şi exprimă unele impresii de pe urma unor cărţi citite, o face tot relatând, povestind, interpretând lumea relatată în cutare sau cutare carte. Deci e vorba de impresii ale unui lector dublat de un reporter. La fel stau lucrurile şi dacă avem în vedere „Portretele creionate” de Ivan Lungu, sau sincerele „plângeri” (In memoriam) legate de cei trecuţi în „lumea umbrelor”. Reporterul, cel care raportează, depune astfel mărturie asupra unor segmente de viaţă, trecute şi prin mintea şi sufletul său. El ne vorbeşte direct, explicit, atent să nu epateze. Modestia sa devine proverbială. Pornind de la titlul ales – „Carnet de note” (evident, textele sunt mai mult decât nişte simple „Note” gazetăreşti!” şi ajungând la repetatele sale intervenţii de subliniere a faptului că el, autorul, nu se crede specialist în pictură, sau că nu e critic literar etc., etc. ( oriunde-şi spune părerea mai cu aplomb - şi pricepere - are grijă să-şi etaleze o astfel de platoşă, dorind să se-nţeleagă că el se afirmă doar prin ce simte şi gândeşte, aşa, ca de la om la om, prieteneşte şi demn, elegant, atent...). Inutil să mai suliniem că aprecierile, părerile, relatările lui Ivan Lungu sunt corecte, cinstite, denotând bun gust şi o cultură demnă de relevat. Evenimentele desenate în peniţă au contururi clare şi expresive!  
 
Un celebru gazetar britanic J. Mansfield, într-un excelent studiu despre ziarişti şi jurnalism, spunea: „Ca să prinzi din zbor adevărul, să-l recunoşti pe moment şi să-l notezi în câteva rânduri sigure, e nevoie de calităţi care decurg din învăţătură şi din contactul cu lumea. In mod ideal, jurnalistul ar trebui să fie un fel de învăţător, detectiv şi model. Şi, de asemenea, un fel de artist, pentru ca descrierea pe care o face evenimentelor să releve ceea ce este semnificativ, fără detalii plictisitoare şi obscure. Jurnalistul este educat să găsească esenţa problemei”...  
 
Încerc să suprapun acest citat peste numele celui ce semnează „Carnetul de note”, şi-mi dau seama că-l regăsesc, cu uşurinţă, pe Ivan Lungu, jurnalistul şi scriitorul! Cât priveşte cartea aceasta, recent apărută, cine o va citi, va putea să-şi dea seama de câtă dreptate am. Cine n-o va citi, păcat!  
---------------------------  
Roni CĂCIULARU  
Petah Tikva, Israel  
26 ianuarie 2016  
 
Referinţă Bibliografică:
Roni CĂCIULARU - „CARNET DE NOTE” - O NOUĂ CARTE DE IVAN LUNGU / Roni Căciularu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1852, Anul VI, 26 ianuarie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Roni Căciularu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Roni Căciularu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!